Magazin

Négy hidrogénhajtású és tizenegy akkumulátoros villanybusz érkezhet hazánkba a HUMDA támogatásával

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. három pályázati felhívásának járt le az első beadási határideje május 6-án. Ennek keretében a nagyobb, 25 ezer főnél nagyobb városok támogatást igényelhettek hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok beszerzésére, illetve a már meglévő elektromos flottájuk bővítésére és a töltőinfrastruktúra modernizálására, technológiai fejlesztésére, a 25 ezer főnél alacsonyabb lakosságszámú települések pedig új elektromos buszok beszerzésére, vagy a meglévő elektromos flotta bővítésére, valamint töltőinfrastruktúra fejlesztésére – közölte portálunkkal a HUMDA.

Hidrogén üzemanyagcellás autóbuszokra 1,07 milliárd forint, elektromos autóbuszokra a 25 ezernél alacsonyabb lakosságszámú városok esetében 1,55 milliárd forint, míg a 25 ezer főnél népesebbeknél 1,16 milliárd forint a rendelkezésre álló forrás. A hidrogén üzemanyagcellás autóbuszoknál a költségek 100%-a számolható el; elektromos autóbuszokra a 25 ezernél kevesebb lakosú városoknál 100, illetve 80%, töltő infrastruktúrára 80, illetve 70% attól függően, hogy flottabővítésre vagy meglévő autóbusz lecserélésére pályáztak, illetve új töltők létesítésére, vagy a meglévők fejlesztésére igényeltek támogatást. A 25 ezer főnél népesebb településeken autóbuszok beszerzésére 80%, töltőinfrastruktúra bővítésére 40% a támogatás sikeres pályázat esetén.

A Zöld Busz Program korábbi szakaszában számos elektromos busztípust kipróbáltak a hazai üzemeltetők, köztük ezt a SOR NS 12 Electricet is (Fotó: HUMDA)

Hidrogénhajtású autóbuszokra a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK), a Volánbusz Zrt. és a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KeKo) pályázik. Akkumulátoros villanybuszokkal kapcsolatban a 25 ezernél alacsonyabb lakosságszámú városok közül Sülysáp Város Önkormányzata, a 25 ezer főnél népesebbek sorából a veszprémi V-Busz Kft., a pécsi Tüke-Busz Zrt. és az MVK adott be pályázatot a HUMDA-hoz. A pályázatokkal kapcsolatban az eredmények, azaz a támogatási okiratok 2024 nyarára várhatók, a projekteket pedig legkésőbb 2027. június 30-ig kell lezárni, vagyis ez az autóbuszok beszerzésének határideje. A pályázók összesen négy darab hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt, illetve három darab midi, egy darab normál szóló és hét darab csuklós kivitelű akkumulátoros elektromos autóbuszt vásárolnának a szervezet támogatásával.

Cikkünk megjelenésével egy időben a Volánbusz már be is jelentette, hogy a támogatási kérelem pozitív elbírálása és a feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő adásvételi szerződés hatálybalépése esetén egy háromajtós kivitelű, teljes hosszban alacsonypadlós, kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, legalább 350 kilométeres hatótávolságú szóló hidrogénbusz kezdheti meg szolgálatát Budapest elővárosi közlekedésében 2026 első felétől. A kiírásnak megfelelően modern utastájékoztató-, utasszámláló- és kamerarendszerrel, valamint telemetriával is felszerelt, légkondicionált, mintegy 270 millió forint értékű autóbusz várhatóan Csepel és Szigetszentmiklós térségében fogja emelni az elővárosi közlekedés színvonalát. Az állami busztársaság jelenleg is tesztel ebben a régióban egy hidrogénhajtású CaetanoBus H2.City Gold demóbuszt, amelyet a Truck-Trailer & Parts Kft. bocsát az állami busztársaság rendelkezésére egy éven át.

A Volánbusz szerint a hidrogén-üzemanyagcellás járművek főleg az elővárosi és a helyközi közlekedésben jelentenek alternatívát a dízelüzemű buszokkal szemben, mivel nem kell számolni az akkumulátoros villanybuszokra jellemző hosszú töltési idővel és korlátozott hatótávval. A társaság úgy számol, hogy a mostani pályázat keretében beszerzendő autóbusz műszaki paraméterei alapján hatékonyan valósítható meg egy fosszilis üzemanyaggal hajtott autóbusz cseréje, Budapest elővárosának szén-dioxid-terhelése pedig ezáltal évente mintegy 69,5 tonnával csökkenhet.

A Volánbusz jelenleg is tesztel egy CaetanoBus H2.City Gold hidrogénbuszt a Szigethalom–Budapest, Kelenföld útvonalon

A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program célja, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon és haladjon a karbonsemlegesség irányába. Ezen célok megvalósításában értünk egy nagyon fontos mérföldkőhöz a három pályázat kiírásával. A hazai települések értik a zöld átállás jelentőségét és érdeklődnek az alternatív hajtásláncok iránt a közösségi közlekedésben. A lokális kibocsátás nélkül közlekedő akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok már a jelen kihívásai közé tartoznak. Meggyőződésem, hogy a környezetkímélő technológiákból minél többet érdemes csatasorba állítani a magyarországi településeken, hiszen ma már nem kérdés, hogy a zöld átállást minél előbb és minél hatékonyabban kell megvalósítanunk a fenntarthatóság érdekében. A zöld energia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt – emelte ki Dr. Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Juhász Balázs | Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.

Címkék