Magazin

Százhatvannégy gázüzemű autóbusszal zöldítené flottáját a Volánbusz

Újabb jelentősebb darabszámú, alternatív hajtású autóbusz-flotta beszerzését tervezi a Volánbusz: a közlekedési cég járműflotta-kezeléssel foglalkozó társasága, a Volán Buszpark Kft. összesen 164 új, CNG-hajtású, kéttengelyes szóló autóbusz beszerzésére írt ki két kétszakaszos közbeszerzési eljárást pénteken. A pályázatok eredményessége esetén a fővárosi agglomerációban 75, Szegeden pedig 10 darab új, sűrített földgázzal üzemelő jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű példány szolgálhatja az utasok kényelmét 2022 tavaszától. 

A most meghirdetett pályázaton 85 darab városi, M3/I osztályú és 79 darab elővárosi kialakítású, M3/II osztályú, teljes hosszban alacsonypadlós, 75-80 fő szállítására alkalmas, légkondicionált, digitális utastájékoztató- és kamerarendszerrel felszerelt, WiFi-előkészítéssel és USB-csatlakozókkal ellátott, továbbá a jelenlegi legszigorúbb, Euro 6d normát teljesítő gázmotorral rendelkező autóbuszok gyártóinak ajánlatait várja a közlekedési társaság. A leendő nyerteseknek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítaniuk kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. A két pályázat nem egyben, hanem két-két részre bontva került kiírásra, így akár több gyártó is elnyerheti a teljesítés jogát. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja majd meg.

A földgázzal hajtott autóbuszok CO2-kibocsátása 20-25%-kal alacsonyabb egy azonos méretű dízelmotoros típusénál, míg nitrogén-oxidokból akár 60%-kal, szilárd részecskéből pedig 98%-kal kevesebbet juttatnak a levegőbe visszafogottabb zajterhelés mellett.

A közbeszerzési eljárásban az ajánlatok benyújtási határideje egységesen 2021. szeptember 10-e. Amennyiben eredményesen zárulnak a pályázatok, az autóbuszokat (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést) a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári napon belül kell leszállítania a nyertes ajánlatevő(k)nek. Az autóbuszok beszerzését az Európai Beruházási Bank (EBB) által nyújtott kedvező kamatozású hitelből finanszírozná a Volán Buszpark. Az EBB és a Volán Buszpark Kft. még tavaly év elején kötött támogatási és finanszírozási szerződést, melynek keretében az EBB mindegy 47 milliárd forintos hitelösszeget biztosít a Volánbusz járműparkjának részleges cseréjének elősegítésére.

A Volánbusz jelenleg 61 darab gázüzemű autóbuszt közlekedtet Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Szegeden. A társaság közlése szerint a kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint a jelentősen kisebb mértékű károsanyag-kibocsátás miatt döntött úgy a Volánbusz, jelentős számban szerez be további CNG-meghajtású járműveket.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Truck AG

Címkék