Hat új csuklós Mercedes-Benz Conecto G érkezett Zalaegerszegre

Amint arról korábban már beszámoltunk portálunkon, a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. tavaly nyáron megindított közbeszerzéseinek eredményeként év végéig összesen 90 darab vadonatúj Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz érkezik a hazai utakra. Ebből 30 „BKK-kék” példányt közvetlenül a Volánbusz Zrt. állít forgalomba az agglomerációt a fővárossal összekötő viszonylatokon, a fennmaradó 60 kocsit pedig a társaság flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. szerezte be – ezeket az autóbuszokat a flottakezelő ún. in-house szerződéssel adja bérbe a Volánbusz Zrt.-nek. Az első hat „Volánsárga” fényezésű Mercedes-Benz Conecto G-t csütörtökön adták át Zalaegerszeg városának.  

A helyi közösségi közlekedési szolgáltatást biztosító Volánbusz Zrt. mintegy 800 millió forintot költött a hat darab új járműre, melyek darabonkénti nettó vételára 104 214 813 forint. Zalaegerszeggel hosszú távú, 2023 végéig szóló szerződése van a társaságnak, ennek részeként zajlik a buszpark fiatalítása is. A 6 darab csuklós autóbusz forgalomba állításával a 35 darabos zalaegerszegi helyi járatú buszállomány jelenlegi, 15,25 éves átlagéletkora 11,83 évre csökken.

Sajnos csak ez hat példány kapta meg a Volánbusz elővárosi buszainak megszokott dinnyesárga színét: a Volán Buszpark-féle szériából 32 kocsi fehér, a maradék 22 autóbusz pedig szürke fényezéssel jön majd

A Zalaegerszeg helyi közösségi közlekedését lebonyolító évi több, mint 202 ezer autóbuszjárat – csaknem másfél millió hasznos kilométer teljesítmény mellett – mintegy 9,3 millió utast szállít. A Volánbusz folyamatos fejlesztésekkel igyekszik növelni a szolgáltatás színvonalát. 2020. április 1-jétől a cég három helyi járati jegy- és bérletértékesítő automata bővítette az elérhető szolgáltatások körét, a mai naptól pedig hat új csuklós autóbusz frissíti a városi járműállományt.

A teljes hosszban alacsonypadlós csuklósok négyajtós kialakításúak 2-2-2-2 ajtóképlettel a gyors és biztonságos le- és felszállás érdekében – a Conecto G egyébként kizárólag ezzel az elrendezéssel érhető el. A második és a harmadik ajtóval szemben peronrész húzódik a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, előbbi helyen két lehajtható ülés is található. A 36 kW hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezéssel felszerelt járművek utastere 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál – az utastér szellőzését a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban a bal oldalon 6, jobboldalt pedig 4 darab, a felső rész 1/3 arányában oldalra húzható tolóablak biztosítja. Ezen kívül a teljes fedélzeti kamerarendszer, az utasszámláló berendezés és a külső hangszórók is a felszereltség részét képezik. A le- és felszállást minden ajtó fölött egy fotocella érzékeli; amennyiben ez nem észlel mozgást, az ajtók önműködően bezárulnak. Az utasajtók többfajta nyitási rendszer szerint működtethetők és külső ajtónyitási lehetőséggel is rendelkeznek.

A 18 124 mm hosszú csuklós autóbuszok mozgatásáról Mercedes-Benz OM 470 típusú hathengeres, 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW), Euro 6d környezetvédelmi normának megfelelő, SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz-visszavezetés) rendszerrel, valamint részecskeszűrővel szerelt erőforrás gondoskodik majd. A dízelmotor 1700 Nm-es maximális nyomatékát 6+1 sebességes, intarderrel egybeépített ZF Ecolife automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az autóbuszokat Fogmaker gyártmányú automatikus tűzoltórendszerrel is szerelték –  Magyarországon 2017. augusztus 14. óta kötelező az automata motortéri tűzoltórendszer beszerelése a városi autóbuszokba.

Balról jobbra: Vigh László, a Zala megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese

Az új járművek átadásán Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelt cél az utazó közönség minél szélesebb körű kiszolgálása. A közösségi közlekedés sokaknak az életvitelhez nélkülözhetetlen utazások egyetlen lehetőségét jelenti, egyúttal a gépjárműhasználat megfelelő alternatíváját. A minél nívósabb, komfortosabb közösségi közlekedés érdekében városunk és a Volánbusz Zrt. esztendők óta konstruktív együttműködésre törekszik, és nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól hat új, korszerű autóbusz is biztosítja a zalai megyeszékhely utasainak kényelmét.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az eseményen hangsúlyozta:

A helyi közösségi közlekedési közszolgáltatás magas színvonalú ellátásához elengedhetetlen a hatékony és eredményes együttműködés az önkormányzatokkal. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával is erre törekszünk, és összehangoltan végezzük a fejlesztéseket. Most hat új, korszerű, kényelmes és környezetkímélő csuklós autóbusszal frissítjük a helyi járműállományt, de bízunk benne, hogy az évi 9 millió 300 ezer helyi utasunk színvonalas kiszolgálása érdekében további új autóbuszok beszerzéséről születhet megállapodás a várossal.”

A most érkezett járművekkel együtt év végéig összesen 90 azonos típusú jármű áll forgalomba országszerte. A buszok megrendeléséről szóló megállapodást márciusban kötötte meg a Volánbusz Zrt. és flottakezelője az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. (ITE), melynek értelmében a Volánbusz 3,2 milliárd forint értékben 30, a Volán Buszpark Kft. pedig közel nettó 6,3 milliárd forintért 60 darab Mercedes-Benz Conecto G-t vásárolt a nyertes ajánlattevőtől – az ITE egyébként a szállítási lehetőséget az EvoBus-csoport hazai képviseletével, az EvoBus Hungária Kft.-vel együttműködésben nyerte el. A Volánbusz által megrendelt járművek darabonkénti nettó vételára 104,8 millió forint, a Volán Buszpark esetében pedig nettó 104,2 millió forint.

A Volán Buszpark részére szállítandó 60 új autóbusz az ország vidéki megyeszékhelyeinek helyi közlekedésében kap majd szerepet. A szállítmány első, ún. „Vorläufer”, azaz előrehozott gyártású példánya július elején érkezett meg azt ITE Kft. debreceni telephelyére – ez a kocsi is Zalaegerszegen szolgál a mai naptól. A most átadott példányokon kívül később 15 autóbusz Székesfehérvárra, 22 pedig Győrbe kerül, nyugdíjazva utóbbi város megmaradt Ikarus 280-asait. A fennmaradó 17 autóbuszon további hazai nagyvárosok osztoznak majd.

A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 vége között 866 új vagy újszerű autóbusz növeli az utazási komfortot és a szolgáltatási színvonalat a helyi és a helyközi autóbusz-közlekedésben.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék