Magazin

Újabb 43 villanybusz beszerzését tervezik a Volánbusznál

Az állami busztársaság jövőre további 43 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz forgalomba állítását tervezi öt vidéki településen. A járművek beszerzésére ezúttal is a Zöld Busz Program keretein belül kerülne sor – derül ki a Volánbusz zöld stratégiai céljait felvázoló prezentációjából.

Mint ismert, a Volánbusz Zrt. összesen 100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére és a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra kiépítésére pályázott eredményesen a Zöld Busz Program 2021 májusában zárult első pályázati eljárásában. A társaság a kormányzati kezdeményezés keretében 14,51 milliárd forintnyi állami finanszírozásban részesült, ebből 13,27 milliárd támogatás az autóbuszok megvásárlását, 1,24 milliárd forint pedig a töltőinfrastruktúra kiépítését szolgálta, előbbi 77,5%-os, utóbbi pedig 61,4%-os intenzitással. Ennek köszönhetően 2022 végéig Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden 48 darab BYD eBus (K9UD), Székesfehérváron 12 darab Ikarus 120e, a budapesti agglomerációban pedig 40 darab Mercedes-Benz eCitaro áll forgalomba – utóbbiakat már birtokba vehette az utazóközönség. A teljes beruházás költsége megközelíti a 19,3 milliárd forintot, amelynek önrészét, mintegy ötmilliárd forintot a Volánbusznak kellett biztosítania.

A Zöld Busz Program első évében a Volánbusz által beszerzett 100 villanybuszból negyvenet a Mercedes-Benz…

A Zöld Busz Program második pályázati felhívása április 8-tól vált elérhetővé, amelynek közel 51 milliárd forintos költségvetéséből a támogatás arányától függően akár 300-350 autóbuszt elektromos autóbusz beszerzése is megvalósulhat. A felhívásra továbbra is a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és konzorciumi partnereik, valamint a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói nyújthatnak be támogatási kérelmet városi vagy elővárosi forgalmat lebonyolító új, M3/I osztályú, szóló kivitelű elektromos autóbuszok és/vagy önjáró trolibuszok vásárlására, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére. A támogatás ezúttal is vissza nem térítendőnek minősül, vagyis az elnyert összeget – a majdani szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén – nem kell visszafizetni. Az előző fordulóhoz hasonlóan a járműbeszerzések igényelhető támogatási szintje most is legfeljebb 80%-os, míg az infrastrukturális beruházások esetében ugyanez az érték legfeljebb 60% -os lehet.

A Volánbusz ebben a pályázati körben jelen állás szerint 40 darab M3/I osztályú 12 méteres szóló, valamint 3 darab midi villanybusz vásárlására tervez támogatási igényt benyújtani. A lokálisan zéró emissziós járműveket Esztergom, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa és Sopron helyi közlekedésében helyeznék üzembe. A beszerzéssel a közlekedési cég Euro 2-es és Euro 3-as környezetvédelmi besorolású dízelmotoros autóbuszokat váltana ki. A beruházás költségvetését 8,2 milliárd forintra becsüli a társaság, amely 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő forrás felhasználásával valósulna meg. Az autóbuszok leghamarabb 2023 második felében állhatnának forgalomba. Darabszámok tekintetében egyelőre csak Sopron esetében lehet biztosat mondani, oda 12 példány kerülne a 43 darabos kontingensből.

A prezentációban a társaság több észrevételt is megfogalmazott a zöld átallást és az e-mobilitás elterjedését segítő kormányzati támogatásokkal kapcsolatosan. Ilyen például, hogy a támogatások legyenek kiterjesztve kisebb darabszámú, akár három, vagy annál kevesebb járműre vonatkozó beszerzésekre, valamint a 25 ezer fő alatti lakosságszámú települések közlekedésfejlesztésére is. Emellett a Volánbusz szerint hasznos lenne a pályázati lehetőség és a demonstrációs projektek kiterjesztése a helyközi autóbusz-közlekedésére is, bár itt az elektromos autóbuszok korlátozott hatótávja miatt a társaság inkább a CNG-, valamint a hidrogénüzemű járművek beszerzésének támogatását szorgalmazná. Emellett javasolják, hogy az e-buszok hasznos élettartamának felénél esedékes akkumulátorcsere finanszírozására is kerüljön kidolgozásra egy vissza nem térítendő támogatási rendszer, ugyanis egy esetleges akkucsere elmondásuk szerint jelenleg még a jármű árának felével egyenértékű terhet ró az üzemeltetőkre.

A képek illusztrációk, forrás: Volánbusz Zrt.

Címkék