Legalább 50 szóló villanybuszt hozna a fővárosba az ArrivaBus

Eredményesen záruló közbeszerzési eljárás esetén az ArrivaBus Kft. lehet a befutója annak pályázatnak, melynek keretében a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. szolgáltatásmegrendelés formájában legalább 50 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt állítana forgalomba Budapest útjain. A tavaly ősszel meghirdetett eljárás részvételi szakaszában a jelenleg is a BKK alvállalkozójaként működő ArrivaBus Kft.-n kívül nem volt több jelentkező, így a felhívás következő szakaszába a közlekedésszervező felhívására egyedüli ajánlattevőként csak a hamarosan az amerikai I Squared Capital befektetési társaság érdekeltségébe kerülő közlekedési cég léphet tovább.

Az 50 darab + opcióban további 15 darab szóló autóbusz bevonásával ellátandó szolgáltatás teljesítésére az ArrivaBus kizárólag csak elektromos járművel pályázhat. A szolgáltatáshoz kapcsolódóan a BKK M3/I osztályú, városi kialakítású, teljes hosszban alacsonypadlós,  vadonatúj   (a szolgáltatás megkezdésekor 12 hónapnál nem régebbi) elektromos hajtású, légkondicionált, akadálymentes, fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt busztípus megajánlását várja. A buszok általános üzemeltetésén kívül a majdani tendernyertesnek kellene gondoskodnia a töltőinfrastruktúra kialakításáról, illetve üzemeltetéséről is.

A BKK az 50 szóló villanybusszal a 2015-től forgalomba állított 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítaná. Az ArrivaBus közszolgáltatási szerződéseinek kiváltására a BKK emellett további három, összesen 150 darab hagyományos, decemberben pedig további 40 darab, 20 midi és 20 csuklós, elektromos hajtással szerelt autóbusz forgalomba állításával végzett üzemeltetési pályázatott is kiírt, előbbiek már ajánlattételi, utóbiak viszont még csak részveteli bírálati szakaszban tartanak.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék