Négy és fél milliárd forint értékben szerezhet be elektromos buszokat a Volánbusz

Ismét nekifut a Volánbusz annak a közbeszerzésnek, melynek keretében a társaság újabb 20 darab elektromos autóbusszal bővítené flottáját. Bár a közlekedési cég a járművek érkezését az idei évre ígérte, a beszerzés megtorpant, s egyébként ugyanez mondható el a Volánbusz 2018 óta tartó flottafrissítési programjáról is; az idei év lesz ugyanis az első olyan esztendő a program megkezdése óta, amikor nem fiatalodik a társaság buszparkjának átlagéletkora (azaz szinte már borítékolható, hogy nem érkezik egyetlen egy új beszerzésű autóbusz sem a Volánbusz állományába idén).

A Volánbusz jelenleg összesen 102 darab tisztán elektromos hajtású autóbusszal rendelkezik, ebből 100 kocsit a Zöld Busz Program keretében szerzett be a társaság, s ugyanígy érkezne az a 20 villanybusz is, melyek beszerzését a társaság tavaly októberben egyszer már ugyan megindította, de a közbeszerzést végül a társaság novemberben visszavonta. A lépés miértjéről megkeresésünkre akkor csak annyit közöltek a cég részéről, hogy az eljárás ismételten lefolytatásra kerül majd a jövőben.

A Volánbusz korábbi kommunikációja szerint 2026-ig további 365 új elektromos autóbusz beszerzése van tervben, a 20 darab szóló kocsin felül 2025-ben további 250 darab, majd 2026-ban újabb 95 darab. A 20 darab elektromos autóbuszt, melyek közbeszerzését hamarosan megindítja a társaság, a tervek szerint, Balatonfüreden (3), Hajdúszoboszlón (1), Komáromban (2), Komlón (6), Tatán (5) és Várpalotán (3) állítanák forgalomba. A járművek beszerzésére a Zöld Busz Program keretében 4,5 milliárd forintos keretöszeget ítéltek meg; a támogatás intenzitása a tisztán elektromos autóbusz beszerzése esetén az elszámolható költségek 100%-a, míg azok működtetéséhez szükséges töltőinfrastruktúra kiépítéséhez az elszámolható költségek 80%-a. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 30-ig van lehetősége a társaságnak.

A címlapkép illusztráció.

Címkék