Magazin

BKK: új szóló és csuklós autóbuszokkal frissül Budapest közlekedése 2025-től

Új közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A szeptember 29-én megjelent ajánlati felhívások célja a 2015-től forgalomba állt összesen 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltása. Eredményesen záruló eljárások esetén az új megállapodásokat a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is tíz évre kötné a fővárosi közlekedésszervező, további két éves meghosszabbítási lehetőséggel.

Az érintett járatcsoportok (C2, C3, C4) üzemeltetésére vonatkozó, részvételi felhívással induló pályázatokat a BKK első megközelítésben három különálló tender formájában hirdette meg. Az első felhívás 50 darab szóló, a második és harmadik pályázat pedig 50-50 csuklós autóbusszal teljesítendő közszolgáltatás ellátására vonatkozik, 3 450 000 + 15 % opció kocsikilométer/év futásteljesítménnyel. A tervezet ezen kívül mindhárom esetben magában foglal egy 15-15 darabos opciós mennyiséget is, 1 035 000 + 15 % opcióéves vonali kocsikilométer teljesítménnyel. A korábbi megállapodások alapján üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd a BKK elmondása szerint.

A közeljövőben – várhatóan még az idén – egy negyedik hasonló közbeszerzési eljárás (C5) is meghirdetésre kerül, mivel a fenti pályázatok keretében forgalomba állítandó autóbuszok száma nem fedi le teljesen a lejáró szerződésekkel kieső járműmennyiséget. Lényeges különbség ugyanakkor, hogy a fenntartható működtetés és a tisztább levegő érdekében a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését a BKK tisztán elektromos hajtású autóbuszokkal várja majd el.

A kép illusztráció, forrás: BKK

A tervek szerint 2025-től forgalomba álló új járművektől a BKK a szolgáltatás színvonalának növekedését várja. Ennek jegyében a buszoknak a „kor elvárásainak megfelelő” felszereltséggel kell rendelkezniük, ami akadálymentes, teljes hosszban alacsonypadlós kialakítást, légkondicionálást, fedélzeti kamerákat, valamint korszerű utastájékoztató rendszert jelent. A bírálati szempontok sorában első helyen az ajánlati ár szerepel (súlyszám: 90), de a környezettudatosság jegyében 10-es súlyszámmal szerepet kapnak a környezetvédelmi szempontok is: a hagyományos Euro 6-os dízelmotoros típusok mellett alternatív hajtásrendszerű autóbuszokkal is lehet pályázni, pluszpont jár a hibrid, illetve CNG-hajtásért.

Az elmúlt években több lépésben fiatalodott a budapesti közforgalmú járműállomány: a BKV tavaly ősszel összesen 135 darab új Mercedes-Benz Conecto autóbusszal bővítette állományát bérleti konstrukcióban, illetve egy korábbi keretszerződés opciójának részleges lehívásával, az ArrivaBus pedig idén májustól kezdődően állított szolgálatba Budapesten egy 150 darabos MAN Lion’s City flottát. Mindezek ellenére a BKK szerint még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért elmondásuk szerint az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a fővárosnak és a közlekedési vállalatnak. Az autóbuszok mellett összesen 48 darab új Solaris-Škoda Trollino önjáró trolibusz is hadrendbe állt a közelmúltban, a következő években pedig összesen 51 darab modern, alacsonypadlós és légkondicionált CAF Urbos villamos is érkezik a fővárosba, európai uniós támogatással.

Címkék