Magazin

Aláírták a szerződéseket: hamarosan 60 elektromos autóbusz érkezik hat nagyvárosba

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében 60 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a legutóbbi közbeszerzési eljárások nyerteseivel a Volánbusz Zrt vezetése. A BYD Europe B.V. komáromi gyártású járművei Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen, míg az Ikarus típusait forgalmazó Electrobus Europe Zrt. Székesfehérváron készülő autóbuszai pedig helyben, az egykori koronázóvárosban állnak majd forgalomba.

Javier Contijoch, a BYD Europe értékesítési alelnöke, dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Sipos Zoltán, az Electrobus Europe Zrt. cégvezetője (b-j)

A BYD Europe a komáromi gyártású BYD (eBus) K9UD típust, a magyar tulajdonú Electrobus Europe Zrt. pedig az Ikarus 120e modellt szállítja majd az említett városokba. A járművek egy-egy mintapéldányát – a BYD esetében a már jelenleg is a Volánbusznál, Komáromban szolgáló tavaly átadott kocsit, illetve az Ikarus gyári demóbuszainak egyikét – a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán mutatták be a meghívottaknak. A szóló kivitelű, teljes hosszban alacsonypadlós, kéttengelyes, tisztán elektromos hajtású autóbuszok üléselrendezéstől függően nagyjából 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, vontatási akkumulátoraik egyszeri feltöltésével pedig – az időjárási körülmények, útviszonyok függvényében – akár 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, korszerű elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontokkal biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

Az Ikarus 120e villanybuszból (balra) 12 darab, a BYD eBus sorozat (jobbra) K9UD jelű kiviteléből pedig 48 példány érkezik a hazai utakra

Amint azt korábban megírtuk, a most beszerzésre kerülő összesen 60 villanybuszból 48 darabot a BYD szállíthat. Ezeken öt megyeszékhely osztozik majd: 13 kocsi Győrben, 11 Zalaegerszegen, 10 Szolnokon, 8 Szegeden, 6 pedig Egerben áll majd forgalomba. Az Ikarus által szállítandó 12 elektromos autóbusz Székesfehérvárra kerül majd, ezek átadását már júniustól megkezdi a több, mint 125 éves múltra visszatekintő magyar gyártó. Az Ikarus portálunk részére eljuttatott sajtóanyagában kiemeli, hogy a járművek magyar hozzáadott értéke eléri az 55%-ot, a tervezési és gyártási folyamatokat kizárólag magyar szakemberek végzik, de a villanybuszok mechanikai, elektromos és szoftveres fejlesztése is hazai mérnökök munkája.

Az elektromos járművek zajterhelése jóval alacsonyabb hagyományos, dízelüzemű társaikénál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több, mint félmillió lakója számára biztosít majd magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás a villanybuszok forgalomba állításának köszönhetően. Ez csaknem 2000 személyautó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, tehát ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb káros anyag terheli környezetünket.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében elmondta:

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az eseményen

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedésével cselekszik a közlekedés zöldítéséért. Magyarország az elmúlt évtizedben régiós bajnokká nőtte ki magát a szektorban használt megújuló energiaforrások részarányában. A hazai a hatodik legkedvezőbb adat a kontinensen, Közép-Európában pedig a legmagasabb. A Zöld Busz Programot a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréje érdekében indítottuk útjára, eredetileg 36 milliárd forintos keretösszeggel. A kezdeményezést a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekre is kiterjesztve hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írunk ki pályázatot.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette:

Az országban Budapest után Győrben lesz a második legtöbb e-busz, viszont a városi/elővárosi autóbuszok futásteljesítményéből az elektromos járművek részaránya Zalaegerszegen lesz a legmagasabb (40%). A zalai megyeszékhely 33 darabból álló autóbusz-állományának több mint egyharmadát elektromos buszok fogják kitenni. A járművek tervezett éves futása a vidéki nagyvárosok közül Győrben és Székesfehérváron lesz legmagasabb: egy évben ez akár 700 ezer kilométer körül alakulhat majd.

Mint ismert, a Volánbusz konzorciumi partnerével, a Mobiliti Volánbusz Kft.-vel 2021–ben összesen 100 új elektromos autóbusz és a hozzájuk való töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban. A közlekedési társaság az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat, amelyek egy része azóta már napi forgalomba is állt a Budapest környéki agglomerációban. 2022 március elejére lezárult tíz töltőoszlop kiépítése a társaság Hunyadi úti telephelyén és menetrend szerinti forgalomba állt az első tíz jármű a Budakeszit érintő agglomerációs autóbuszvonalakon. Ezt a napokban további 10 töltőoszlop és 10 újabb jármű forgalomba helyezése követi. Az elkövetkezendő hónapokban a többi 20 zöldbusz is megkezdi szolgálatát, ami Budaörs és Törökbálint térségében jelentős előrelépést jelent az utaskiszolgálás színvonalában.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék