Magazin

Első körben 127 villanybusz beszerzése valósulna meg a Zöld Busz Program keretében

Május 31-én zárul a Zöld Busz Program első,  4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírása, melynek keretében a pályázó önkormányzatok és közlekedési vállalatok lokálisan zéró emissziós autóbuszok beszerzéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez igényelhetnek állami támogatást. A járművek beszerzéséhez (a különféle emissziós besorolású buszok kiváltására adható támogatásokat összegezve) legfeljebb 80%-os, az infrastrukturális beruházásokhoz pedig maximum 60%-os  állami finanszírozás igényelhető. A Zöld Busz Projektiroda az eredeti, 2021. január 4-től elérhető felhívásban megadott 2021. február 4-ei határidőt egyébként már többször módosította, viszont most  úgy tűnik, legalábbis Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárának nyilatkozata alapján, hogy a hónap végén valóban lezárul a kormányzati program első pályázati eljárásának beadási szakasza.

A Zöld Busz Program kínálta lehetőséggel eddig 11 pályázó, illetve konzorcium kívánt élni.  Az érintettek által benyújtott támogatási kérelmek összértéke megközelíti a 18,4 milliárd forintot, melyek pozitív elbírálása esetén a teljes beruházás költsége – állami támogatással és az önerővel együtt – elérheti majd a 25 milliárd forintot. A tervek szerint ebből az összegből 123 elektromos autóbusz, és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósulna meg. A tervezett vételár a járművek esetében nem haladhatja meg a nettó 178 millió forintot, a töltőberendezések tekintetében pedig a 13 millió forintot.

A járművek vásárlásához nyújtott állami hozzájárulás mértéke függ a lecserélni tervezett autóbuszok károsanyag-kibocsátásától: a kormány az Euro 0-ás vagy Euro 1-es környezetvédelmi kategóriába tartozó autóbuszok tisztán elektromos hajtású járművekre (akkumulátoros villanybuszokra, illetve önjáró trolibuszokra) történő cseréjét 85%-ban, az Euro 2-esekét 80%-ban, az Euro 3-asokét 75%-ban, az Euro 4-esekét 65%-ban, az EEV minősítésű típusokét pedig 60%-ban támogatja. A pályázat lehetőséget nyújt CNG-üzemű járművek kiváltására is, ebben az esetben a támogatási arány legfeljebb 70% lehet.

Az autóbuszok jelentős hányadát, kereken 100-at, a Volánbusz állítaná forgalomba: Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 villanybusz korszerűsítené a járműparkot. Emellett úgy tudjuk, hogy az állami közlekedési cég további 40 darab elektromos buszt helyezne üzembe Budapest elővárosaiban is. Erre egyébként egy nemrégiben kihirdetett kormányhatározat biztosít lehetőséget, mely szerint a Zöld Busz Program a  helyi személyszállítási közszolgáltatásokon túlmenően, a  főváros és annak legfeljebb 100 kilométeres vonzáskörzetében végzett elővárosi személyszállítási közszolgáltatások végrehajtásában részt vevők számára is lehetővé tenné a leginkább környezetszennyező típusok lokálisan nulla helyi károsanyag-kibocsátású járművekkel történő kiváltását. A Volánbusz az európai szinten is igen jelentősnek tekinthető 100 darabos villanybusz-flotta közbeszerzési eljárását a jövő héten indítaná meg.

Az állami cégen kívül Miskolc, Pécs és Veszprém is nyújtott be támogatási igényt elektromos buszok vásárlására a Zöld Busz Programban. A borsodi megyeszékhely 10, Pécs a meglévő 10 elektromos autobusza mellé még további 8, Veszprém pedig 5 darab villanybuszt szerezne be kedvező elbírálás esetén, utóbbi két város már meg is indította a járművek megvásárlására irányuló feltételes közbeszerzési eljárásokat.

A támogatási szerződéseket várhatóan augusztusban kötnék meg a leendő kedvezményezettekkel. Mivel a támogatási kérelmel összege többszörösen meghaladja a 2021-22-re előirányzott 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így – amint az várható volt – a kormányzatnak további finanszírozási lehetőségeket kell bevonnia a programba annak érdekében, hogy a program az eredeti céloknak megfelelően valóban alapként szolgálhasson a magyar városok autóbuszparkjának zöld alapokra helyezéséhez.

Címlapkép: MAN SE

Címkék