Magyar gyártók

Teljes a székesfehérvári elektromos Ikarus 120e-flotta

Megérkezett az utolsó Ikarus 120e elektromos városi autóbusz is Székesfehérvárra, ezzel teljessé vált a Volánbusz által a Zöld Busz Program keretében beszerzett 12 darabos állomány az egykori koronázóvárosban. Az immár hiánytalan létszámú flotta hivatalos, sajtónyilvános átadására október 27-én, a Volánbusz székesfehérvári, Börgöndi úti telephelyén került sor, ahol a járművek éjszakai plug-in töltése is zajlik. Székesfehérvár életében a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz még a pandémia által sújtott 2021-ben is mintegy 11,8 millió utast szállított 35 autóbuszvonalon.

Mint ismert, a Volánbusz 2022 áprilisában írta alá azt az összesen 60 darab tisztán elektromos hajtású városi autóbusz beszerzésére vonatkozó szerződést, amelynek részeként az Ikarus kapott megbízást 12 darab szóló kivitelű elektromos busz leszállítására Székesfehérvár részére. A kormányzati Zöld Busz Program keretében, annak első szakaszaként megvalósuló beruházás célja a Volánbusz autóbusz-állományának fiatalítása és annak zöldítése, a fenntartható közösségi közlekedés kialakítása. Az üzlet kiemelt jelentőséggel bír magyar buszgyártó számára is, amelynek ez volt az eddigi legnagyobb darabszámú megrendelése a lokálisan zéró emissziós Ikarus 120e típusra. A székesfehérvári rendeltetésű kocsik egy példánya szeptemberben részt vett az Európa egyik legrangosabb haszonjárműves szakkiállításának számító hannoveri IAA Transportation szakkiállításon is.

A járművek leszállítására az Ikarus meglehetősen rövid határidőt vállalt. A 12 darabos széria első két példányát július elején vette át a Volánbusz, azóta folyamatosan érkeztek a társaság telephelyétől mindössze néhány kilométerre található gyárból a további buszok – az elsőként átadott két kocsit leszámítva már új formátumú rendszámmal. Október 13-án a megrendelt sorozat utolsó tagja, az AA CM-549 forgalmi rendszámú Ikarus 120e is elhagyta a gyárat, azóta pedig már az összes busz utasokat is szállít Székesfehérváron. Az ily módon teljessé vált flotta hivatalos átadásának alkalmából október 27-én délelőtt újabb, ezúttal már projektzáró jellegű sajtótájékoztatót tartottak a felek. Az ünnepélyes eseményen részt vett Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Fejér megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója és Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója is.

Tankó Zoltán az átadás kapcsán kiemelte, hogy székesfehérvári vállalatként külön öröm, hogy a városban ezentúl 12 darab Ikarus 120e villanybusz járul hozzá a közösségi közlekedés színvonalának emeléséhez. Az Ikarus mérnökeinek munkájával kapcsolatban pedig elmondása szerint a legfontosabbak azok a szakmai visszajelzések, amelyek alapján a busz megbízhatóságát és a hatótávot tekintve is kiemelkedik az elektromos buszok közül.

Az Ikarus továbbra is nagy népszerűségnek örvend a felhasználók körében, szerencsére nagyon sokan szeretnek minket, de nagyon fontos, hogy a szakma is elismerje a mérnökeink munkáját. Büszke vagyok, hogy ebben sem nemzetközi sem hazai szinten nincs hiány

– tette hozzá a vezérigazgató.

Weingartner Balázs beszédében hangsúlyozta, hogy a HUMDA által koordinált Zöld Busz Program nagy mértékben hozzájárul a hazai közösségi közlekedés korszerűsítéséhez.

A járműállomány megfelelő ütemű fiatalítása elengedhetetlen az ország kibocsátás-csökkentési céljainak eléréséhez. 2050-re szeretnénk elérni a nettó klímasemlegességet, bár távolinak tűnik ez az időpont, de már most komoly erőfeszítéséket kell tennünk a megvalósítás érdekében. Hosszú út vár ránk, amelynek egyik fontos mérföldköve az, hogy a székesfehérvári flotta immár teljeskörűen szolgálja a helyi lakosságot. Bízunk benne, hogy a zöldebb, kényelmesebb és csendesebb közösségi közlekedést minél többen használják majd a hétköznapokban, akár a személyautó helyett.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta:

A 12 zöldautóbusz összértéke 1,76 milliárd forint, aminek 75%-át a Zöld Busz Programból finanszíroztuk. A fejlesztés a megyeszékhely csaknem százezer lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet, mintegy 734 tonnával, több mint 400 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást évente. Társaságunk mindent elkövet annak érdekében, hogy az elektromos autóbuszok üzemeltetése hosszútávon költséghatékony legyen. Ennek érdekében átfogó fejlesztési program előkészítését kezdtük meg, amelynek keretében a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelem-rendszerek telepítésének lehetőségeit vizsgáljuk.

A teljes hosszban alacsonypadlós kéttengelyes villanybuszok 28+2 ülő és 55 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől és az útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni a beépített 314 kWh összkapacitású, CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorpakk segítségével. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltőpontokkal biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Az új villanybuszokat a beszámolók szerint az utazóközönség örömmel fogadta, és a Volánbusz üzemeltetési tapasztalatai is rendkívül kedvezőek a magyar gyártmányú típussal.

Fotók: Volánbusz Zrt./Ikarus

Címkék