Magazin

Újabb 17 Mercedes-Benz Conecto érkezik a BKV-hoz

Kedden éjjel újabb 17 darab, ezúttal szóló kivitelű Mercedes-Benz Conecto érkezett Budapestre – közölte Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdán Twitter-oldalán. A járművek az Inter Traction Electrics Kft.-vel (ITE) tavaly év elején megkötött keretszerződés opciójából kerültek lehívásra.

A keretmegállapodás a 20+20 darabos alapmennyiségen felül – azonos feltételek mellett -, további 80 darab szóló és szintén 80 darab csuklós autóbusz vásárlására nyújt lehetőséget 2022. december 31-éig. A BKV Zrt. az összesen 160 darabos opciós keretből tavaly ősszel 32 szóló és 17 csuklós példányt hívott le, ebből 17 csuklós és 17 szóló kocsi beszerzésére a kormányzat biztosít forrást a 2021-es költségvetés terhére, 3,26 milliárd forint értékben. A BKV tehát a kormány támogatásával beszerzett 34 autóbuszon felül is vásárol még további 15 szóló Conectót, melyek beérkezése 2021 márciusában várható.

Az ősszel megrendelt 17 csuklós Conecto G már tavaly decemberben forgalomba állt a cinkotai és a dél-pesti telephelyek által kiszolgált körzetekben, a most érkezett 17 szóló példánnyal pedig hamarosan a kőbányai trolibuszgarázs hatáskörébe tartozó viszonylatokon találkozhatnak majd a BKV utasai.

A fővárosnak még további 63 csuklós és 46 szóló Conecto megvásárlására van lehetősége az elkövetkezendő két évben

Emellett a közlekedési társaság újabb 111 darab dízelmotoros autóbusz beszerzéséhez keresi a forrásokat, továbbá vizsgálják a lehetőségeket alternatív hajtású típusok beszerzésére is. Ennek részeként a BKV még tavaly októberben írt ki közbeszerzési eljárást 20 darab új, CNG-üzemű szóló, valamint szintén 20 darab új, CNG-üzemű, csuklós, teljes hosszban alacsonypadlós autóbusz beszerzésére. Az alapmennyiségen felül mindkét pályázati felhívás opcionális keretet is tartalmaz, a szóló kocsik esetében további 40, a csuklósoknál pedig további 20 autóbuszt. A tenderre a pályázatokat 2021. január 13-ig lehetett benyújtani.

A vállalat a gázüzemű autóbuszok mellett a jövőben jelentős számú akkumulátoros villanybusz beszerzését is tervezi a működtetésükhöz szükséges töltési infrastruktúra kialakításával együtt.

Fotók: Fürjes Balázs/Twitter

Címkék