Érdekes lehet

Zöldhullám a Volánbusznál

A globális felmelegedés korunk legnagyobb kihívása, amellyel csak nemzeteken is átívelő összefogással, hatékony és gyors intézkedésekkel birkózhatunk meg. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által is vállalt klímacélok 2050-es eléréséréhez elengedhetetlen, hogy a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátását jelentős mértékben csökkentsük. A klímacélok elérésének kulcsa a közösségi közlekedés népszerűségének növelése, illetve a lokálisan zéró károsanyagkibocsátású járművek elterjesztése.

A Zöld Busz Program segítségével bővül a Volánbusz elektromos flottája

2019 szeptemberében a kormány elfogadta a nemzeti buszstratégia koncepcióját, vagyis a Zöld Busz Programot, amely jelenlegi formájában a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásával működik. A Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forintot bocsájtottak rendelkezésre elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

A pályázat első körben a 25 ezer főnél népesebb városok és közlekedési közszolgáltatóik számára nyílt meg, ebből a keretből nyert a Volánbusz is támogatást elektromos flottájának felállítására.

A kormány áprilistól a 25 ezres lélekszámúnál kisebb településekre is kiterjesztette a Zöld Busz Programot, közülük elsőként Hajdúszoboszlón, márciusban tesztelt a közlekedési társaság egy, a budapesti agglomerációban már bizonyító Mercedes-Benz eCitarót.

100 e-busz kerül a Volánbuszhoz

A Volánbusz konzorciumi partnerével, a Mobiliti Volánbusz Kft.-vel közösen 2021–ben 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyert támogatást a Zöld Busz Program keretében.

Tavaly augusztusban érkezett meg az első negyven elektromos meghajtású jármű. A Mercedes-Benz eCitarókat szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte a közlekedési társaság. Hunyadi úti telephelyén tíz töltőoszlop kiépítését követően március elejével a Budakeszit érintő agglomerációs autóbuszvonalakon menetrend szerinti forgalomba is állt az első tíz jármű. Ezt további 10 töltőoszlop és 10 újabb jármű forgalomba helyezése követi, majd a következő hónapokban a többi 20 zöldbusz is megkezdi szolgálatát, ami Budaörs és Törökbálint térségében jelentős előrelépést jelent mind a kiemelkedő szolgáltatási színvonal, mind a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása tekintetében.

2022 áprilisában a közbeszerzési eljárás győztes beszállítóival a Volánbusz aláírta a 100 darabos beszerzésből fennmaradó 60 elektromos meghajtású autóbusz vásárlásáról szóló szerződéseket is. A BYD Europe B.V. komáromi gyártású járművei Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen, az Electrobus Europe Zrt. Székesfehérváron gyártott autóbuszai pedig helyben, Fejér megye székhelyén állhatnak forgalomba már idén ősszel.

A szóló kivitelű, alacsony padlós, akadálymentes, kéttengelyes, elektromos buszok üléskiosztásuktól függően 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel ideális körülmények közt közel 300 kilométert is képesek megtenni.

Miért jó busz az e-busz?

Az elektromos járművek zajterhelése jóval alacsonyabb hagyományos, dízelüzemű társaikénál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a vonalak mellett lakók számára magas színvonalú szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet jelent. Az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás, amely csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, tehát ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.

A kabinet a Zöld Busz Program kiterjesztése mellett arról is döntött, hogy 2022-től a 25 ezer főnél népesebb településeken már nem támogatják a nem elektromos autóbuszok beszerzését. Az alternatív meghajtású járművek gyors térnyerésének elősegítése nagyon fontos lépés, hiszen a Földet valós veszély fenyegeti. Napjaink egyik, ha nem a legfontosabb feladata bolygónk megmentése, hogy gyermekeink, unokáink is biztonságban, egészséges környezetben cseperedhessenek fel.

A Volánbusz kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése a fenntarthatóság megvalósítása mellett. Céljai elérésén elkötelezett, több mint 18.000 főt számláló csapata dolgozik országszerte körülbelül 500 munkakörben. Szeretne Ön is tenni a fenntartható jövőért? Böngésszen a karrierlehetőségek közt, és jelentkezzen a Volánbuszhoz még ma!

(X)


Címkék