Magazin

Az Omnibus Hungáriától bérelhet autóbuszokat a BKV

Az EvoBus hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. konzorciuma lett a befutó – vélhetően a Mercedes-Benz Conecto típussal –  a Budapesti Közlekedési Zrt. tavaly nyáron 50 szóló és 50 csuklós kivitelű autóbusz tartós bérlés formájában történő beszerzésére hirdetett tenderén. A bérlés időtartama 96 hónap lenne, amely változatlan feltételekkel további 24 hónappal meghosszabbítható. Az 50+50 darabos alapmennyiségen felül a két szakaszra osztott pályázat mindkét rész tekintetében további 15-15 darabos opciós keretet is tartalmaz. Az eljárást a közlekedési cég feltételes közbeszerzési eljárásként hirdette meg, tehát az eredményességét attól tette függővé, hogy a fővárosi önkormányzat biztosítja-e a szerződés finanszírozásához szükséges forrásokat.

A két részre osztott tenderkiírás 50 (+opcióban további 15) darab háromajtós, M3/I osztályú (városi) szóló, valamint szintén 50 (+ opcióban 15) darab négyajtós, ugyancsak M3/I osztályú csuklós autóbusz 96+24 hónapos bérletére vonatkozott. Alapfeltétel volt, hogy a vadonatúj járműveknek teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kialakítással, légkondicionálóval, fedélzeti-, illetve adatrögzítővel ellátott front- és tolató kamerákkal, valamint utasszámláló berendezéssel kell rendelkezniük.

Mindkét rész tekintetében három-három ajánlat érkezett be ugyanazon pályázóktól, név szerint az Omnibus Hungáriától és az Inter Tan-Ker City Kft.-től mint közös ajánlattevőktől, az esztergomi székhelyű Guzkó Kft.-től, valamint a török Otokoc Otomotiv tulajdonába tartozó Otokoc Hungary Autókölcsönző és Szolgáltató Kft.-től – érvényes ajánlatot azonban csak az Omnibus Hungária és az ITK City konzorciuma nyújtott be. A Guzkó Kft.-t a hiánypótlás nem megfelelő teljesítése miatt zárták ki az eljárásból, az Otokoc Hungary pályázatát pedig figyelembe sem vették, mivel a cég az ajánlatát az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követően nem tartotta fenn a kiterjesztett időpontig, ilyen esetekben pedig az eljárás további részében az ajánlatot figyelmen kívül kell hagyni.

A szóló autóbuszokat a nyertes ajánlattevők havi 1 462 292 forintért, a csuklósokat pedig 1 889 988 forintért bocsátanák az ajánlatkérő rendelkezésére. A szerződés teljes időtartamára a járműveket érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősségbiztosítással és legfeljebb 10% önrészt tartalmazó, minimálisan tűzkárra vonatkozó CASCO biztosítással is el kell látni, mindezeket a megajánlott bérleti díjjak tartalmazzák. Az autóbuszok fenntartásával kapcsolatos kisebb költségeket (kopó-fogyó alkatrészek cseréjét) a BKV, míg a nagyobb költségeket, a járművek természetes elhasználódásból eredő meghibásodások kijavításának költségeit a nyertes ajánlattevő viselné. A járművek tervszerű megelőző karbantartásához szükséges alkatrészeket és anyagokat, fogyó-kopó alkatrészeket is a nyertes biztosítja, a szóló kocsik esetében az opciós alkatrészek havi átlagára 384 761 forint, a csuklósoknál pedig 513 073 forint. Az autóbuszokat a BKV 70 000 km/év ±25% futásteljesítmény intervallumban üzemeltetné, rendelkezésre állásukkal kapcsolatosan éves szinten minimálisan elvárt járműkiadási arány a szerződés hatályba lépésétől számított első négy évben 94%, az ötödik-hatodik évben 90%, a hetedik-nyolcadik évben 88%, az opciós időtartam ideje alatt pedig 85%.

Az Omnibus Hungária és az ITK City a megbízást alvállalkozók bevonásával teljesítenék. Ezek személye nem okoz különösebb meglepetés: a Pappas Auto Magyarország Kft. mellett az ITK Holding Zrt. két leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft., valamint a Pandant Távfelügyeleti és Mérő-ellenőrző Szolgáltató Kft. is szerepel a bevonandó partnercégek listáján. Szerződéskötésre a tíznapos szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb március 18-án kerülhet sor.

A fotók illusztrációk, forrás: Garamvölgyi Gergely

Címkék