Magazin

Hidrogénbuszok beszerzésére írt ki tendert a HUMDA

Hamarosan idehaza is értékelhető tapasztalatokra tehetnek szert a hidrogéntechnológia iránt érdeklődő üzemeltetők, a kormányzati Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Zrt. ugyanis a napokban két darab hidrogén üzemanyagcellás autóbusz bérleti konstrukcióban történő beszerzésére hirdetett közbeszerzést. A szervezet a járműveket a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjeiben vetné be, lehetőséget adva ezzel a hazai szolgáltatóknak a hajtásmód üzemeltetésével és járulékos költségeivel kapcsolatos tapasztalatszerzésre az esetleges későbbi beszerzések megalapozásához.

Miközben Európa számos országában már kisebb szériákat is vásárolnak hidrogénhajtású autóbuszokból, Magyarországon eddig két alkalommal teszteltek ilyen járműveket. 2022 elején egy Solaris Urbino 12 Hydrogen demóbusz járt hazánkban rövid tesztkörúton, idén januárban pedig egy, a Toyota üzemanyagcellás hajtásrendszerével szerelt CaetanoBus H2.City Gold tett villámlátogatást Pakson – mindkét jármű egy nagyobb európai turné részeként érkezett hazánkba. A mostani beszerzés nagymértékben elősegítheti a hidrogénhajtás megismerését célzó országos demonstrációs projekteket, így ugyanis nem kell majd arra várni, hogy valamelyik buszgyártó éppen aktuális nemzetközi tesztkörútja útba ejtse hazánkat, ráadásul egy állandóan rendelkezésre álló, az érdeklődő városoknak kölcsönadható jármű a hozzá való töltőegységgel kiegészülve a megszokott pár napos tesztelésnél hosszabb lehetőséget biztosítana a technika kipróbálására.

A HUMDA a jelek szerint igen megfontoltan áll a kérdéshez, ugyanis a két hidrogénbuszt – noha korábban adásvételi szerződés keretében történő eszközvásárlásról lehetett hallani – 12 hónapos bérleti konstrukcióban szerezné be. A nyertes ajánlattevő(k) feladata lesz a járművek leszállítása mellett a működtetésükhöz szükséges hidrogén üzemanyag biztosítása is.

A hidrogénhajtású típusaival Európa-szerte intenzíven terjeszkedő CaetanoBus akár hazánkban is megalapozhatja jelenlétét

A tendert három részre osztva hirdették meg, ebből kettő vonatkozik magukra a buszokra – az összdarabszám ismeretében adódik, hogy mindegyikben egy-egy jármű megajánlását várja a HUMDA. Az első szakaszban egyetlen darab új vagy használt, hidrogén üzemanyagcellás hajtású városi autóbuszt szerezne be a társaság bérleti konstrukcióban, 12 hónapos időtartamra. A megajánlott jármű hosszának 11 500 és 12 700 mm között kell lennie, szélessége nem haladhatja meg a 2550 (európai előírás), magassága pedig a 3500 mm-t. További elvárás az UITP SORT 1 mérési ciklus szerint számított és igazolt legalább 350 kilométeres hatótáv, valamint a 350 bar üzemi nyomáson működő hidrogén tartályrendszer. Figyelembe véve a szimbolikus darabszámot és azt, hogy a tenderkiírás megengedi a használt buszok indulását is, könnyen elképzelhető, hogy korábban készült (és akár hazánkat is megjárt) gyári demóbuszok vendégeskedhetnének majd hosszabb ideig nálunk. Erre utal a szerződéskötéstől számított meglehetősen rövid, mindössze 60 napos teljesítési határidő is. A pályázatok értékelése során a 70-es súlyszámmal szereplő ár mellett két minőségi kritérium, az üzemanyag-fogyasztás (kg/100 km) és a hatótáv kap még szerepet, egyaránt 15-15-ös súlyszámmal. Ez a busz Budapesten és környékén áll majd forgalomba a tervek szerint.

A második szakaszban szintén egyetlen hidrogénbuszt bérelne a HUMDA az előzővel azonos feltételek mellett – 12 hónapra, 60 napos szállítási határidővel -, ám itt használt jármű esetében annak korát is konkretizálják: a megajánlott busznak 2019-es évjáratúnak vagy annál fiatalabbnak kell lennie. Érdekes módon a karosszéria hosszának alsó határát itt szigorúan 12 méterben határozták meg, ami a szóba jöhető típusok egy részét azonnal ki is ejti a versengésből. A szélességre és a magasságra, valamint a hatótávra és a hidrogéntartályokra vonatkozó követelmények, továbbá a kiértékelési szempontok változatlanok. Minden bizonnyal ezt a járművet szánják a demonstrációs mintaprojektben résztvevő vidéki üzemeltetőknek, ugyanis a leendő nyertes feladatát képezi az autóbusz mozgatása is az egyes (legalább hat különböző) helyszínek között. Mindez szintén a szerződés időtartama alatt, tervezetten 12 alkalommal történne, átlagosan 200 km távon. A tervezett futásteljesítmény maximum 65 000 km/év, a járműnek a demonstrációs időszak alatt minden héten legalább 5 napot kell közlekednie.

A tender harmadik része egy darab traileres hidrogén töltőegység, illetve a demonstrációs projekt keretében Magyarország területén használt hidrogénbusz működtetéséhet szükséges hidrogéntöltési szolgáltatás biztosítására irányul, szintén 12 hónapos időtartamra. Az ajánlati felhívásból az is kiderül, hogy a HUMDA utóbbi autóbusz esetében napi 200 kilométeres futásteljesítménnyel számol, és hogy a járműbe tankolt üzemanyag nagy része környezetbarát forrásból származó, ún. „zöld” hidrogén lesz.

Alkalmassági minimumkövetelményként egyebek mellett legalább egy darab városi autóbusz legalább 9 hónapig tartó bérbeadására, valamint legalább 3000 kg hidrogéngáz tankolására vonatkozó referenciát vár el az ajánlatkérő.

A két legfőbb esélyes busztípus a Magyarországon már kipróbált CaetanoBus H2.City Gold és Solaris Urbino 12 Hydrogen, ezekből több bemutatókocsi is rendelkezésre áll, utóbbi gyártó pedig hazai képviselettel is rendelkezik a debreceni Prim-Vol Trade Kft. révén. Papíron természetesen más gyártók (Van Hool, Wrightbus stb.) típusai is szóba jöhetnek, ám ezekből egyelőre kevesebb demókocsi készült és magyarországi kapcsolatuk sem számottevő. A Hyundai hidrogénbusza, a Németországban és az osztrák fővárosban is kipróbált Elec City Fuel Cell viszont biztosan kiesik, a tenderkiírásban szereplőnél rövidebb karosszéria a szokásos 350 bar helyett 700 bar üzemi nyomásra méretezett hidrogéntároló-rendszer miatt.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék