Magazin

Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz

Elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a zöldtechnológiával hajtott jármű beszerzésére kiírt pályázaton győztes Eurotrade Kft.-vel. Az új, környezetkímélő autóbusz a Komárom és Révkomárom közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni várhatóan 2021 nyarától. 

Az egyetlen darab BYD K9UB típusú városi, kétajtós, alacsony belépésű, tisztán elektromos meghajtású szóló autóbusz beszerzéséről szóló szerződést a Volánbusz Zrt. részéről Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, az Eurotrade Kft. képviseletében Szűcs Attila ügyvezető, a BYD Europe B.V. nevében pedig Krenner László kelet-közép-európai értékesítési vezető írta alá. A megállapodás értelmében a Volánbusz 153 500 000 forintért vásárolja meg a kéttengelyes villanybuszt.

Komárom és Révkomárom önkormányzata, illetve a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében közösen pályázott elektromos autóbusz beszerzésének támogatására. Az új járművet a Volánbusz vásárolja meg és üzemelteti majd az északi országhatáron átívelő program részeként.

A tisztán elektromos meghajtású jármű várhatóan 2021 nyarától lát el helyi közösségi közlekedési feladatokat Komárom és Révkomárom között. A busz energiaellátását 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) vontatási akkumulátorcsomag biztosítja, amellyel a gyártó ideális üzemi körülmények esetén akár 300 kilométeres hatótávolságot is ígér egyetlen feltöltéssel, ami 3,5 órát vesz igénybe. A lemerült akkumulátorok töltése a buszok hátuljában elhelyezett, CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik majd, a töltőberendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A környezetbarát jármű mozgatásáról két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotor gondoskodik.

A képen a Keolis számára részben idehaza gyártott széria egyik példánya, de ehhez hasonló kivitelű lesz a komáromi kocsi is

A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt autóbusz alacsony belépésű és kerekesszékes rámpával ellátott, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A komáromi rendeltetésű kocsiba 36 utasülés kerül, a jármű teljes befogadóképessége 76 fő lesz.

A Volánbusz szerint a beszerzésnek köszönhetően széles körű tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség az elektromos járművek műszaki jellemzőivel és üzemeltetésével kapcsolatban, amelyeket a  társaság a jövőben is hasznosítani tud majd. Elmondásuk szerint az utazási szolgáltatás színvonalának emelése mellett a vállalat kiemelt célja a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése is. Ennek érdekében a közlekedési vállalat jelenleg a kormányzat által indított Zöld Busz Program keretében tesztel elektromos autóbuszokat. Az első ilyen próbafutás Békéscsabán zajlott (legalábbis a Volánbusz szempontjából, az időrendben korábbi debreceni villanybusz-teszt a DKV égisze alatt futott), hamarosan pedig Nyíregyházán folytatódik. A Volánbusz emellett további elektromos járművek vásárlását tervezi a Zöld Busz Program jármű- és töltési infrastruktúra beszerzését támogató pályázatain.

Az elmúlt két évben progresszív jármű-fiatalítási program zajlik a társaságnál. Ennek eredményeként 866 új és/vagy újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusz kötelekében, 2020 végéig pedig 574 darab dízelüzemű új járműre szóló közbeszerzési eljárás kiírását tervezi a vállalat. 

A környezetbarát járműfejlesztési program része a nemzeti buszstratégia megvalósításának, amelynek legfőbb sarokköve, hogy a tervek szerint 2022-től kizárólag elektromos üzemű autóbuszokat lehet majd üzembe helyezni a helyi közszolgáltatásban a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken.

Címlapkép: BYD Hungary

Címkék