Magyar gyártók, Ikarus

A név kötelez – látogatás a székesfehérvári Ikarus gyárban

A Magyarbusz [Info] csapata ezúttal az Ikarus székesfehérvári gyárába kapott meghívást, ahol igencsak felgyorsultak események az elmúlt időszakban. A hosszú és sikerekkel teli múltra visszatekintő üzemben néhány éve indult újra a buszgyártás az állami szervek megrendelésére készülő HM Currus autóbuszok bérgyártásával, majd ezt követte az Ikarus jövőbeli húzómodelljének szánt, kínai gyökerekkel rendelkező CityPioneer villanybusz és a Volvo önjáró alvázra szerelt, alacsony belépésű 125-ös típus bemutatása. Mostani látogatásunk apropóját a CityPioneer szériagyártásának megkezdése szolgáltatta, és ha már ott jártunk, még a premier előtt megtekintettük a Zöld Busz Mintaprojekt keretében Székesfehérvár utcáin bemutatkozó tesztpéldányt is.

Villanybusz születik: egy Ikarus CityPioneer 12 frissen összeállított vázszerkezete

Nehezen hihető, de már több, mint két év telt el a kínai CRRC-vel közös, hosszú távú projektként bemutatott Ikarus CityPioneer 12 villanybusz legelső hivatalos színre lépése óta. A kínai kooperációt idehaza kezdetben sokan kétkedéssel fogadták, azóta viszont bebizonyosodott, hogy az elektromos buszok gyártására és az alaptípus önálló továbbfejlesztésére vonatkozó szándékok komolyak az Ikarus részéről. A magyar mérnökök által áttervezett és az európai előírásokhoz igazított változat a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon tartotta hivatalos premierjét – az eredeti ígéreteknek megfelelően valóban Ikarus márkajelzéssel, magyar kísérőcsapattal. Tavaly elindult a sorozatgyártás is – amely egyes negatív híresztelésekkel ellentétben az első zártszelvények összehegesztésétől kezdve Székesfehérváron történik, egyedül az elektromos hajtásrendszer komponensei érkeznek Kínából -, ennek kapcsán pedig megnéztük, hogyan készülnek ma a buszok a sokat látott gyáregységben.

A vázas üzemcsarnok másik felében éppen a honvédség leendő HM Currus Ariesei kapták meg a külső műanyag burkolataikat

Visszatérés a térképre

A buszgyártás jelenleg három nagyobb csarnokban zajlik a székesfehérvári Ikarus Ipari Parkban, nem számítva a kisebb alkatrészeket előállító épületeket, valamint az elkülönített fényező-, illetve esőztető kamrát. A fő objektumok közül kettőt már a legutóbbi, múlt tavasszal tett látogatásunk során megtekinthettünk. A vázas- és lemezes munkákat végző üzemben azóta kissé változtattak az egyes munkaállomások elhelyezkedésén: az oldal-, tető- és fenékvázak hegesztőkészülékeit áthelyezték a szomszédos csarnokrészbe, a karosszériákat pedig immár két nagyméretű vázállító készülékben hegesztik össze a helyben gyártott vázelemekből. Ez lehetővé teszi két különböző busztípus vázszerkezetének azonos időben történő gyártását, egymással párhuzamosan.

Az elektromos buszok rozsdamentes acél vázszerkezete teljes egészében Székesfehérváron készül

A második nagyobb egységet a készre szerelő és végátadó létesítmény jelenti, ahol mostani látogatásunk idején főként Volvo alvázas HM Currus autóbuszok készültek, katonai megrendelésre. A dízelmotorral szerelt típusok esetében a teljes végszerelés itt történik, de az elektromos buszoknál is ebben az épületben végzik el a hagyományos gépészetet érintő munkafolyamatokat, így például a futóművek és a sűrítettlevegő-rendszer beépítését, valamint a beüvegezést és a komplett belső tér kiszerelését is. Az ipari park területén időközben teljeskörűen felújítottak egy harmadik üzemcsarnokot is, amelyet kimondottan a villanybuszok elektromos berendezéseit érintő munkafázisok számára tartanak fenn. Ide már fényezett állapotban, bepadlózva érkeznek meg a buszok saját futóműveiken. Ebben a szakaszban kerülnek beépítésre a 600 V-os erősáramú hajtásrendszer komponensei és kábelezése, továbbá az összehangolás miatt itt kerül sor a gyengeáramú rendszer végszerelésére is.

A fő szereldében nagyrészt a „katonaizöld” HM Currus autóbuszokon dolgoztak ottjártunkkor

Pillanatnyilag két komolyabb darabszámú sorozat áll gyártás alatt Székesfehérváron: egy újabb, ezúttal 38 autóbuszból álló honvédségi rendeltetésű HM Currus Aries széria mellett a CityPioneer villanybuszokból készül tulajdonosi finanszírozással egy 40 darabos nullszéria. Utóbbiból az első példányokat hazai és európai tesztfutásokra szánják, míg a fennmaradó mennyiség a demókocsik sikere esetén a leendő vásárlók gyors kiszolgálását hivatott elősegíteni. Emellett a villanybusz-piacra újonnan belépő gyártóként az Ikarusnál a hitelesség és a komolyan vehetőség szempontjából is fontosnak tartják, hogy a kínált busztípusból minimum tízes nagyságrendű raktárkészlet álljon rendelkezésre. A lokálisan zéró emissziós modellből idén legalább 60 darab legyártásával számolnak, de több megrendelés esetén akár 100 példány is készülhet belőlük; az elkövetkezendő években ezt a mennyiséget szeretnék folyamatosan, lépésről lépésre növelni. A teljes gyár a jelenlegi, egy műszakos munkarendben mintegy 200 főt foglalkoztat. Ezzel a dolgozói létszámmal, illetve a rendelkezésre álló gyártástechnológiával a cégvezetés szerint 100-150 darabos éves termelés elérése lehet reális célkitűzés, ennél nagyobb gyártókapacitáshoz már további beruházásokra van szükség. Erre a legkézenfekvőbb megoldást a létszámbővítés és a két műszakos munkarend bevezetése jelenti, amellyel a termelés évi 300-400 darabra növelhető a meglévő gyártástechnológia mellett. A távlati cél egyébként az, hogy a naponta egy autóbusz készüljön Székesfehérváron.

Az elektromos hajtású buszok villamossági szerelőcsarnoka – a kép jobb oldalán a még Kínából származó legelső demóbusz látható

Az alapvetően a rozsdamentes karosszériájú villanybuszokra felépített gyártásprogram gazdaságos működtetése megköveteli a fenti rendelésállomány többé-kevésbé stabil meglétét, ezért az Ikarusnál már a villanybuszos projekt kezdete óta nem csak a hazai belpiacban gondolkodnak, hanem folyamatosan keresik a lehetőséget az exportra is. A CityPioneer esetében az elsődlegesen megcélzott külföldi piacot Németország jelenti, itt a brémai székhelyű Trasco Bus & Coach személyében érdemi tapasztalattal rendelkező kizárólagos forgalmazója is van már a magyar buszgyártónak. A helyi partnercég közvetítésével már több kisebb német villanybusz-tenderen is indultak, ezek jelenleg bírálati szakaszban tartanak. A pályázatok kimenetele a tavaszra, illetve nyárra tervezett demonstrációs program sikerétől is függ – a potenciális megrendelők ugyanis vásárlás előtt értelemszerűen szeretnék élőben is látni a járműveket. A gyáriak elmondása szerint ezen kívül Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Észtországból, Bulgáriából és Görögországból is van érdeklődés a CityPioneer iránt, de több hazai üzemeltetővel is folynak tárgyalások. A különböző vevői igényekkel kapcsolatban gazdasági szempontból is igyekeznek rugalmasak lenni, ezért gondolkodnak tartós bérleti- és lízingkonstrukció kialakításában is az üzemeltetőkkel közös tapasztalatszerzést követően.

A nullszériás CityPioneerek mindegyike fehér színben készül, 2-2-2 ajtóképlettel

Mint ismert, 2019 októberében az Ikarus – a CRRC-vel közös standon – egyedüli magyar buszgyártóként képviselte hazánkat kiállítói szinten a rangos Busworld Europe seregszemlén. A 2021-es részvétellel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptunk, hogy bár még nem született végleges döntés, egyes nagy gyártók visszalépése után az Ikarus is azt fontolgatja, hogy kihagyják az idei brüsszeli szakkiállítást, és az eredetileg erre szánt költségkeretet a koronavírus-helyzet rendeződését követően inkább egy nagyobb európai bemutató- és tesztkörútra fordítják, amelyben több CityPioneer demóbusz is részt venne.

Előőrs

A fentebb már említett, a közelmúltban renovált elektromossági szerelőcsarnokban közelebbről is szemügyre vehettük a CityPioneer nullszériájának különböző készültségi fokon álló, jellemzően még félkész állapotú példányait. A 40 darabos sorozat valamennyi tagja három bolygóajtós városi kivitelben, egységesen fehér fényezéssel, azonos kialakítású utastérrel készül. Jelenleg egyébként négyféle különböző ülésszámú belső elrendezésre van típusengedély, de természetesen igény esetén ezektől eltérő, egyedi üléskiosztás is megvalósítható. A későbbiekben tervben van kétajtós, elővárosi jellegű változat gyártása is, ennek jegyében a vázszerkezetet az M3/II járműosztályra már kötelező érvényű ENSZ-EGB 66-os tetőszilárdsági előírás teljesítésére is felkészítették.

A legfrissebb változatot kívülről főként a hátsó szélvédőről lehet felismerni

A korábbi bemutatóbuszokkal való formai hasonlóság ellenére a nullszéria tagjain újabb lényeges fejlesztéseket hajtottak végre az Ikarus tervezői, amelyek nem csak a kínai gyártású alaptípustól különböztetik meg őket, hanem a másfél éve Brüsszelben bemutatott, már idehaza továbbgondolt változathoz képest is előrelépést jelentenek. A legfontosabb módosítás kétségkívül a vontatási akkumulátorok áthelyezése. Míg az előző változatnál egy-egy akkumulátort az első és a második ajtó vonala között húzódó dobogókba építettek be, addig az új kialakításban a megerősített tetőváznak köszönhetően hat egység a tetőre, négy pedig a jármű végébe kerül. Az akkumulátorok áthelyezésével lehetővé vált az említett dobogók kiiktatása, így egészen a B-tengelyig sík, fellépőmentes padlófelületet alakíthattak ki az Ikarus mérnökei, alapesetben tízre növelve ezzel a dobogómentes ülések számát. A beltéri fényviszonyok javítása érdekében a hátfalon szorítottak helyet egy jelképes méretű hátsó szélvédőnek is, erre elsősorban a német üzemeltetői igények miatt volt szükség.

A nullszéria beltéri újításai az előző változathoz képest: dobogómentes padlószakasz a B-tengelyig, hátul kisméretű „szükségablak”

Az új változat gépészetre vonatkozó számadatai megegyeznek a korábbi verziókéval: az energiatárolást biztosító lítium-vasfoszfát (LiFePO4, LFP) akkupakk összkapacitása 314 kWh, ami az időjárási- és útviszonyoktól függően átlagosan 250 kilométeres maximális hatótávot biztosít a hivatalos SORT 2 mérések szerint. Ez a paraméter egyébként a közeljövőben valószínűleg változni fog, belátható időn belül várható ugyanis a CATL továbbfejlesztett akkupakkjával szerelt változat, amely már nagyobb, kb. 300 kilométeres út megtételére lesz képes egyetlen feltöltéssel, a jelenlegivel azonos befoglaló méretű és kialakítású akkumodulokkal – nem lesz tehát szükség sem a vázszerkezet fogadókonzoljainak, sem pedig a gyártástechnológia komolyabb módosítására. A vontatási akkumulátorok a jármű hátuljában található, CCS rendszerű plug-in csatlakozón keresztül tölthetők. A hátsó tengely mögé, bal oldalra beépített t-DRIVE-MD2021 típusú központi, állandómágneses szinkron villanymotor közvetlenül a CRRC-től érkezik, állandó teljesítménye 165, csúcsteljesítménye pedig 240 kW gyári adat szerint. A futóművek az Európában, így hazánkban is igen elterjedt ZF gyártmányok, elöl a merev hidas kialakítású RL 82 A jelű egységet, hátul pedig a jól ismert AV 133 típusú hajtott portálhidat találjuk.

Alul keresztben a busz végében elhelyezett négy akkumulátor, felette a teljesítményelektronika részegységei láthatók

A látogatás zárásaként csapatunk D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező tagja révén a gyártelepen mi magunk is kipróbálhattuk egy gyors próbakör erejéig a székesfehérvári villanybuszok egyik, már közel teljesen elkészült példányát. A vezetőfülke kimondottan tágas, a visszapillantó tükrök jó rálátást biztosítanak a busz körül zajló eseményekre, bár a vaskos A-oszlop valamelyest megnehezíti a sofőr dolgát. Említésre méltó pozitívum, hogy az – egyébként magyar gyártmányú, a szegedi Autofer Zrt.-től származó – ajtószárnyak szélei nyitott állapotban nem lógnak ki az ajtó a karosszéria síkjából, így nem zavarják a kilátást hátrafelé. A műszerfalon a gombok és kapcsolók kézre állnak, némi megszokást igényel ugyanakkor, hogy az irányváltó kapcsoló a kormánytól balra található. A műszerfal jelzéseinek leolvashatósága a még nem teljesen befejezett próbabuszon az erős napsütésben nem volt az igazi. Menet közben a CityPioneer az eddig általunk próbált villanybuszoknál csendesebbnek bizonyult, emellett elektromos hajtású járműhöz illően nagyon dinamikusan mozog, a már alacsony fordulaton is rendelkezésre álló nagy nyomatéknak köszönhetően tempósan, élénken gyorsul. A típus további előnyös tulajdonsága a kiemelkedő fordulékonyság, a kipróbált példányon az egyelőre túlságosan is harapós fék viszont még némi hangolásra várt.

A nullszéria első darabjai közös képen – előtérben az alkalmi tesztpilótánk által is kipróbált kocsi

Zöld úton

Amint azt korábban mi is megírtuk, az Ikarus – leányvállalatán, az elektromos buszok forgalmazására létrehozott Electrobus Europe Zrt.-n keresztül – minősített partnerként részt vesz a kormányzat által meghirdetett Zöld Busz Mintaprojektben is. A programban érdekelt városok közül elsőként éppen Székesfehérváron, a Volánbusz üzemeltetésében mutatkozik be utasforgalomban a CityPioneer, így egyúttal ez lesz a típus első éles szereplése az állami busztársaság színeiben is. A királyok városába delegált tesztbusz azonos a 2019-es Busworld kiállítást is megjárt bemutatópéldánnyal, ám ezúttal türkiz helyett világoskék fóliázást kapott a Zöld Busz Programra utaló feliratokkal és dekorációval kiegészítve. A 84 utas szállítására alkalmas, 29 ülőhelyes villanybusz belterének elrendezését minimálisan átalakították a Brüsszelben látotthoz képest, és mások a külső elektronikus viszonylatjelzők is. A mintaprojekt korábbi állomásaihoz (Debrecen, Békéscsaba, Nyíregyháza) hasonlóan az elektromos Ikarust is kereken egy hónapon át tesztelik majd az egykori koronázóvárosban. A buszt február 1. és 28. között ingyenesen próbálhatja ki a helyi utazóközönség, pontos menetrendje ide kattintva érhető el. A tervek szerint a tesztjármű a hét minden napján közlekedik majd, bejárva a teljes városi vonalhálózatot. Az üzemeltetői tapasztalatok mellett az utasok visszajelzéseit is várja a gyártó. A tervek szerint később egy másik magyarországi városban is tiszteletét teszi majd a CityPioneer a mintaprojekt keretében, ám úgy tudjuk, hogy a Székesfehérváron próbázó prototípus helyett ide már a továbbfejlesztett kivitel egyik példányát küldené az Ikarus.

A Zöld Busz Mintaprojekt részeként utasforgalomban is bemutatkozó tesztbusz korábban megjárta a brüsszeli Busworld kiállítást is

Mindeközben a gyárban tovább folytatódik a CityPioneer fejlesztése, sőt, információink szerint hamarosan bővülni is fog az elektromos típuscsalád: a kétajtós szóló verzióra vonatkozó tervek mellett ugyanis készül a csuklós változat is, amelynek bemutatását az idei év végére tervezi a magyar buszgyártó.

Címkék