Magazin

Közel száz villanybusz töltőberendezést telepít a Mobiliti Volánbusz

Az elmúlt héten született meg a döntés a Zöld Busz Program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól. A kormány 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzéséhez és a szükséges töltési infrastruktúra telepítéséhez összesen 18,37 milliárd értékű támogatást nyújt a pályázóknak. Az autóbuszok jelentős hányada a Volánbusz kötelékében állna forgalomba, Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig további 60 villanybusz korszerűsítené az állami busztársaság járműparkját. Az autóbuszok üzemeltetéséhez speciális töltőinfrastruktúra kialakítása szükséges, amelyet a Volánbusz és a MVM Mobiliti Kft. idén év elején alapított közös gazdasági társasága, a Mobiliti Volánbusz Kft. épít majd ki.

A Mobiliti Volánbusz Kft. a Volánbusz Zrt.-vel konzorciumban sikerrel pályázott 100 darab elektromos autóbusz beszerzésére, valamint az üzemeltetésükhez szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére a Zöld Busz Programban. Jövőre a fővárosi agglomerációban és további 6 nagyvárosban, így Székesfehérváron (12), Győrben (13), Zalaegerszegen (11), Szolnokon (10), Egerben (6) és Szegeden (8) állhatnak majd forgalomba a kormányzati program első pályázati eljárásában elnyert támogatásból vásárolt autóbuszok. A járművek működtetéséhez szükséges infrastruktúrát a Mobiliti Volánbusz építi ki, hét helyszínen, összesen közel 100 töltőberendezést fog telepíteni.

A kivitelezés a megvalósításához szükséges feladatok pályázati folyamatainak lezárása után kezdődik. A megvalósítás mellett a Mobiliti Volánbusz Kft. üzemelteti a töltőberendezéseket, valamint biztosítja a háttérszolgáltatásokat és a karbantartást.

A 6 millió forintos törzstőkével megalapított Mobiliti Volánbusz Kft.-ben az MVM Mobiliti Kft. 95%-os, a Volánbusz Zrt. pedig 5%-os üzletrésszel rendelkezik.

 

Címkék