Magazin

Húsz darab villanybuszt szerezne be a Volánbusz

Húsz darab tisztán elektromos hajtású autóbusszal bővítené jelenleg 102 darabos villanybusz-állományát a Volánbusz egy október 25-én, azaz a mai napon megjelent pályázati felhívás szerint. Az állami busztársaság alapmennyiségként 15, opcióban pedig további 5 darab, M3/I osztályú (városi), teljes hosszban alacsonypadlós, szóló kivitelű elektromos autóbuszt tervez beszerezni. Az új járművek a folytatódó Zöld Busz Program keretében érkeznének, a beszerzés finanszírozása tervezetten 100%-os intenzitású támogatásból valósulna meg.

A Volánbusz tervei szerint, amennyiben az újabb beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állnak, a közeljövőben Balatonfüreden három, Hajdúszoboszlón egy, Komáromban kettő, Komlón hat, Tatán öt, Várpalotán pedig három darab tisztán elektromos hajtású, kéttengelyes, alacsonypadlós szóló városi autóbusz állhat majd forgalomba.Az autóbuszok energiaellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések biztosítanák a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

A pályázati felhívás szerint a megajánlott, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú, kéttengelyes busztípus alacsonypadlós konstrukciójú karosszériájának hossza legalább 10 000 és legfeljebb 13 500 mm lehet, a járművek megengedett legnagyobb össztömege pedig nem haladhatja meg a kéttengelyes autóbuszokra Európában egyébként is érvényes maximumot, a 19,5 tonnát. Az elektromos vontatómotor tekintetében követelmény, hogy a legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítmény legalább 10 kW/tonna legyen. Az ajánlatkérés kizárólag vadonatúj autóbuszok megajánlását engedi meg, amelyeknek azonos gyártótól származónak és ugyanolyan típusúnak kell lenniük.

A leendő nyertes ajánlattevőnek legalább 36 hónap kilométerkorlátozás nélküli, teljes körű garanciát kell biztosítania a megajánlott autóbuszokra és a jótállási időszak alatt vállalnia kell a kötelező javítások, karbantartások elvégzését is. Az akkuállomány vonatkozásában legalább 72 hónapos garanciaidő a követelmény.

A beszerzés feltételes közbeszerzésként került meghirdetésre, vagyis a teljesítésre csak akkor kerülhet sor, ha a beszerzés finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyer. A járművek lehívására a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül van lehetősége az ajánlatkérőnek. A szerződéskötést – a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően – 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, így reményeik szerint az új járművek már a jövő év folyamán szolgálatba is állhatnának.

A Volánbusz jelenleg összesen 102 darab tisztán elektromos hajtású autóbusszal rendelkezik, ebből 100 kocsit a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében szerzett be a társaság. Ezek a járművek részben a budapesti agglomerációban, részben pedig Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében álltak forgalomba. A korábbi dízelmotoros autóbuszok kiváltásával a társaság számításai szerint évente mintegy 5500 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül az érintett települések levegőjébe, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. A Volánbusz az újabb 20 darab villanybusz beszerzésétől és üzembe helyezésétől éves szinten további több, mint 1000 tonna csökkenést vár a szén-dioxid kibocsátás terén.

Címkék