Hidrogén üzemanyagcellás buszokat szerezne be Kecskemét

A korábban ismertetett terveknek megfelelően Kecskemét önkormányzata, pontosabban a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. két darab hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzését indította el március 26-án. A 2025-ben forgalomba állítandó két szóló jármű beszerzésével és majdani tesztüzemével Kecskemét a hajtásmód alkalmazhatóságával, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos kihívásokról szerezne gyakorlati tapasztalatokat. Kedvező eredmények esetén jöhetne szóba egy komplett energetikai lánc fejlesztése (amely magában foglalná a hidrogén előállítását is), valamint további 8 ilyen jármű üzembe helyezése 2028-ban. A beszerzés előkészítésének részeként egy hidrogén üzemanyagcellás Solaris is érkezett a városba március elején, amelyet egy hónapon keresztül tesztel a KeKo.

A kiírás szerint, melyben a KeKo felhívja a figyelmet, hogy feltételes közbeszerzésről van szó, azaz eredményessége a buszok vásárlására benyújtott pénzügyi támogatástól függ, az ajánlatkérő két darab új, azonos gyártmányú és típusú, szóló, M3/I osztályú (városi), kizárólag hidrogénhajtású autóbusz megajánlását várja el az indulóktól. További nyilvánosan elérhető követelmény, hogy a megajánlott, teljes hosszban alacsonypadlós modellnek legalább 350 kilométeres hatótáv megtételére kell, hogy alkalmas legyen. Az autóbuszokat eredményes közbeszerzés esetén a szerződéskötéstől számított 15 hónapon belül kellene leszállítania a nyertesnek.  A pályázatok értékelése során a 60-as súlyszámmal szereplő ár mellett két minőségi kritérium, a hatótáv (min. 350 km – max. 440 km) és a minimum 24 hónapos garanciaidőn felüli többletjótállás időtartama kap még szerepet, egyaránt 20-20-as súlyszámmal.

A tender két legfőbb esélyese a hazánkban jelenleg is tesztelt CaetanoBus H2.City Gold és Solaris Urbino 12 Hydrogen modellek, amelyek tavaly Európa legkelendőbb hidrogénbuszai voltak. Emellett számításba lehet venni a Daimler Buses hidrogén hatótávnövelős eCitaro Fuel Cell modelljét is, amely az akár 294 kWh beépíthető akkukapacitásnak köszönhetően a másik kettőnél jóval nagyobb távot képes kizárólag akkumulátoros üzemmódban megtenni. Papíron természetesen más gyártók, az éppen a csőd felé tartó Van Hool és a Wrightbus típusai is szóba jöhetnek, ám ezen gyártók indulása már csak a két darabos mennyiség miatt sem valószínű, s magyarországi kapcsolatuk sem számottevő. A leendő ajánlattevők személyével kapcsolatban az ajánlatkérő kissé laza feltételeket támaszt, mivel az a pályázó már alkalmas a teljesítésre, amely rendelkezik az ajánlati felhívás feladásának időpontjától visszafelé számított 3 év alatt befejezett, de legfeljebb 6 éven belül megkezdett legalább egy darab kategória szerinti alacsonypadlós, kizárólag hidrogénhajtású, üzemanyagcellával rendelkező autóbusz szállítására vonatkozó szerződésszerűen teljesített referenciával.

A címlapkép illusztráció; fotó: MVK Zrt.

Címkék