Magazin

Hivatalos a Zöld Busz Mintaprojekt minősített buszgyártóinak listája

A hazai közösségi közlekedés új, környezetbarát alapokra helyezését célzó Zöld Busz Program első lépéseként indult el szeptemberben az a demonstrációs mintaprojekt, amely tapasztalatszerzési lehetőséget nyújt a hazai önkormányzatok és az általuk megbízott közszolgáltatók számára a villanybuszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, menetrendbe állítása terén. Időközben az is nyilvánosságra került, hogy melyek azok a buszgyártók, illetve forgalmazók, akik részt vehetnek a programban, és típusaikat a magyar városokban éles körülmények között is bemutathatják.

A Zöld Busz Mintaprojekt buszgyártóknak és -forgalmazóknak szóló, július 30-án zárult részvételi pályázatára nyolc ajánlat érkezett, az esetenként konzorciumban indult cégeket is beleszámítva összesen 11 piaci szereplőtől. Mostanra kiderült, hogy közülük hét gyártó, illetve konzorcium szerezte meg a demonstrációs mintaprojektben való részvételhez szükséges minősített partneri címet. A korábbi hírek török és holland jelentkezőket is említettek, előbbiek azonban a jelek szerint fennakadtak az előminősítésen, utóbbi alatt pedig valószínűleg a BYD Hollandiában bejegyzett európai részlegét értették.

A sikeresen pályázó buszgyártóknak, illetve importőröknek lehetőségük nyílik elektromos buszaik és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások bemutatására, éles környezetben való tesztelésére, felkészülve ezzel a Zöld Busz Program 10 éves időtartama alatt megvalósítandó járműbeszerzésekre. A mintaprojekt résztvevői térítésmentesen bocsátanak elektromos tesztbuszokat a programban érdekelt önkormányzatok és közlekedési vállalatok rendelkezésére. Mint ismert, az első állomás Debrecen volt, ahol az EvoBus és az Inter Traction Electrics Kft. konzorciuma által biztosított Mercedes-Benz eCitaro demóbusz már az utolsó köreit futja a napokban. A közeljövőben további hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező városban, Békéscsabán, Esztergomban, Kaposváron, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Székesfehérváron, később pedig a Mátrai Erőmű térségében mutatkoznak be a projektben részt vevő villanybuszok, 1-1 hónapon át tartó tesztfutások keretében.

Most pedig nézzük, kik a kiválasztott partnercégek, illetve mely buszgyártók termékeivel találkozhatunk hamarosan a programban részt vevő hazai városokban:

BM Heros LEK Kft. – Első versenyzőnk a közelmúltban az MAN-nel alakított ki szoros együttműködést, így valószínűleg a Zöld Busz Programban is az MAN előretolt bástyájaként számolhatunk velük, az általuk ajánlott elektromos busztípus az MAN Lion’s City E lesz. Mivel 100%-ban állami tulajdonú cégről van szó, nem valószínű, hogy komolyabb ellenszéllel kellene megküzdeniük a megrendelésekért.

A magyar állami tulajdonú BM Heros az MAN-t képviseli a programban (Fotó: MAN Truck & Bus)

BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft./BYD Europe B.V. – Az európai villanybusz-piac élmezőnyébe tartozó kínai BYD magyar összeszerelésű termékkel szállhat versenybe, hiszen Komáromban korszerű gyártóbázissal rendelkezik, így a programban való sikeres szereplése jó eséllyel magyar kezeknek biztosítana munkát. Mind a kínált elektromos buszok kiforrottsága, mind pedig a hazai hozzáadott munka aránya szempontjából ütőképes jelentkezőnek számít, ráadásul Salgótarjánban, Pécsen és Tatabányán már most is közlekednek a kínai cégóriás típusai.

A BYD legnagyobb európai üzeme Komáromban található, elviekben bármelyik típust gyárthatják nálunk (Fotó: BYD)

CS-Process Mérnöki Kft. – A mérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás nem rendelkezik sem saját fejlesztésű busztípussal, sem pedig érdemi gyártókapacitással, így a pletykák szerint a kínai Yinlong zéró emissziós típusainak importőreként kaphatnak szerepet a programban. A cég a szerbiai Ikarbus gyárral is kapcsolatban áll, amely tavaly merő véletlenségből éppen a Yinlong tulajdonába került.

Kínai busz Szerbiából – a Yinlong típusai inkább déli szomszédunk villanybusz-gyártását lendítenék fel (Fotó: Yinlong)

Electrobus Europe Zrt. – A székesfehérvári Ikarus és a kínai CRRC által villanybuszok gyártására létrehozott, magyarországi bejegyzésű vegyesvállalat kínálatának pillanatnyilag egyetlen modellje a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon is bemutatott Ikarus-CRRC CityPioneer 12 szóló villanybusz, amely jelenlegi formájában az eredeti kínai testvértípus idehaza átdolgozott, európai előírásokra szabott kiadása, szénacél helyett rozsdamentes acél vázszerkezettel. Korábban szó volt midi és csuklós változatról is, így később bővülhet majd a termékpaletta. Az alapvetően kínai fejlesztésű buszok karosszériája teljes egészében Székesfehérváron készül, az elektromos hajtásrendszer viszont szintén a Nagy Fal túloldaláról származik.

Az Ikarus és a kínai CRRC koprodukciós villanybusza hazánkban készül (Fotó: Ikarus/Electrobus Europe Zrt.)

EvoBus Hungária Kereskedelmi Kft./Inter Traction Electrics Kft. – A Mercedes-Benz, illetve Setra buszmárkák hazai vezérképviselete és a debreceni ITE által alkotott páros a dízelmotoros városi buszoknál már bevált együttműködést terjesztené ki a villanybuszos szegmensre. A német-magyar konzorcium egy lépéssel a többiek előtt jár, hiszen az általuk kínált Mercedes-Benz eCitaro sorozat szóló változata Debrecenben már be is mutatkozott a Zöld Busz Mintaprojekt részeként, sőt, pénteken már be is fejeződik a cívisvárosban rendezett egyhónapos tesztfutás. Amint azt a napokban megírtuk, a tervek szerint a magyar piacra szánt csillagos villanybuszok végszerelésének utolsó fázisa Magyarországon, az ITE debreceni üzemében történne, hasonlóan a hazánkban értékesített Conectókéhoz.

Az esetleges magyar piacos Mercedes-Benz eCitarók készre szerelésének utolsó lépéseiben a debreceni ITE is szerepet kaphat (Fotó: Daimler Buses)

Kravtex Kft./SOR Libchavy spol. s.r.o. – A Credobus típusokat fejlesztő Kravtex-Kühne Csoport is szerepel a Zöld Busz Mintaprojekt minősített partnereinek listáján. Tekintve, hogy hazánk piacvezető buszgyártója jelenleg nem rendelkezik alternatív hajtású típussal és a fejlesztések fő irányvonalát továbbra is a könnyűszerkezetes dízelmotoros buszok jelentik, ismét képbe került az egykori licencadó, a cseh SOR, amely már régóta kínál villanybuszokat is. A konzorcium a hírek szerint a csehek valamelyik zéró emissziós típusával lépne be a hazai villanybusz-piacra (valószínűleg a relatíve friss fejlesztésű SOR NS típuscsalád tagjaival, de még a jó öreg „kiskerekű” EBN sorozat is szóba jöhet). Az együttműködés részletei egyelőre nem ismertek, de elviekben akár helyi gyártásról is lehet(ne) szó, hiszen technológiai szempontból ehhez minden rendelkezésre áll a magyar cégcsoport győri és mosonmagyaróvári gyáregységeiben.

Vissza a kezdetekhez? A Credobus a hírek szerint a SOR villanybuszaival vesz részt a programban (Fotó: SOR Libchavy)

Prim-Vol Trade Kft. – A debreceni székhelyű, autóbusz- és tehergépkocsi-alkatrészek kis és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás a Solaris kizárólagos helyi képviseleteként a lengyelek népszerű Urbino típuscsaládjának elektromos hajtású kiviteleit honosítaná meg Magyarországon. A Solaris által delegált tesztbusz nemrég meg is érkezett hazánkba – pontosabban visszatért, korábban ugyanis már járt itt -, hamarosan pedig Békéscsabán lehet majd kipróbálni. A Zöld Busz Programtól függetlenül a lengyelek hamarosan 10 darab villanybuszt szállítanak Paksra is.

A Solaris Urbino Electric számos európai országban bizonyított már (Fotó: Solaris)

A listát végigböngészve hamar megállapítható, hogy bár a kormányzat saját korábbi állítása szerint a Zöld Busz Programnak jelentős iparfejlesztési szerepet is szán (akár 60%-os magyar értékhányaddal), a valóságban távolról sem ilyen rózsás a helyzet. Hazai fejlesztésű villanybuszok hiányában még legjobb esetben is csak részben magyar termékek beszerzése jöhet szóba, esetleg külföldi gyártók kisebb-nagyobb mértékben hazai összeszerelésű típusaiban reménykedhetünk. Kevésbé szerencsés esetekben viszont mindössze importőri szerepre korlátozódhat a magyar részvétel.

Címlapkép: Ikarus/Electrobus Europe Zrt.

Címkék