Százhatvannégy gázüzemű MAN Lion’s City 12 G érkezik idén a Volánbuszhoz

Február elején adtunk hírt arról, hogy a Volkswagen-birodalomhoz tartozó MAN hazai képviselete, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett a befutó a Volánbusz járműflotta-kezeléssel foglalkozó társasága, az időközben beolvadással megszűnt Volán Buszpark Kft. által kiírt, összesen 164 darab új, CNG-hajtású, kéttengelyes szóló autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban. A környezetbarát, nettó 15 189 964 000 forint értékű flotta még idén forgalomba áll, a járművek közül 75 példány Budapest agglomerációjába, 40  Szolnokra, 39 Zalaegerszegre és 10 pedig Szegedre kerül majd. Az autóbuszok érkezését a Volánbusz péntek délelőtt egy sajtónyilvános eseményen jelentette be Budapesten.

A járművek megvásárlásáról szóló megállapodást február 28-án kötötte meg a közlekedési társaság a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel, mely szerint az importőr 79 darab M3/II osztályú, teljes hosszban alacsonypadlós, elővárosi és 85 darab városi, M3/I osztályú harmadik generációs MAN Lion’s City-t (L3C) szállít a Volánbusznak.

A budapesti agglomerációt kiszolgáló 75 új autóbusz nettó beszerzési értéke mintegy 6,9 milliárd forint, a Szegeden forgalomba álló 10 járműé pedig közel nettó 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma 27. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét wifi-előkészítés és USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. Az új buszok várhatóan 2022 nyár végétől állnak majd az utasok rendelkezésére.

Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab MAN Lion’s City 12 G állhat szolgálatba idén ősztől, beszerzési értékük nettó 3,67, illetve nettó 3,58 milliárd forint. A két megyeszékhelyre kerülő autóbuszok 35 ülőhellyel rendelkeznek és összesen 93 utas szállítására alkalmasak. Természetesen ezek a járművek is akadálymentes kialakításúak, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt igénybe vehetők, a felszereltséget pedig légkondicionáló, wifi-előkészítés, USB-csatlakozók, utastájékoztató berendezés és kamerarendszer teszi teljessé.

A nyertes ajánlattevőnek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítania kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Mager Andrea, a MÁV-Volán-csoport felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter beszédében kiemelte:

Az új autóbuszok beszerzésével a Volánbusz nem csak a járműfiatalítás, hanem a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés területén is óriási lépést tett előre, köszönhetően az állami vállalatok példaértékű, sikeres összefogásának.

Dr. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, országgyűlési képviselőjelölt felhívta a figyelmet:

A kormány 7 milliárd forintos, 100 százalékos finanszírozásával beszerzett 75 korszerű autóbusz a kék buszos budapesti flotta részeként a BKK hálózatában közlekedik majd idény nyártól. A dízelüzemű járművekhez képest sokkal környezetkímélőbb autóbuszok többek között a 2. és a 12. kerületben, valamint az észak-budai agglomerációban hetente mintegy 300 ezer utast szállítanak majd. A tavaly érkezett 40 darab elektromos meghajtású Mercedes-Benz eCitaro típusú járművel együtt a fővárosi agglomerációban kizárólag alternatív meghajtású szóló buszok fognak közlekedni. Budapest fejlesztése a szívügyünk, amelynek során egyszerű, jól működő, hétköznapi megoldásokat keresünk. A fejlesztések legfontosabb területe a közlekedés. A célok egyértelműek: mindenki gyorsabban, kényelmesebben érjen célba, legyen kevesebb a dugó és tisztább a levegő. Ennek kulcseszköze a fővárosi és az agglomerációs járműpark fejlesztése, aminek része mai bejelentésünk is.

Hozátette:

Az elmúlt 12 év alatt a kormányzati támogatásnak köszönhetően 1100 járművel frissült a fővárosi közlekedés járműparkja: 73  villamos, 74 metrószerelvény, 57 trolibusz, 900-nál is több autóbusz állt forgalomba, és 103 korszerű motorvonat érkezett a MÁV elővárosi vonalaira, magyar költségvetési forrásokból és a kormány döntéseivel Budapestre irányított európai uniós fejlesztési forrásokból. Megépült a 4-es metró, és 200 milliárd forintos kormányzati támogatásól folyamatban van a 3-as metró korszerűsítése. Megtörtént az 1-es, 3-as villamosok felújítása, az 1-es villamos meghosszabbítása a Kelenföldi pályaudvarig, az Etele térig. Megvalósult a budai fonódó villamoshálózat, amelynek második, déli ütemét most tervezzük, szintén kormányzati finanszírozással.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta:

A fenntartható fejlődés, a környezetbarát energiatermelés és közlekedés mellett elkötelezett MVM Csoport és Mobiliti Volánbusz készen áll arra, tevékenységével a jövőben is hozzájáruljon a környezetünk megóvásához.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

A folyamatos fejlesztésekkel a Volánbusz azt szeretné elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.

A Volánbusz közleményében kiemeli, hogy a társaság a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a Volánbusz 7 pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen 100 darab zöldbusz kezdheti majd meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében: Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8, a budapesti agglomerációban pedig 40 darab új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.

Címkék