Magazin

A BYD és az Ikarus nyerte a Volánbusz 60 darabos villanybusz-tenderét

Hosszas várakozás után eredmény született a Volánbusz Zrt. összesen 60 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzését célzó pályázatain. A társaság még tavaly nyáron hirdetett két, három-három szakaszból álló közbeszerzést városi kialakítású, M3/I osztályú villanybuszokra a Zöld Busz Program keretében. A teljes mennyiségből Győr 13, Székesfehérvár 12, Zalaegerszeg 11, Szolnok 10, Szeged 8, Eger pedig 6 új járművet kap majd a tervek szerint. Az indulók a környezetbarát buszok szállítására városonként tehettek ajánlatot; a most közzétett eredmény szerint Székesfehérvár kivételével az összes felsorolt városba a BYD Europe termékei érkeznek majd, az egykori koronázóvárosba pedig az Ikarus szállíthatja az első elektromos autóbuszokat. Ezzel a kormányzati villanybusz-program végre valóban munkát ad a hazai buszgyártás számára is, hiszen ha minden így marad, akkor a most beszerzésre kerülő járműveket kivétel nélkül magyar, illetve Magyarországon termelőkapacitást fenntartó gyártók szállíthatják majd. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert állami finanszírozás összege 6,52 milliárd forint. A 48 darab BYD eBus (K9UD) és a 12 darab Ikarus 120e típusjelű autóbuszt várhatóan még az idén átadják a nyertes ajánlattevők.

A Volánbusz legújabb beszerzésének nagy nyertese az európai gyártóbázisát Komáromban kiépítő BYD

A Volánbusz pályázati felhívása ezúttal komoly aktivitást váltott ki a buszgyártók körében: a Szeged, Eger és Szolnok villanybuszaira kiírt tender valamennyi szakaszában 6-6 ajánlat érkezett be ugyanazon gyártóktól. Ezek közül mindegyik esetben három ajánlat volt érvényes, ezeket a BYD Europe, az Ikarus buszokat értékesítő Electrobus Europe Zrt., az Ikarus Electric Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. alkotta konzorcium, valamint az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyújtotta be. Az összesen 24 darab autóbusz beszerzésére vonatkozó eljárásban rajtuk kívül a török Karsan Otomotiv, az EvoBus GmbH hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. és a Volvo Hungária Kft. is indult. A törökök ajánlatait minden esetben érvénytelennek ítélték olyan számítási hibák miatt, amelyek hiánypótlás keretében sem voltak orvosolhatók, az Omnibus Hungária és a Volvo Hungária ajánlatait pedig figyelmen kívül hagyták, mivel a bíráló bizottság mindhárom szakasznál csak a három legkedvezőbb ajánlatnál végezte el a részletes bírálatot. Az értékelés alapján ezen tender mindhárom szakaszában a BYD Europe nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, így Szegedre, Egerbe és Szolnokra összesen 24 darab BYD eBus (K9UD) elektromos autóbusz érkezik, az elhangzottak sorrendje szerint 8-6-10 leosztásban. A nyertes ajánlattevő a járművek leszállításán túl az autóbuszok átvételétől számított 24 hónapos időtartam alatt a felmerülő kötelező karbantartási műveleteket is elvégzi.

Ezt a tendergyőzelmet is beleszámítva a BYD piacvezetővé lép elő a villanybuszok mezőnyében Magyarországon, összesítve már 72 átadott, vagy megrendelt járművel

A beszerzés másik, ugyancsak három szakaszra osztott és összesen 36 kocsira vonatkozó eljárásában is tarolt a BYD, egy helyen azonban, mégpedig Székesfehérváron ezúttal az Ikarusnak is termett babér. Győr és Zalaegerszeg vonatkozásában a másik tenderhez közel hasonló volt a felállás, vagyis itt is három érvényes pályázat érkezett a későbbi tendernyertes BYD-tól, a második legkedvezőbb ajánlatot adó Ikarus-Electrobus konzorciumtól és az MAN hazai forgalmazójától. Az Omnibus Hungária és a Volvo Hungária pályázatait ezúttal sem bírálták el, mivel ebben a felhívásban is csak a három legkedvezőbb ajánlatot vizsgálta a bíráló bizottság. Székesfehérvár tekintetében összesen négy ajánlat futott be, itt a végső elszámolásnál szintén a BYD, az Ikarus nevével fémjelzett trió és az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. mérkőzött meg, a versengésből viszont ezúttal az Ikarus-Electrobus konzorcium került ki győztesen. A második legjobb ajánlatot az MAN hazai importőre nyújtotta be, az Omnibus Hungária ajánlata ezúttal sem jutott el az elbírálásig, a BYD Europe ajánlatát pedig érvénytelennek ítélték. Így tehát Győrbe 13, Zalaegerszegre pedig 11 darab BYD eBus érkezik majd, Székesfehérváron pedig 12 új Ikarus 120e villanybusz áll forgalomba még az idén. Utóbbi gyártó számára vélhetően különösen fontos volt ez a győzelem, hiszen ezzel nem csak az eddigi legnagyobb megrendelését könyvelheti el elektromos buszokra, de annak teljesítésével már közel húszdarabos referenciával is rendelkezik majd. A tendergyőztesek ebben az eljárásban is vállalták, hogy a járművek átadásától számított 24 hónapban felmerülő kötelező karbantartási műveleteket ellátják.

A székesfehérvári Ikarus elektromos buszai már a harmadik magyar üzemeltetőnél jelenhetnek meg

A tenderkiírás értelmében a nyertes ajánlattevőknek a járművekre minimum 24 hónap teljes körű garanciát, a vontatási akkumulátorokra pedig legalább 60 hónap jótállást kell biztosítaniuk. A Volánbusz a tíznapos szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb április 1-én kötheti meg velük a szállítási szerződéseket, addig a pályázók az jogorvoslattal élhetnek az eljárás eredménye ellen.

Mint ismert, a Volánbusz Zrt. tavaly összesen 100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére nyert el összesen 14 516 163 634 forint állami támogatást a Zöld Busz Program 2020 novemberében elindított és 2021 május végén zárult első pályázati eljárásában. Ebből már tavaly nyáron megvalósult 40 darab Mercedes-Benz eCitaro beszerzése, amelyek a budai agglomerációba kerülnek majd. Az állomány működtetéséhez szükséges infrastruktúrát a Volánbusz és a MVM Mobiliti Kft. közös gazdasági társasága, a 2021 elején megalapított Mobiliti Volánbusz Kft. építi majd ki budapesti és vidéki helyszíneken. A megvalósításon túl a Mobiliti Volánbusz feladata lesz majd a közel 100 töltőállomás üzemeltetése, valamint a háttérszolgáltatások és a karbantartás biztosítása is.

Címkék