Magazin

Megérkeztek a győri rendeltetésű Mercedes-Benz Conecto G csuklósok is

Szeptember 7-én 16 darab vadonatúj Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz a szolgáltatást megrendelő Győr önkormányzatának és a helyi utasoknak. A régóta várt járműveket hamarosan további hat kocsi követi, teljessé téve a korábban megígért, összesen 22 autóbuszból álló flottát. Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel, amely a korábbi gyakorlatnak megfelelően az utolsó simításokat végezte a Törökországban gyártott buszokon. A győri közösségi közlekedést erősítő csuklós Conecto G flotta értéke nettó 2,3 milliárd forint, a járművek darabonkénti nettó vételára 104,2 millió forint.

A Volánbusz tájékoztatása szerint a társaság a győri helyi közlekedésben is a szolgáltatási színvonal javítására, a járműállomány fejlesztésére és az utasok elégedettségének növelésére törekszik. A helyi személyszállítási szolgáltatást megrendelő városi önkormányzattal szoros együttműködésben meghozott lépéseknek köszönhetően elmondásuk szerint folyamatosan javul a járművek rendelkezésre állása, illetve csökken a korábban súlyos problémát jelentő buszvezető-hiány, valamint a késések és a kimaradt járatok száma.

Az egykor buszos „mintavárosnak” számító Győrbe már hosszú évek óta egyáltalán nem érkezett új autóbusz, így egyre sürgetőbb kérdéssé vált a korosodó járműpark megújítása. Az év elején fontos vérfrissítést hozott a városba a Kecskemétről átcsoportosított 17 darab korszerű, klímával felszerelt, alig féléves szóló Mercedes-Benz Conecto, a csuklós állomány gerincét azonban továbbra is a már-már muzeális korú Ikarus 280-asok alkották, így hamar eldőlt, hogy a Volán Buszpark által aktuálisan beszerzett 60 darabos Mercedes-Benz Conecto G szériából 22 kocsit a vizek városa kap majd. Az első 16 újonnan vásárolt csuklós autóbusz szeptember elején érkezett meg Győrbe, a fennmaradó 6 kocsi az elkövetkezendő hónapokban követi majd őket. A Conectók forgalomba állásával jelentősen javul Győrben a közösségi közlekedés színvonala, hiszen így a 101 járműből álló helyi járatú autóbuszpark mintegy 40%-a lecserélődik, a flotta átlagéletkora pedig a korábbi 17,74 évről 10,92 évre csökken.

A jövőben Győr közlekedését segítő csuklós Conectók a korábban átadott példányokhoz hasonlóan 2-2-2-2 ajtókiosztású, háromtengelyes, teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kivitelűek, akadálymentes kialakításuknak köszönhetően kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön az utastájékoztató kijelzők és fedélzeti kamerák mellett utasszámláló berendezés is található. A buszokat Mercedes-Benz OM 470 típusú hathengeres, 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW), Euro 6d besorolású környezetbarát dízelmotor hajtja 6+1 fokozatú ZF EcoLife automataváltón keresztül.

A jelek szerint sajnos végleg elbúcsúzunk az egykori közkedvelt sárga flottaszíntől Győrben: mint ismert, a januárban Kecskemétről áthozott szóló Conectók az ott rendszeresített ezüstmetál (RAL 7046) színben érkeztek, a most átadott csuklós autóbuszok viszont világosszürke (RAL 7047), erős napsütésben már-már fehérnek ható fényezéssel állnak szolgálatba – alighanem hosszú évek telnek majd el, mire ismét egységes megjelenésű lesz a helyi járatú flotta. A frissen átadott csuklósok első hét példánya már ma délután forgalomba állt, néhány nap múlva pedig a most érkezett további kilenc Conecto G is az utasok rendelkezésére áll majd, lefedve a város teljes területét. Az új szerzeményeket elsősorban az iskolai- és a hivatásforgalmat kiszolgáló, illetve az egészségügyi ellátások igénybevételét segítő járatokra osztják be.

Az új járművek átadásán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta, a győriek már nagyon várták az új járművek érkezését, hiszen az év elején érkezett 17 és a mostani 22 új busszal jelentősen javul a szolgáltatás minősége. ”Az új csuklós buszok a járványhelyzetben hozott intézkedések betarthatóságához, és a szeptemberi iskolakezdéssel járó közlekedési változások gördülékeny lebonyolításához is hozzájárulnak a tömegközlekedésben.

Simon Róbert Balázs, a Győr-Moson-Sopron megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője kiemelte: „Egy olyan dinamikusan fejlődő és modern városban, mint Győr, jogosan várható el a lakosságtól az, hogy modern, a kor igényeit kielégítő autóbuszokon utazhassanak. Örömteli a mai nap, mert az új csuklós buszok tömegközlekedésbe állításával egy jelentős előrelépést tudtunk tenni a város útjain közlekedő autóbuszok minőségének tekintetében.

Fotó: Volánbusz Zrt.

Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron megyei 2. sz. választókerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Megígértük tavaly a győrieknek, hogy mindent megteszünk városunkban
korszerű buszok forgalomba állításáért. Az év elején 17 új busz megérkezett már és most a korábbi ígéretünket is tartani tudjuk a szeptemberben érkezett 22 korszerű csuklós busz forgalomba állításával. Remélem, hogy a győriek ezeket a csuklós buszokat is megkedvelik, és szívesen utaznak rajta. Sok tervünk, elképzelésünk van még Győr további fejlesztésére, kérjük szépen a győrieket, hogy támogassák továbbra is a munkánkat.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az eseményen elmondta: „Noha országosan 70 településen látjuk el a helyi közlekedési közszolgáltatást, különösen fontos számunkra Győr helyi közösségi közlekedésének fejlesztése, hiszen évente több mint harmincmillió, naponta átlagosan 80 ezer utast szállítunk a városban. Az Önkormányzattal szorosan együttműködve, több lépcsőben modernizáljuk a járműparkot, és bízunk benne, hogy a jövőben további új autóbuszok beszerzéséről születhet megállapodás a várossal. Munkatársaink számát is szeretnénk növelni: folyamatosan várjuk a jelentkezőket helyi autóbuszvezetőink közé a szolgáltatás zökkenőmentes ellátása érdekében.

A most érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 darab vadonatúj Mercedes-Benz Conecto G áll forgalomba országszerte: 30 kocsi a Volánbusz, 60 pedig a társaság flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. beszerzéseként érkezik, ezzel a Mercedes-Benz olcsóbbik városi modellje meghatározó busztípussá válik Magyarországon. Amint azt korábban megírtuk, a sorozat első hat példányát augusztus végén adták át Zalaegerszegen, de a fővárosi agglomerációba szánt darabok is próbaköreiket futják már Budapesten. A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű jármű növeli az utazási komfortot és ezzel a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címlapkép: Volánbusz Zrt., a külön nem jelölt fényképeket Gáti Dávid készítette

Címkék