Érdekes lehet

Volánbusz: zöld úton járunk

Nem újkeletű az információ, hogy a közösségi közlekedési eszközök használata lényegesen kevésbé terheli környezetünket, mint az egyéni autózás. Ha a fenntarthatóság megvalósítására törekszünk, vonzóvá kell tenni a közösségi közlekedést az utazóközönség számára. A Volánbusz Zrt. célja a megfelelő alternatíva megteremtése, tehát a korszerű – lehetőség szerint lokálisan zéró emissziós –, ugyanakkor kényelmes autóbuszok nagy arányú forgalomba állítása. A közlekedési társaság nem is tétlenkedik, jármű-fiatalítási programja keretében mostanáig több mint 1800 új autóbusszal fiatalította flottáját, idén további 1000 jármű üzembeállítását tervezi. 

A Volánbusz a legnagyobb buszflottával rendelkező autóbuszos szolgáltató Közép-Kelet Európában, hozzávetőlegesen 6000 buszt üzemeltet. 2023-ig 45%-al csökkentené a 10 év feletti autóbuszok számát, ezzel évente 3600 tonnával csökkenne a CO2 kibocsátás, 2030-ig pedig további 45 százalékkal csökkenhet a 10 év feletti autóbuszok száma, ami éves szinten már 15.000 tonna CO2 megtakarítást eredményezne a jelenlegi helyzethez képest. 

Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése is, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok és a kihasználatlan járatok megszűnését, ezáltal az energiafelhasználás csökkentését. 

A fenntartható közösségi közlekedés megvalósításához elengedhetetlen, hogy a korszerű, modern dízelüzemű autóbuszok mellett az alternatív meghajtású járművekre és a legújabb technológiák meghonosítására nagyobb hangsúly kerüljön. A nemzeti buszstratégia része, hogy 2022-től állami támogatással kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők forgalomba a 25 ezer főnél népesebb településeken. A Volánbusz célja, hogy a 2020. bázisévhez viszonyítva 2030-ig a helyi autóbusz-állomány 50%-a, 2050-ig a teljes autóbuszpark 50%-a alternatív meghajtású jármű legyen. 

A közlekedési társaság 2021. június 15-én vette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát. A BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló, zöld technológiával hajtott autóbusz Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben teljesít szolgálatot, megkönnyítve az utasok számára a közszolgáltatások, munkahelyek és a turisztikai desztinációk biztonságos elérését a határ két oldalán. 

A Zöld Busz Programnak köszönhetően a Volánbusz nem csak az alternatív meghajtású autóbuszok üzemeltetésében szerzett hasznos gyakorlati tapasztalatokat, hanem 100 darab saját, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású elektromos busz beszerzésére és az azokhoz kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére is nyert kormányzati támogatást. A támogatott beszerzésből az első 40 e-busz tavaly megérkezett, a tesztüzemet követően a Mercedes-Benz eCitaro-k fel is vették már a szolgálatot a budapesti agglomerációban. 

A fennmaradó 60 villanybuszból kettő tisztán elektromos meghajtású, városi alacsonypadlós Ikarus 120e 2022. július 7-én állt forgalomba Székesfehérváron. A helyi gyártású típusból a város még idén további 10 darabot kap, illetve a fennmaradó 48 db BYD K9UD is csatlakozhat még ebben az évben a flottához, hogy Győrben, Zalaegerszegen, Egerben, Szolnokon és Szegeden zöldítsék a közösségi közlekedést. 

Hogy miért jó az e-busz?

Mert az egy utasra lokálisan eső környezetterhelés alternatív meghajtású járművek üzemeltetésével csökkenthető a leghatékonyabban. Csak a 40 elektromos autóbuszunk beszerzésével és üzemeltetésével 1867 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. Az új buszok környezetbarát meghajtása tehát hozzájárul a korom-, a nitrogén-oxid- és a szénhidrogén-kibocsátás csökkentéséhez, ráadásul ezek a járművek csendesebbek is, így nyugodtabbá válik az érintett települések lakóinak élete. 

A flottafejlesztésben láthatóan elsőbbséget élveznek a zöld szempontok. A korszerű dízeljárművek és elektromos meghajtású autóbuszok mellett 53 CNG járművet is évek óta eredményesen üzemeltet a Volánbusz. 2022-ben 164 CNG, vagyis sűrített földgázzal üzemelő jármű is érkezik flottába: a fővárosi agglomerációban 75, Szegeden 10 darab új jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű busz szolgálhatja az utasok kényelmét már az év végétől. 

Ha kedvet kapott és kipróbálná magát egy elektromos, CNG vagy hagyományos dízelüzemű autóbusz volánja mögött, jelentkezzen még ma a Volánbuszhoz, és válogasson országszerte a karrierlehetőségek között! Csatlakozzon a társaság csapatához, hamarosan a budapesti agglomeráció mellett már Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Egerben, Szolnokon és Szegeden is forgalomba állnak a közlekedési cég új BYD és Ikarus elektromos autóbuszai. Itt az alkalom, hogy saját kezébe vegye az irányítást! 

Címkék