Magazin

Nyolc darab újszerű turistabusz érkezik a Volánbuszhoz

A Volánbusz még tavaly ősszel öt pályázati felhívás keretében összesen 243 darab autóbusz, ezen belül 50 darab alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 20+25 darab háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista autóbusz beszerzését indította meg. A meghirdetett pályázatok közül elsőként a legutóbbi, vagyis az újszerű, M3/III osztályú turistabuszok beszerzésére irányuló eljárásban született eredmény, míg a Volánbusz fentebb említett közbeszerzései, valamint a 60 darab városi villanybuszra, illetve 85 darab helyi és 79 elővárosi kivitelű CNG-hajtású autóbuszra vonatkozó korábbi tenderek továbbra is bírálati szakaszban tartanak.

Az újszerű távolsági kocsikra vonatkozó felhívás szerint a Volánbusz olyan, kizárólag ülő utasok szállítására alkalmas, emelt padlómagasságú, kéttengelyes turistabuszok megajánlását várta, amelyek forgalomba helyezésének ideje nem korábbi, mint 2018 január, vagy pedig az ajánlattétel pillanatában a járművek futásteljesítménye (kilométer telítettség) nem haladja meg a 150 000 kilométert egyik autóbusz esetében sem. Emellett szintén az elvárások között szerepelt a 100 km/h utazósebességet lehetővé tevő Tempo 100-as minősítés, az 1-1-0 ajtóelrendezés, az automatizált vagy automata sebességváltó, a nagy hűtőteljesítményű klímaberendezés, a teljes audio-video rendszer két utastéri monitorral, a vezeték nélküli internetkapcsolat, a minden ülésről elérhető USB-csatlakozók, valamint a kézmosóval ellátott toalett is.

A Volánbusz felhívására egyetlen ajánlat érkezett, amelyet a Budapest Bank leányvállalata, a Budapest Lízing Zrt. nyújtott be, és így egyedüli érvényes ajánlattevőként el is nyerte a szerződés teljesítésének jogát. A beszerzés 108 hónapos zárt végű pénzügyi lízing konstrukció keretében valósul meg (vagyis a futamidő végén a Volánbusz Zrt. tulajdonába kerülnek az addig lízingelt járművek). Az értékelés során elsősorban az ár volt a meghatározó szempont, a 9 éves szűkített élettartamköltség 80-as, a szállítás ütemezése pedig 10-es súlyszámmal szerepelt. A megajánlott nyolcdarabos flotta összértéke kereken nettó 560 millió forint, 9 éves szűkített élettartamköltsége pedig 953 846 333 forint. A pénzintézet a szerződést alvállalkozó, nevezetesen a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. bevonásával teljesíti.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Truck AG

Címkék