Magazin

Száz darab elektromos autóbusz beszerzését indította meg a Volánbusz

Korábbi értesüléseinknek megfelelően nem kevesebb, mint 100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusszal lép a szélesebb körű elektromobilizáció útjára a Volánbusz. Az európai szinten is jelentősnek mondható villanybusz-flotta beszerzését a mai napon indította el az állami busztársaság. Az erre vonatkozó pályázat nem egyben, hanem részekre bontva került kiírásra, így akár több gyártó is elnyerheti a teljesítés jogát. A 60 darab városi kialakítású, M3/I osztályú, valamint a Budapest agglomerációjába szánt további 40 darab, szintén M3/I osztályú alacsonypadlós szóló elektromos autóbusz megvásárlása jelentős állami támogatással valósulna meg a Zöld Busz Program részeként. A kormányzati program első szakaszában egyébként összesen 123 akkumulátoros villanybusz és 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílna lehetőség abban az esetben, ha mind a 11 pályázó finanszírozási igényét pozitívan bírálja el a Zöld Busz Projektiroda.

Amint az a Volánbusz közleményében olvasható, a társaság célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével, amelyek forgalomba állítása lényeges előrelépést jelent a környezetbarát autóbusz-közlekedés megteremtésében. Ezek üzemeltetése megkívánja a szükséges töltőállomások kiépítését is, amiben fontos szerep jut majd a Volánbusz és az MVM Mobiliti Kft. által februárban közösen létrehozott Mobiliti Volánbusz Kft.-nek. A környezetvédelmi célkitűzések megvalósítása immár ténylegesen elérhető közelségbe került, hiszen a Zöld Busz Programhoz kapcsolódó pályázatok benyújtása után a Volánbusz kiírta feltételes közbeszerzési eljárásokat is, összesen 100 darab vadonatúj szóló, alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére.

A több részre osztott ajánlati felhívásban szereplő feltételek szerint a járműveknek minimum 24 ülőhellyel kell rendelkezniük, és egy feltöltéssel – UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján – képesnek kell lenniük legalább 240 kilométer megtételére még azelőtt, hogy az akkumulátoraik töltöttsége 20% alá csökkenne. Alapkövetelmény a kerekesszékkel, illetve a babakocsival utazók számára kialakított hely biztosítása (ez egyébként az M3/I járműosztályra érvényes előírásokból is következik) és nevezettek felszállását segítő rámpa, továbbá az elektronikus utastájékoztató rendszer, a fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszer, valamint a hűtő-fűtő légkondicionáló is. Az ajánlattevőknek a járművekre minimum 24 hónap teljes körű, az energiatárolókra pedig legalább 60 hónap jótállást kell biztosítaniuk.

A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 zéró emissziós autóbusz korszerűsítheti a járműállományt. A budapesti agglomerációba szánt BKK-kék villanybuszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak majd szolgálatba. A fejlesztés során minden egyes helyszínen kiépül a buszok működtetéséhez szükséges töltőinfrastruktúra is. A beruházások megvalósulása esetén évente több mint 3600 tonnával csökkenhet a CO2-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomeráció térségében.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a fejlesztési tervekkel kapcsolatban elmondta:

A fenntartható közlekedés megvalósítása érdekében 2018-ban elindítottuk jármű-fiatalítási programunkat; az ennek keretében eddig beszerzett 866 autóbusznak köszönhetően 2020-ban több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A helyközi-elővárosi vonalakra hamarosan érkeznek a MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbuszok, ebből a típusból országszerte 204 áll forgalomba, illetve érkezik a Volánbusz első saját tulajdonú elektromos autóbusza is. A jármű-fiatalítási program most tisztán elektromos meghajtású buszok beszerzésével folytatódhat; ez igazi korszakváltást jelent a hazai közösségi közlekedésben. A 100 elektromos járművel együtt 2021-ben 1665 alacsonypadlós és alacsony belépésű, szóló, csuklós, hosszított szóló, normál padlós és turista autóbusz beszerzésére indítottunk és indítunk közbeszerzési eljárást. A tervezett beszerzési eljárások és a most benyújtott pályázatok sikere esetén várhatóan mintegy 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű kerül forgalomba az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

A Volánbusz kedden meghirdetett eljárásai ún. feltételes közbeszerzések, amelyek részben saját forrásból, részben pedig állami támogatással valósulnának meg. Ez azt jelenti, hogy eredményes közbeszerzési eljárások esetén csak akkor kerülhet sor a járművek megvásárlására, ha a beszerzések finanszírozását biztosító pályázati igények támogatást nyernek a Zöld Busz Projektirodától. Ellenkező esetben az ajánlatkérő eredménytelenné nyilváníthatja a tendereket, vagy már megkötött szerződések esetén elállhat azoktól a támogatási igények el nem fogadása, vagy az igényeltnél kisebb összegben történő elfogadásuk esetén. Amennyiben a pénzügyi fedezet 2021. december 31-ig nem áll rendelkezésre, a már megkötött szerződések az ezt követő napon automatikusan, a felek további jognyilatkozata nélkül megszűnnek.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék