Megvannak a pályázók a BKK csuklós és midi villanybuszos üzemeltetési pályázataira

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2025-től ütemezetten legalább 90 darab, 50 szóló, valamint 20-20 darab csuklós és midi, tisztán elektromos hajtású autóbuszt állítana forgalomba Budapest útjain szolgáltatásmegrendelés formájában. A környezetbarát járművek – és további 150 darab hagyományos hajtással szerelt autóbusz – a jelenleg az ArrivaBus Kft. által teljesített, 2025 után lejáró szolgáltatási szerződések keretében közlekedő autóbuszok kiváltására érkeznének.

A 90 darab elektromos autóbusz bevonásával ellátandó feladatok teljesítésére a BKK három közbeszerzési eljárást indított; külön a szólókkal, külön csuklósokkal és külön a midibuszokkal végzett szolgáltatások teljesítésére. Mint azt már januárban megírtuk, az 50 darab, valamint opcióban további 15 darab elektromos autóbusszal ellátandó közszolgáltatás ellátására kiírt pályázat részvételi szakaszában csak az ArrivaBus Kft. vehet részt, s ugyanez igaz a nemrégiben ajánlatételi szakaszba lépett, 20 darab villanymidi forgalomba helyezését megkövetelő üzemeltetési pályázatra is. A 20 darab elektromos csuklóssal teljesítendő szolgáltatásmegrendelésre azonban már két ajánlat futott be, ez a pályázat az ArrivaBus és az Inter Tan-Ker City Kft. részvételével fordulhatott ajánlatételi szakaszba február végén.

Utóbbi két felhívás szerint az érintett járatcsoportok üzemeltetésére (E1 és E4) kizárólag csak elektromos, M3/I osztályú, városi kialakítású, alacsonypadlós, vadonatúj járművel lehet pályázni, a csuklósok esetében a feladat 1,2 millió kocsikilométer/év + 15 % opció, a midik vonatkozásában pedig 1,1 millió kocsikilométer/év + 15 % opció teljesítménnyel. A tervezet ezen kívül mindkét esetben magában foglal egy 6-6 darabos csuklós és midi opciós mennyiséget is, rendre 360 ezer + 15 % és 330 ezer + 15 % opcióéves a kocsikilométer teljesítménnyel. Az opció lehívásának feltételei az ajánlattételi szakaszban kerülnek majd meghatározásra, a tárgyalások során pedig véglegesítésre.  A beérkező ajánlatok elbírálásának kizárólagos szempontja a pályázók által megajánlott ár. A járművek előreláthatólag 2026-ban állnának forgalomba.

A címlapkép illusztráció. 

Címkék