Magazin

Zöld Busz Program: Mercedes-Benz eCitaro áll forgalomba Debrecenben

A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének részeként Debrecenbe érkezett egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro tesztbusz, melyet a helyi utazóközönség egy hónapon át díjmentesen próbálhat ki. A környezetbarát járművet ünnepélyesen hétfőn indította útjára Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, valamint Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kormány által meghirdetett Zöld Busz Programot megelőző és előkészítő mintaprojekt két fő részből, egy demonstrációs és egy finanszírozási alprojekt-elemből áll, egyaránt 800-800 millió forintos költségvetéssel. A projektben részt vevő villanybusz-típusok utazóközönségnek való bemutatását és tesztelését célzó demonstrációs szakasz 56 millió forintos állami támogatással szeptember 1-ével Debrecenben veszi kezdetét, ahol egy hónapon keresztül teljesít majd szolgálatot a ma útjára indított eCitaro. Az első állomást követően 1-1 hónapon át további hét városban, Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Esztergomban folytatódik majd a környezetbarát közlekedést népszerűsítő program. Az autóbusszal szeptember 2-tól egy hónapon keresztül a Debreceni Közlekedési Vállalat 3, 11, 19, 22, 24, 25, 25Y, 36, és 41-es jelzésű járatain utazhatnak a debreceniek díjmentesen.

A hétfőn Debrecenben átadott Mercedes-Benz eCitaro demóbusz a Zöld Busz Program augusztusi projektindító eseményén a Zala ZONE járműipari tesztpályán

A cívisvárosba a Zöld Busz Programmal kapcsolatos korábbi sajtótájékoztatón is látott, akkor még a debreceni Inter Traction Electrics Kft. emblémáját hordozó, ezüstmetál fényezésű eCitaro bemutatóbusz érkezett. A 12,1 méter hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós, ám a hazai városokban kevésbé megszokott kétajtós kivitelű autóbusz 34 ülő- és 52 állóhellyel rendelkezik, ezen kívül egy kerekesszék elhelyezésére is van lehetőség a fedélzeten. A jármű mozgatásáról ZF AVE 130 típusú kerékagymotoros hátsó portálfutómű gondoskodik. A beépített vízhűtéses villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 125 kW, míg maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm – ami az elektromos hajtásokra jellemző kedvező nyomatékgörbének köszönhetően már az indítástól kezdve folyamatosan rendelkezésre áll. Az energiamegtakarítás érdekében az eCitaro gyorsításszabályozással rendelkezik, azaz a teljes gázadásra mindig azonos dinamikával gyorsít ki a megállóból vagy a lámpától. Ennek során nincs jelentősége, hogy a busz üres, vagy tele van utasokkal.

Az autóbusz 34 ülő- és 52 állóhellyel rendelkezik (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A meghajtáshoz szükséges energiát moduláris felépítésű lítium-ion akkumulátorok biztosítják. A tetőn elhelyezett hat akkumulátor-modult a jármű hátuljában, a motortorony alatt további négy egység egészíti ki. Az akkumulátorok összkapacitása 243 kWh – ez az éjszakai töltéses kategóriában ma már csak a középmezőnyhöz elég, igaz, a gyártó Daimler Buses ígérete szerint hamarosan jön a nagyobb hatótávú változat. A Debrecenbe érkezett autóbusz 150-200 kilométer közötti távolságot képes megtenni egy feltöltéssel, az üzemi körülményektől függően. A jármű töltése hagyományos töltőoszlopokról, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd. A csatlakozó interfész a Mercedes-Benztől megszokott módon, a részben általuk inspirált VDV-előírásoknak megfelelően a mellső tengely fölé kerül beépítésre. Ez a csatlakozó 150 kW töltési teljesítményig és 200 A áramerősségig kommunikációképes. Ami a jármű tömegét illeti, a tesztbusz üresen 13 440 kg-ot nyom a mérlegen, megengedett legnagyobb gördülő össztömege pedig a jelenlegi európai előírásokat maximálisan kihasználva 19 500 kg, ami bő hat tonnányi hasznos terhelhetőséget jelent.

A jármű a felhasználási körülményektől, illetve a segédberendezések használatától függően 150-200 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel

A villanybusz-beszerzések pénzügyi támogatását szolgáló finanszírozási alprojekt keretében elsőként szintén Debrecen vásárolhat majd legalább 12 darab elektromos autóbuszt kormányzati támogatással a közeljövőben. Ez lesz a Zöld Busz Programhoz kapcsolódó első járműbeszerzés.

Korábban megírtuk, hogy a mintaprojekt buszgyártóknak és forgalmazóknak szóló részvételi pályázatára 8 ajánlat érkezett be, összesen 11 piaci szereplőtől (az egyes esetekben konzorciumban indult cégeket is beleszámítva). A pályázatra az önálló hazai indulók mellett német, lengyel, cseh, török, holland és kínai cégek is jelentkeztek. Közülük kerül ki az a minősített buszgyártó partneri kör, amelynek termékei bemutatkozhatnak a hazai nagyvárosokban, állami forrásból támogatott demonstrációs mintaprojekt ugyanis csak minősített partnerekkel valósítható meg.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Címkék