Magazin

A Volánbusz 14,5 milliárd forint állami támogatásból vásárol elektromos buszokat

Mint ismert, a Volánbusz Zrt. összesen 100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére nyert el állami támogatást a Zöld Busz Program 2020 novemberében elindított, majd május végén zárult első pályázati eljárásában. A felhívás keretében a Volánbusz által vezetett konzorcium, valamint Szeged, Pécs, Miskolc és Veszprém városok önkormányzatai együttesen mintegy 18,4 milliárd forintnyi finanszírozási igényt nyújtottak be 127 darab lokálisan zéró emissziós autóbusz beszerzésére, valamint a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektirodához. A támogatási kérelmek mindegyike pozitív elbírálásban részesült.

A Volánbusz az európai szinten ma még mindenképpen jelentősnek mondható villanybusz-flotta beszerzéséhez 14 516 163 634 forint állami támogatásban részesül. Ennek köszönhetően az állami busztársaság 2022 első negyedévében Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden összesen 60, a budapesti agglomerációban (ezen belül a Budakeszit kiszolgáló 22-es, valamint a Budaörsre közlekedő 40-es járatcsalád viszonylatain) pedig további 40 elektromos autóbuszt állíthat forgalomba. A teljes beruházás költsége megközelíti a 20 milliárd forintot, amelynek az önrészét, mintegy 5 milliárd forintot a Volánbusznak kell majd biztosítania.

A közlekedési vállalat a Zöld Busz Programban benyújtott pályázatok értékelési folyamatával párhuzamosan, június elején indította el a kereken 100 darab vadonatúj szóló, alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos hajtású autóbusz feltételes közbeszerzését. A pályázat nem egyben, hanem több részre bontva került meghirdetésre. A vidéki városokban forgalomba állítandó típusra kiírt tenderek jelenleg még bírálati szakaszban tartanak, ezek eredményhirdetésére várhatóan az elkövetkezendő hetekben kerül sor.

Korábban megírtuk, hogy a három részre osztott pályázatban elsőként a Budapest agglomerációjába szánt 40 darab BKK-kék elektromos autóbusz beszerzésére meghirdetett eljárásban született eredmény. A befutó egyedüli ajánlattevőként a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibusz Hungária Kft. és a debreceni Inter Traction Electrics Kft. (ITE) alkotta konzorciuma lett a Mercedes-Benz eCitaro típussal. Az autóbuszok megvásárlásáról szóló feltételes megállapodást július 27-én írta alá a Volánbusz a nyertes ajánlattevőkkel, és mivel a beszerzés finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyert a Zöld Busz Programban, a rendkívül rövid szállítási határidővel megrendelt csillagos villanybuszok átvétele napokon belül meg is kezdődhet. A fővárosba szánt flotta összértéke nettó 7 359 200 000 forint, vagyis a járművek közel nettó 184 millió forintos darabonkénti áron érkeznek a Volánbuszhoz.

A 100 darabos villanybusz-állomány működtetéséhez szükséges infrastruktúrát a Volánbusz és a MVM Mobiliti Kft. idén év elején megalapított közös gazdasági társasága, a Mobiliti Volánbusz Kft. építi majd ki. A megvalósításon túl a Mobiliti Volánbusz feladata lesz majd a töltőállomások üzemeltetése, valamint a háttérszolgáltatások és a karbantartás biztosítása is. A társaság hét helyszínen összesen közel 100 töltőberendezést telepít majd.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék