Magazin

Képeken a Volánbusz első új Mercedes-Benz Conecto G csuklósa

A hónap elején megérkezett az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) debreceni üzemébe a Volánbusz által megrendelt Mercedes-Benz Conecto G autóbuszok első, ún. „Vorläufer”, azaz előrehozott gyártású példánya. Ennek leszállítása rendszerint több héttel megelőzi a sorozat többi tagjáét, a buszról készült exkluzív képeknek köszönhetően pedig olvasóink már jóval a hivatalos átadó előtt bepillanthatnak az új buszok részleteibe.

Amint arról korábban már beszámoltunk portálunkon, a március 5-én aláírt szerződések értelmében az év végéig összesen 90 darab vadonatúj Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz érkezik a hazai utakra. Ebből 30 példányt közvetlenül a Volánbusz Zrt. állít forgalomba, a fennmaradó 60 kocsit pedig a társaság flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. szerzi be. A Daimler Buses törökországi, hoşdere-i gyárában készült buszokat a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is az EvoBus Hungária Kft. szállítja Debrecenbe, ahol az Inter Traction Electrics Kft. csarnokában alakítják ki a járművek vevői elvárásoknak megfelelő végleges műszaki tartalmát, valamint szintén itt végzik el a megjelenést érintő munkák utolsó simításait is.

Jól mutat sárgában a Conecto G – a képen látható buszon kívül további öt kocsi kapja még ezt a fényezést

A legelső példány július elején futott be az ITE telephelyére. Az aktuálisan szállítandó széria első darabját a magyar EvoBus-képviselet normál körülmények között általában még a törökországi gyárban megtekinti a kivitel ellenőrzése céljából, idén azonban a koronavírus-világjárvány miatt ez elmaradt, így Debrecenben került sor az első szemlére. Információink szerint hamarosan a teljes flotta leszállítása is megkezdődik.

A Volánbusz saját tenderének keretében érkező 30 darab Conecto G a BKK arculatának megfelelő égszínkék (RAL 5015 színkódú) fényezést kap, ezek a járművek a főváros egyes agglomerációs, csuklós autóbuszokat igénylő vonalain teljesítenek majd szolgálatot. Cikkünk képein tehát a Volán Buszpark-féle 60 darabos széria első példánya szerepel – ezekkel a buszokkal az ország vidéki nagyvárosainak helyi közlekedésében lehet majd találkozni. A pontos leosztásról egyelőre annyi tudható, hogy 15 darab Székesfehérvárra, 22 darab pedig a szélsőségesen elaggott csuklós állománnyal rendelkező Győrbe kerül, a további 23 autóbuszon egyelőre meg nem nevezett hazai városok osztoznak.

A hátsó kocsitest utastere a csukló vonalából szemlélve

A Conecto harmadik generációjának formája finoman szólva is megosztóra sikerült, a Volánbusz elővárosi buszainak hagyományos dinnyesárga (RAL 1028) színvilága azonban nagyon előnyösen áll típusnak. Sajnos csak hat példány kapja majd ezt az árnyalatot: úgy tudjuk, a sorozatból 32 kocsi fehér (RAL 9010), a maradék 22 autóbusz pedig szürke (RAL 7047) fényezéssel áll forgalomba, feltehetően ez utóbbiak lesznek majd a győri kocsik.

A teljes hosszban alacsonypadlós csuklósok négyajtós kialakításúak 2-2-2-2 ajtóképlettel a gyors és biztonságos le- és felszállás érdekében – a Conecto G egyébként kizárólag ezzel az elrendezéssel érhető el. A Volánbuszos rendeltetésű példányokat egységesen 37 darab Mercedes-Benz City Star Eco típusú utasüléssel szerelik, emellett 84 állóhellyel is rendelkeznek. A második és a harmadik ajtóval szemben peronrész húzódik a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, előbbi helyen két lehajtható ülés is található. A buszok LAWO Futura/Mobitec Ultima típusú külső utastájékoztató kijelzőkkel jönnek. Apró különbség a Volánbusz, illetve a Volán Buszpark által megrendelt buszok között, hogy a fővárosi agglomerációba kerülő kocsik a bal oldalra is kapnak egy kis méretű külső kijelzőt, valamint kettő helyett három darab 21,5″-os beltéri TFT monitorral látják el őket. Az utastér és a vezetőfülke minden egyes buszon légkondicionált lesz a 36 kW hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezésnek köszönhetően, a belső világítást energiatakarékos LED-es fényforrások szolgáltatják. Ezen kívül a teljes fedélzeti kamerarendszer, az utasszámláló berendezés és a külső hangszórók is a felszereltség részét képezik.

A buszok a Mercedes-Benz városi típusaiból jól ismert utasüléseket kapják

Az EvoBus Hungária és az ITE együttműködésében szállított Conectók kapcsán gyakran előkerül a hozzáadott magyar munka kérdése, ezért utánajártunk, hogy a mostani 90 darabos széria esetében mit is jelent ez pontosan. Az ITE tájékoztatása szerint a cég debreceni üzemében kerül kialakításra a vevő egyedi igényei szerinti vezetőfülke, továbbá itt történik az elektronikai rendszerek tervezése és beépítése, a kamerarendszer kiépítése, az utastájékoztató perifériák beépítése, az akusztikus rendszer kialakítása, az UV pénzkazetta elhelyezése, a védőfóliázás és a nanotechnológiás bevonat felvitele, az utasszámláló telepítése, a helymeghatározó és járműkövető rendszer beszerelése, az utastájékoztató rendszerbe integrált és szinkronizált jegykezelő rendszer kialakítása, valamint a statikus utastájékoztató elemek elhelyezése. Szintén az ITE feladata a mindezekhez kapcsolódó karosszéria- és szerelési munkálatok elvégzése, valamint a műszaki dokumentációk elkészítése, végül pedig az autóbuszok forgalomba helyezése.

Menetirányba néző lehajtható ülések a második ajtóval szemben

Az új csuklósok az Euro 6d környezetvédelmi besorolású, 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor 360 lóerős (265 kW), 1700 Nm csúcsnyomatékú változatát kapják 6+1 fokozatú, retarderrel egybeépített ZF EcoLife automataváltó társaságában. A buszokat a szerződés megkötésétől számított 10 hónapon belül kell átadnia ITE-nek, így várhatóan még az idén találkozhatunk velük a forgalomban, ha minden a tervek szerint alakul. Az eredetileg vállalt szállítási határidő a koronavírus-járvány negatív hatásai ellenére továbbra is tarthatónak látszik, feltéve persze, hogy egy második hullám nem húzza keresztül a számításokat. A 90 darabos flotta létfontosságú vérfrissítést hoz az országos csuklósbusz-állományba, a Mercedes-Benz Conecto pedig ebben a szegmensben is meghatározóvá válik Magyarországon. A típus új nemzedékének csuklós változatával hazánkban eddig Debrecenben, illetve Budapesten lehetett találkozni.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címkék