Magazin

Két csuklós Conectót állított forgalomba a Volánbusz Gyulán

A Volánbusz 2020. november 10-én két új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő erőforrással szerelt Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt állított forgalomba Gyulán. Az új járművek a békési város helyi közlekedésében vesznek részt. A társaság az önkormányzatokkal szoros együttműködésben arra törekszik, hogy a járműmodernizáció megvalósításával egyre több településen javítsa a helyi közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát. A most üzembe állított autóbuszok darabonkénti nettó vételára 104 214 813 forint.

A Mercedes-Benz olcsóbbik városi busztípusából az év folyamán összesen 90 darab érkezett a Volánbusz és a Volán Buszpark 2019-ben indított járműfiatalítási programjának keretében a hazai utakra, a gyulai kocsik már a sorozat utolsó példányai közé tartoznak. A Volánbusz Zrt. és flottakezelője a buszokat márciusban rendelte meg a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalatától, az Inter Traction Electrics Kft.-től (ITE). A megállapodás értelmében a Volánbusz 3,2 milliárd forint értékben 30, a Volán Buszpark Kft. pedig közel nettó 6,3 milliárd forintért cserébe 60 darab Mercedes-Benz Conecto G-t vásárolt a nyertes ajánlattevőtől. Az ITE a szállítás lehetőségét az EvoBus-csoport hazai képviseletével, az EvoBus Hungária Kft.-vel együttműködésben nyerte el. A Volán Buszpark által megrendelt kocsik Gyulán kívül Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Zalaegerszegen álltak munkába, az állomány egyharmadát kitevő, közvetlenül a Volánbusz által beszerzett széria pedig a budapesti elővárosi forgalomban közlekedik október vége óta.

Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő az autóbuszok átadásakor kiemelte:

Gyulán a helyi buszjáratokkal közlekedő emberek számára nagy előrelépés a modern, komfortos, biztonságos, alacsony padlós Mercedes buszok beszerzése. Ennek köszönhetően az idősek, a kismamák és a mozgásukban akadályozott embertársaink közlekedési feltételei is javulnak. Gyula város számára a környezettudatos városfejlesztés szempontjai a közlekedésfejlesztésre is érvényesek, ezért örülünk annak, hogy az új buszok környezetkímélőbbek a korábbiaknál. Gyula Város Önkormányzata az idei évi költségvetésében várhatóan 50 millió forintot költ a helyi buszjáratok működtetésére a gyulai adófizetőknek köszönhetően, ezen összegen belül az amortizáció megfizetésével önkormányzatunk is jelentős anyagi hozzájárulást biztosít a járműpark cseréjéhez.  Balesetmentes közlekedést és kellemes utazást kívánok az utasoknak és a Volán dolgozóinak egyaránt.

Dr. Kovács József, a Békés megyei 3. számú választókörzet országgyűlési képviselője szerint

az elmúlt évtizedekben Gyulán a helyi autóbusz közlekedésben meglehetősen időskorú járművek teljesítettek szolgálatot. A jelenlegi két új Mercedes-Benz típusú, új csuklós busz a négy régebbi jármű mellett jelentősen csökkentette a helyi buszállomány átlag életkorát. Az új járművek a leghosszabb helyi szakaszon a Vasútállomás és Dénesmajor között szállítják az utasokat. A közbeeső megállókban igen jelentős a vonaton érkező turisták szállítása is, bizonyos megállókig. Számunkra az is nagyon reményteli, hogy a jövő évben tovább bővülhet a helyi buszközlekedésben az egyre környezetkímélőbb járművek beszerzése.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

A Volánbusz célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése, valamint mindezek legfontosabb pillére a járműállomány nagyarányú modernizációja.

A Volánbusz a gyulai helyi járatú szolgáltatást hat járművel látja el, melyek átlagéletkora jelenleg 14,3 év. Az autóbusz-állomány egyharmadának mostani lecserélésével az átlagéletkor 8,1 évre csökken, ami jelentős javulást jelent a város közösségi közlekedésének színvonalában.

Gyulán a két helyi autóbuszvonalon a Volánbusz csaknem 22 ezer járatot közlekedtet évente. A frissen átadott csuklós Conectók november 10-től a 4-es számú viszonylaton, Gyula vasútállomás-Gyulavári-Dénesmajor között szállítják az utasokat.

A buszok a korábban országszerte átadott társaikhoz hasonlóan teljes hosszban alacsonypadlósak, négyajtós kialakításúak 2-2-2-2 ajtóképlettel a gyors és biztonságos le- és felszállás érdekében. A második és a harmadik ajtóval szemben peronrész húzódik a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, előbbi helyen két lehajtható ülést elhelyeztek. A 36 kW hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezéssel felszerelt buszok 37 ülő- és 84 állóhellyel rendelkeznek – az utastér szellőzését a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban a bal oldalon 6, jobboldalt pedig 4 darab, a felső rész 1/3 arányában oldalra húzható tolóablak biztosítja. Ezen kívül a teljes fedélzeti kamerarendszer, az utasszámláló berendezés és a kültéri hangszórók is a felszereltség részét képezik. A le- és felszállást minden ajtó fölött egy fotocella érzékeli; amennyiben ez nem észlel mozgást, az ajtók önműködően bezárulnak. Az utasajtók többfajta nyitási rendszer szerint működtethetők és külső ajtónyitási lehetőséggel is rendelkeznek.

A 18 124 mm hosszú csuklósok mozgatásáról ezúttal is Mercedes-Benz OM 470 típusú hathengeres, 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW), Euro 6d környezetvédelmi normának megfelelő, SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz-visszavezetés) rendszerrel, valamint részecskeszűrővel szerelt dízelmotor gondoskodik. Az erőforrás 1700 Nm-es maximális nyomatékát 6+1 sebességes, intarderrel egybeépített ZF Ecolife automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az autóbuszokat Fogmaker gyártmányú automatikus tűzoltórendszerrel is felszerelték.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és/vagy újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- illetve háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű valamint 114 darab gázüzemű autóbusz beszerzésének előkészítése is zajlik. A tenderek nyerteseivel várhatóan 2021 tavaszán köt szerződést a vállalat.

A fentieken kívül a Volán Buszparknak és a Volánbusznak jelenleg is folyamatban van két, összesen 204 darab elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére kiírt tendere, amelyek jelenleg bírálati szakaszban tartanak. Ezek a pályázatok annak idején párhuzamosan indultak a végül csuklós Conecto-inváziót hozó városi tenderekkel, azonban velük ellentétben első nekifutásra eredménytelenül zárultak, mivel a megajánlott busztípusok vételára túllépte az erre szánt keretösszeget (a kedvezőbb árfekvésű Conecto G csak négyajtós, városi kivitelben létezik).

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék