Magazin

Hatvan elektromos autóbusz beszerzésére pályázik a Volánbusz

A Zöld Busz Program keretében összesen 60 darab elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be támogatási kérelmet az állami busztársaság. 

A kormány a Zöld Busz Programban az elkövetkezendő tíz évben 35,9 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken. A nemzeti buszstratégia részét képező program keretében a pályázó önkormányzatok és közlekedési vállalatok  lokálisan zéró emissziós autóbuszok (akkumulátoros villanybuszok, illetve önjáró trolibuszok) beszerzéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez igényelhetnek állami támogatást – a járművek beszerzéséhez legfeljebb 80%-os, az infrastrukturális beruházásokhoz pedig maximum 60%-os  finanszírozás igényelhető.

A Volánbusz által most megpályázott járművek a tervek szerint hat megyeszékhely mintegy 570 ezer lakójának biztosíthatnak magas színvonalú személyszállítási szolgáltatást, emellett pedig tisztább levegőt, csendesebb utcákat és élhetőbb környezetet.

Kedvező elbírálás esetén 60 szóló, kéttengelyes, alacsonypadlós kivitelű városi autóbusz segítheti majd a társaság környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulását és a kényelmes utazást.

Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 új villanybusz korszerűsítheti a helyi járműparkot, ezt megelőzően pedig minden érintett telephelyen kiépülne az üzemeltetéshez szükséges töltési infrastruktúra is.

Amennyiben a beruházás megvalósul, a felsorolt megyeszékhelyeken évente mintegy 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a pályázat benyújtásával kapcsolatban elmondta:

A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított járműfiatalítási programunk is. Ennek keretében eddig 866 autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak tavaly több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A járműfiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul. A pályázat sikeressége esetén az európai szinten kiemelkedő méretű e-flotta beszerzésével lehetőségünk nyílik arra, hogy megkezdjük a valóban környezetkímélő közúti közösségi közlekedés kialakítását Magyarországon, és széles körű tapasztalatokat szerezzünk a tiszta járművek üzemeltetésében.

A Volánbusz a Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojekt részeként korábban Békéscsabán, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen, jelenleg pedig Esztergomban tesztel elektromos hajtású autóbuszt – a négy megyeszékhelyen a Solaris, az Ebusco, az Ikarus és a Mercedes-Benz egy-egy demóbuszát próbálták ki, Esztergomban pedig szintén a csillagos márka villanybusza kapott lehetőséget a bizonyításra. Emellett várhatóan 2021 nyarán áll forgalomba a Volánbusz első saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbusza is, melyet a BYD szállít majd. Az új, környezetkímélő jármű a Komárom és Révkomárom közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni.

A társaság a jövőben jelentősen növelni kívánja a több, mint 6500 darabot számláló járműállományán belül az elektromos és más alternatív hajtású buszok arányát. 2050-ig az a cél, hogy a közlekedési vállalat valamennyi autóbusza 10 évnél fiatalabb legyen, valamint a teljes járműpark Euro 6-os, vagy annál kedvezőbb környezetvédelmi besorolású, illetve zéró emissziós autóbuszokból álljon. A tervek szerint 2050-re a társaság teljes autóbuszparkjának mintegy 50%-át elektromos meghajtású járművek fogják alkotni, miközben az akkumulátortechnika fejlődésének köszönhetően az elővárosi és a helyközi közlekedésben is a tisztán elektromos hajtású autóbuszok beszerzése helyeződik előtérbe.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék