Ikarus, Magyar gyártók

Átadták az első két székesfehérvári rendeltetésű Ikarus 120e villanybuszt

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között átadták az első két tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e autóbuszt abból a 12 darabos, 1,76 milliárd forint összértékű szériából, amelyet a kormányzati Zöld Busz Program keretében, a Volánbusz Zrt. megrendelésére szállít Székesfehérvár városának a magyar buszgyártó. A sajtótájékoztatóval egybekötött ceremóniára az állami busztársaság telephelyén került sor, a város és az Ikarus gyár vezetőségének jelenlétében. A korszerű, környezetbarát technika jelentősen emeli a közszolgáltatás színvonalát az egykori koronázóvárosban.

A hazai közösségi közlekedés új, környezetkímélő alapokra helyezését célzó Zöld Busz Program felvezetéseként korábban már egy szóló és egy csuklós elektromos autóbuszt is kipróbálhattak néhány hétre a fehérváriak a Zöld Busz Mintaprojekt keretében, előbbi jármű szintén az Ikarus gyár terméke volt. A programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-mobilitás Fejlesztési Ügynökség Zrt. elmondása szerint a kormányzat 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forintot bocsát rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású autóbuszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására. A cél, hogy a környezetvédelmi szempontoknak leginkább megfelelő, lokálisan zéró emissziós járművek kerüljenek forgalomba Magyarország helyi közösségi közlekedésében.

A néhai Alba Volántól megörökölt székesfehérvári színterv az Ikarus villanybuszának is jól áll

Mint ismert, a Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 új elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére pályázott sikerrel a Zöld Busz Program első, 2021-es szakaszában. Az első 40 jármű azóta már forgalomba is állt a fővárosi agglomerációban, míg a további hat megyeszékhelyre – köztük Székesfehérvárra – érkező összesen 60 villanybusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra beszerzésére irányuló eljárás idén márciusban zárult le.

A hátfali világítótestek elrendezésén kozmetikáztak egy kicsit, a jövőben ez lesz a bevett kialakítás

Az átadón Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a város önkormányzata elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetbarát technológiák mellett. Ezen kívül az is legalább ilyen örömteli szempont, hogy a most forgalomba álló elektromos autóbuszokat a nagy hagyományokkal rendelkező székesfehérvári Ikarus gyárban szerelik össze. „Érzelem és hagyomány összekapcsolódik, hiszen Székesfehérváron gyártott Ikarus buszok állnak forgalomba a város közösségi közlekedésében. Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokaknál megjelenik az az érzelem, hogy mit is jelentett és jelent a város életében az Ikarus. Örülök és köszönöm azoknak, akik hittek abban, hogy a jelenben és a jövőben is tudunk még itt gyártani Ikarus buszokat, és azokat a helyi közösségi közlekedésben forgalomba állítani” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a város fontos környezetvédelmi célokat valósít meg a villanybuszok forgalomba állításával. A járművek beszerzését 75%-os kormányzati támogatással valósította meg a Volánbusz 25%-os önrész mellett, amit a polgármester egy reális, fenntartható modellnek nevezett.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a július 6-ai átadóünnepségen

„Székesfehérváriként a Székesfehérváron készült Ikarus busz előtt állni érzelmek és meghatottság nélkül, azt hiszem, lehetetlen” – kezdte köszöntőjét Vargha Tamás országgyűlési képviselő, aki ezt követően felidézte a Magyar Honvédség számára gyártott HM Currus Aries autóbuszok 2018 márciusi átadását is, ami egyúttal a buszgyártás újraindulását is jelentette a városban, hiszen a speciális járművek az Ikarusnál készültek bérmunkában. Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében a CO2-mentes jövő megteremtésének fontosságára és a közösségi közlekedés lehetőségeinek ebben betöltött kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: Székesfehérvár haladó gondolkodású vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legmodernebb közösségi közlekedés álljon a helyiek rendelkezésére, vasúton és közúton egyaránt. A cégcsoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban a buszállomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz tavaly országszerte számos helyen állított forgalomba új autóbuszokat a mostanáig mintegy 1800 jármű lecserélését eredményező flottamegújítási program keretében. Hozzátette: valamennyien sokat tehetünk környezetünk védelméért akár már ma is azzal, ha letesszük a slusszkulcsot és az új autóbuszokkal, illetve vonatokkal utazunk. Székesfehérváron ráadásul a városvezetés hozzájárulásának és a közelmúlt járműbeszerzéseinek köszönhetően kimondottan fiatal, 7 évnél alacsonyabb átlagéletkorú helyi buszflotta várja az utazóközönséget.

Dr. Pafféri Zoltán immár a a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatójaként szólalt fel a rendezvényen

Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik Székesfehérvár életében, amit jól mutat, hogy az állami busztársaság még a pandémia által sújtott 2021-es évben is 11,8 millió utast szállított a városban 35 autóbusszal, ami azt jelenti, hogy a munkanapokon 1400, szombaton 750, vasárnap pedig 660 helyi járattal szolgálták ki a helyi utazóközönséget.

A gyártó képviseletében Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója szólt az egybegyűltekhez, aki megköszönte munkatársai odaadó munkáját, hiszen nélkülük nem születhettek volna meg a most átadott járművek. Mint mondta, az Ikarus több évtizedes busztervezői és gyártói tapasztalatára építve fejleszti és gyártja tisztán elektromos hajtású, teljes hosszban alacsonypadlós városi típusát. A könnyen manőverezhető, környezetbarát, gazdaságos, alacsony üzemeltetési költségű járművek városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmasak. A gyártás során az Ikarus törekszik a minimálisan környezetterhelő technológia alkalmazására. A hazai beszállítói lánc kiépítésével és folyamatos bővítésével az Ikarus autóbuszok magyar hozzáadott értéke 50% feletti értéket mutat. „Ez a jármű Székesfehérváron készült: az Ikarus mérnökei itt tervezték, a magyar szakemberek itt állították össze” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a típus már nemzetközi szinten is megmérettetett és versenyképesnek találtatott. Németországban például már több városban is üzemszerűen működnek a magyar villanybusz demópéldányai.

Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója vázolta a gyártó jövőbeli elképzeléseit is

A típuscsalád a jövőben csuklós modellel bővül majd, de az Ikarus küszöbön álló fejlesztéseinek részét képezi a járművekhez kínált, energiatárolóval egybeépített töltőrendszer is, amely napelemről vagy szélerőműről működtetve valóban zöld energiaellátást biztosít. További előnyös jellemzője, viszonylag kis teljesítményű hálózat mellett is képes nagy teljesítménnyel tölteni a járműveket. Emellett a dolgoznak szervizszolgáltatás fejlesztésén is. Székesfehérváron ezzel várhatóan egyébként sem lesz probléma, a gyár ugyanis mindössze 7 percnyi autóútra található a Volánbusz telephelyétől (a buszok karbantartása alapvetően itt zajlik majd, ám a kötelező műveleteket az első 24 hónapban a gyártó végzi), így a flotta mindenkor megfelelő szintű kiszolgálása is biztosított.

A székesfehérvári Ikarusok utastere. Az ülések színvilága a budapesti villamosokból lehet ismerős

A most átadott székesfehérvári rendeltetésű villanybuszok nem csak a fényezésükben különböznek a márciusban leszállított kaposvári példányoktól: a hátsó szélvédő ismételt eltűnése mellett megváltozott a hátfali Hella Shapeline világítótestek elrendezése is a lámpafészken belül és a magasságjelző fényeknél egyaránt, ezen kívül a buszok új kiegészítő féklámpát is kaptak és más a rendszám megvilágítása is. A gyár képviselőinek tájékoztatása szerint a jövőben a fehérvári kocsikon látható kialakítás lesz a standard minden egyes Ikarus 120e villanybuszon. A vizuális utastájékoztatást a külvilág felé Luminator gyártmányú LED-es relációtáblák, az utastérben pedig egy, a Lawo által szállított színes monitor biztosítja. A felszereltség részei ezen kívül a Valeo gyártmányú légkondicionáló és az utastérben többfelé elszórt USB-töltőaljzatok, amelyekből került az ablakoszlopokra és a kapaszkodókra is. Utóbbiak ezúttal narancssárga színt kaptak, amellyel a Ster New City típusú utasülések Zelika szövetkárpitozása is szépen harmonizál. Az összeszerelési minőség ismét szintet lépett, jól látható a folyamatos fejlődés.

A beltéri konfiguráció azonos a korábbi demóbuszokon látottal: a fedélzeten 28 fix rögzítésű utasülés található a már szokásosnak mondható elrendezésben, a mozgáskorlátozottak bejutását kézi működtetésű rámpa segíti a második ajtónál. A peronrészen további két lehajtható ülőalkalmatosságot helyeztek el, az állóhelyek száma pedig 55, így a befogadóképesség tekintetében a kategória felső középmezőnyében foglal helyet az Ikarus lokálisan nullemissziós típusa. A gyár múltjára utaló szimpatikus részlet, hogy az indításjelző csengő a manapság általánosnak mondható szaggatott sípolás helyett az Ikarus 412-esekből jól ismert dallamot játssza. A vezetőkörnyezetben hatalmas előrelépést jelent a multikormány és a nyugati buszgyártók által is széles körben használt, ergonomikus ACTIA Podium 2 műszerfal bevezetése. A járművek biztonsági felszereltségében természetesen megtalálható tolatókamera is, az esetleges forró helyzeteket pedig Fogmaker gyártmányú automata fedélzeti tűzoltórendszer hivatott kezelni.

A digitális műszeregység magyar nyelven kommunikál, a grafika már a busz valódi sziluettjét mutatja

A székesfehérvári kocsikba még a CATL-től származó, 314 kWh összkapacitású, tíz modulos lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag került, de a gyáriak elmondása alapján hamarosan új, fejlettebb energiatárolókat kaphatnak az Ikarus elektromos buszai. A jelenlegi akkupakkal a járművek mintegy 300 kilométert képesek egyhuzamban megtenni, de az átadóceremónián elhangzottak szerint ideális időjárási és üzemeltetési körülmények esetén a hatótáv megközelítheti akár a 400 kilométert is.

Bár a buszokból egyelőre még csak kettő állt szolgálatba, a Great Lakes gyártmányú egytucatnyi töltőállás mindegyike üzemkész

Az első két villanybusszal egy időben a teljes, 12 darabos majdani flotta kiszolgálására alkalmas töltőinfrastruktúra is bemutatásra került, a CCS Combo 2 csatlakozóval rendelkező éjszakai töltőoszlopok már jelenleg is működőképesek. A most átadott két Ikarus 120e holnaptól már „élesben”, napi utasforgalomban közlekedik, csütörtökön a 17-es, 43-as és 44-es helyi viszonylatokon járnak majd. A tervek szerint szeptember végéig mind a 12 új székesfehérvári gyártású elektromos autóbusz megérkezik rendeltetési helyére. Az eddigi legnagyobb villanybusz-megrendelésének teljesítésével az Ikarus a buszgyártók versenyében a negyedik helyre jön fel a hazánkban napi forgalomba állított akkumulátoros villanybuszok számát tekintve, de a dobogós pozíció sincs messze: jelen állás szerint mindössze további négy átadott jármű szükségeltetik hozzá.

Címkék