Magazin

Új buszok erősítik a főváros agglomerációs közösségi közlekedését

Új, légkondicionált, alacsonypadlós, teljes egészében állami forrásból vásárolt buszokkal bővül a BKK agglomerációs járatain szolgáló buszflotta Budapesten és környékén. A 30 darab új Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz Pécel, Gyál, Csepel, Szigetszentmiklós, valamint a XVII., XVII. és XXI. kerületek közlekedésében vesz majd részt. Az új szerzemények szeptember eleje óta fokozatosan álltak forgalomba a Volánbusz által üzemeltetett agglomerációs járatokon.

Sokasodnak a BKK-kék Conectók, a Volánbusz flottája ma újabb hét kocsival bővült

A mostani beszerzés a Volánbusz 2019 és 2022 között zajló járműpark-megújítási programjának része. Az idei év végéig a tervek szerint további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbusz beszerzésére ír ki közbeszerzési pályázatot a társaság. Eredményes eljárást követően 2021 tavaszán köthetők meg a nyertes cégekkel a szállítási szerződések.

Mint ismert, Budapestre összesen 30 darab, teljes egészében állami forrásból vásárolt Mercedes-Benz Conecto G érkezik a Volánbusz üzemeltetésében, a BKK által megkövetelt világoskék fényezéssel, a korábban a BKV által beszerzett újgenerációs Conectóktól minimálisan eltérő kivitelben. A már korábban forgalomba állt 20 Volánbuszos kocsi mellé a mai napon újabb 7 autóbusz érkezett. A 30 darabos széria utolsó három példányát október végéig szállítja le a tendergyőztes ITE, így november elejétől már a teljes flotta közlekedhet majd Pécelről, Gyálról és Szigetszentmiklósról a fővárosba. Az új csuklósok az agglomerációból érkezők mellett jelentős részben budapesti utasokat is szolgálnak majd a főváros XVII., XVII. és XXI. kerületeiben.

A minimalista hátfal erősen idegen a Mercedes-Benz többi típusától

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója az autóbuszok ünnepélyes átadásán elmondta:

Az Európai Unió klímapolitikai célját, hogy 2050-re nulla százalékra csökkenjen a közlekedésben a szén-dioxid-kibocsátás, csak hatékony, fenntartható, versenyképes tömegközlekedés kialakításával érhetjük el. A Volánbusz és a MÁV júliusi integrációja óta gőzerővel dolgozunk a két közösségi közlekedési ágazat összehangolásán, célunk, hogy 2022-re létrejöjjön a tarifaközösség. Az évi 800 millió utasnak olcsó, versenyképes, vonzóbb közösségi közlekedést szeretnénk biztosítani, azonban az integráció egy hosszú folyamat, ami természetesen magában foglalja a vasúti csomópontokra történő autóbuszos ráhordás kiépítését. A pályafelújításokon túl folytatni kell a vasúti jármű- és buszpark megújítását is, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a menetrendi összehangolás maradéktalanul megtörténhessen.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy az új Mercedes-buszok olyan vonalakon állnak forgalomba, amelyek mutatják, mennyire szorosan összetartozik az állami fenntartású agglomerációs és a fővárosi fenntartású helyi közösségi közlekedés. A péceli 169E szolgálja ki a rákoscsabai, rákoskeresztúri ingázókat is. A gyáliakat Budapesttel összekötő 84E, 89E, 94E, 294E járatok egyúttal a XVIII. kerület számára jelentenek kapcsolatot a 3-as metróhoz. Csepel, Halásztelek és Szigetszentmiklós buszközlekedése szoros egységet alkot. Ezek a buszok államiak, Volánbusz-üzemeltetésűek, de Budapest és a BKK rendszerébe való történelmi illeszkedésük miatt kékek. Mindegyik irányba, Pécel, Gyál és Szigetszentmikós felé is dolgoznak azon, hogy a buszok mellett vagy helyett a távolabbi jövőben a hévek és a vasút is nagyobb szerephez jusson. Budapest és az agglomeráció közlekedése egységes egész, melyben az integrációt fokozniuk kell.

A fővárosi és elővárosi buszközlekedés szervezeti integrációjára, a regionális tarifaközösségre és akár a szervezetileg is közös városi-elővárosi közlekedésszervezőre számos jó példát látunk több európai fővárosban is. Ebbe az irányba kell tovább haladnunk – azzal, hogy a Volánbusz nemrég a MÁV irányítása alá került, újabb lehetőség nyílt a szolgáltatások jobb összehangolására.

A fővárosi színvilág továbbra is előnyös a csillagos márka olcsóbbik városi típusának

Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 30 új autóbusz forgalomba helyezésével a fővárosi agglomerációban szolgáló, 56 járműből álló csuklós flotta több, mint fele megújul, aminek köszönhetően az érintett állomány átlagéletkora a jelenlegi majdnem 6,5-ről 3 évre csökken. Az állami busztársaság vezetője hozzátette, hogy a már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd vállalatoknál, a jövő év végéig pedig a tervek szerint további 574 darab új, két- és háromtengelyes, helyközi kivitelű dízelmotoros autóbuszt szerez be a Volánbusz.

A mai átadáson felsorakozott buszok “dróntávlatból”

A teljes hosszban alacsonypadlós, 37 ülő- és 76 állóhelyet kínáló klimatizált buszok kerekesszékkel vagy babakocsival is igénybe vehetők – hasonlóan a BKV és a VT-Arriva által Budapesten már üzemeltetett Mercedes-Benz Conecto G csuklósokhoz. A járművekbe épített hathengeres, 360 lóerős (265 kW) Mercedes-Benz OM 470 típusú dízelmotorok a legkorszerűbb Euro 6d környezetvédelmi normának is megfelelnek, így csökken a járműállomány károsanyag-kibocsátása is. A buszokba néhány biztonsági, diagnosztikai és utastájékoztatási rendszert Debrecenben, az ITE szerelőcsarnokában építenek be, és a forgalomba helyezés is itt történik – így, bár a buszokat Törökországban gyártják, hazai hozzáadott érték is van bennük.

Tágas peronrész és az utastér elejében 2+1 soros üléskiosztás jellemzi az agglomerációs Conectókat

Az állami busztársaság flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. a vidéki városok számára további 60, a most átadott buszokéval közel azonos kivitelű Conecto G-t vásárolt, ezek sárga, fehér és szürke fényezésben Győrben, Gyulán, Székesfehérvárott, Szombathelyen és Zalaegerszegen álltak, illetve állnak forgalomba november végéig.

A kormányzat egyébként nem csak a Volánbusz járműparkjának megújításához járul hozzá Budapesten: jövő év tavaszáig a BKV Zrt. flottája is újabb 49 darab Mercedes-Benz Conectóval gyarapodik, amelyek közül 34 kocsi már gyártás alatt van.

Az új csuklós autóbuszok megrendeléséről szóló megállapodásokat 2020. március 5-én írta alá a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzés értelmében egy éven belül 90 darab újgenerációs Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz kezdi meg szolgálatát a közlekedési vállalatnál. A buszok egyharmada, azaz 30 kocsi a főváros és vonzáskörzetének közlekedését szolgálja majd, míg a fennmaradó 60 példány vidéki nagyvárosokban teljesít majd szolgálatot. A Budapest és elővárosainak kiszolgálását segítő 30 busz beszerzésére a Volánbusz 3,2 milliárd forintot, míg a 60 vidéki rendeltetésű Conectóra a Volán Buszpark Kft. közel 6,3 milliárd forintot fordít.

Fotók: Nyitra Dávid, MÁV Zrt.

Címkék