Egyéb

Hét csuklós Conectót állít forgalomba a Volánbusz Szombathelyen

Hét új, teljes hosszban alacsonypadlós, csuklós autóbuszt állít forgalomba a Volánbusz november közepétől a szombathelyi közösségi közlekedésben – jelentette be hétfőn Nemény András, a város polgármestere. A buszok üzembe helyezésére vonatkozó szolgáltatói ajánlatot a vasi megyeszékhely közgyűlésének még meg kell szavaznia; erre a szerdai közgyűlésen kerül majd sor. Szombathely első embere úgy fogalmazott, hogy az előterjesztést várhatóan elfogadja a városvezetés.

Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a Volánbusz jelenleg 36 szóló és 13 csuklós autóbuszt közlekedtet a városban; ezeket átlagosan 14 évnél hosszabb ideje használják, a legnagyobb befogadóképességű csuklósbuszok átlagéletkora 23,1 év, a legidősebb csuklós autóbusz pedig 31 éves. Legutoljára Szombathely helyi közösségi közlekedésében buszbeszerzés 2011 decemberben történt, akkor 7 szóló kivitelű Credo BN 12 érkezett.

Az egykori jogelőd társaságtól, a Vasi Volántól megörökölt, elöregedett helyi flotta átlagéletkora és az autóbuszok közlekedtetéséből keletkező károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében Nemény András felkérte a város közösségi közlekedését biztosító Volánbusz Zrt.-t, hogy végezzen gazdasági elemzést arra vonatkozóan, hogy milyen költségvonzattal járna 7 darab régi csuklós autóbusz lecserélésével 7 új csuklós 2021. évi együttes beszerzése és azok Szombathely helyi közösségi közlekedésében történő üzemeltetése. A közlekedési társaság 7 darab új, 2020 tavaszán beszerzett, még forgalomba nem állított Mercedes-Benz Connecto G Next Generation csuklós autóbusz üzembe helyezésére vonatkozóan tett ajánlatot, ami 56,2 millió forint többletkiadást jelentene a városnak a 2021-es évre.

Amennyiben a közgyűlés csütörtökön jóváhagyja a Volánbusz Zrt. ajánlatát, a 7 csuklós Conecto közösségi közlekedésbe történő bevonása 2020. november hónap második felében valósulhatna meg. A járművekre a város 56,2 millió forint lízingdíjat fog fizetni. A meghosszabbítható lízingszerződés egy évre, a Volánbusz közszolgáltatási szerződésének lejártáig, 2021. december 31-ig szól. A polgármester emlékeztetett arra, hogy választási ígéretüknek is eleget tesznek azzal, hogy igyekeznek korszerűbbé, kényelmesebbé és környezetkímélőbbé tenni a szombathelyi autóbusz közlekedést és az emelkedő költségek ellenére is vállalják a járműpark fiatalításához szükséges többlet finanszírozást. Elmondta, hogy a város nem engedheti meg magának, hogy elektromos buszokat vásároljon,  s  emlékeztetett arra, hogy Szombathely is kimaradt a Zöld Busz Programból; ezért döntöttek a környezetkímélő dízelbuszok mellett. Az új autóbuszokat elsősorban a legsűrűbben használt vonalakon közlekedtetik majd, figyelve arra, hogy például iskolakezdés előtt és a tanítás befejezése után csökkentsék a zsúfoltságot.

A típusból 90 darab érkezik a Volánbusz és a Volán Buszpark 2019-ben megindított járműfiatalítási programjának részeként a hazai utakra. A járművek Szombathely mellett Győrben, Gyulán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen álltak és állnak munkába, a teljes megrendelés harmada pedig a budapesti elővárosi forgalomban közlekedik majd október végétől.

Fotók: Gáti Dávid

Címkék