Magazin

Német villanybuszt tesztel Zalaegerszeg

Amint arról közösségi oldalunkon is beszámoltunk, a Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro tesztbusz érkezett Zalaegerszegre a napokban. A Volánbusz üzemeltetésében forgalomba álló villanybusszal az előző négy állomáson – Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán és Székesfehérváron – tesztelt elektromos demóbuszokhoz hasonlóan a zalaegerszegi utazóközönség is díjmentesen utazhat majd. A csillagos márka bemutatóbusza egy hónapon át, menetrend szerint fog közlekedni a zalai megyeszékhely helyi viszonylatain. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mit lehet tudni az EvoBus GmbH hazai képviselete, az Omnibus Hungária Kft. által biztosított jármű műszaki tartalmáról.

A Zalaegerszegre egy 2019-es évjáratú, háromajtós kivitelű, ezüstmetál fényezésű eCitaro bemutatóbusz érkezett. A 12 135 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós tesztbusz 80 fő befogadására alkalmas. A fedélzeten 2+2 soros elrendezésben 29 fix rögzítésű és további két lehajtható utasülés kapott helyet, ezen kívül egy kerekesszék elhelyezésére is van lehetőség a középső ajtóval szemben. A jobb mellső kerékdobra két másfeles, ún. „mutter und kind” ülés került. A fellépő nélkül elérhető, padlószinten elhelyezett ülések száma 9, ehhez jön még hozzá a peronrészen található két lehajtható ülés is.

A  jármű mozgatásáról szükséges vonóerőt a ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros portálhídja szolgáltatja, 2 x 60 kW állandó- és 2 x 125 kW csúcsteljesítménnyel. A zalaegerszegi demóbuszba még az Akasol korábbi fejlesztésű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja került, abból is a legnagyobb, 12 modulból álló, 292 kWh összkapacitású változat. A modulok egyenként 250 kg tömegűek, négy közülük a motortorony alsó részén, a dízelmotor helyén, nyolc pedig a jármű tetején, a CO2 hűtőközeges hőszivattyús klíma tetőegysége előtt található – az akkumulátorok miatti nagy tetőterhelést a megerősített vázszerkezet mellett a mellső tengely szokatlanul széles, 315/60 R22,5 méretű gumiabroncsok hivatottak ellentételezni. A jármű töltése hagyományos plug-in töltőberendezéssel, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd – ehhez a tesztfutás idejére egy 40 kW teljesítményű, Heliox gyártmányú hordozható töltőt biztosít az Omnibus Hungária. A csatlakozó interfész a Mercedes-Benztől megszokott módon, a részben általuk inspirált német VDV-ajánlásnak megfelelően a mellső tengely fölé kerül beépítésre – ez a csatlakozó 150 kW töltési teljesítményig és 200 A áramerősségig kommunikációképes.

A belső égésű motorral szerelt Citaro már meglévő alapjait hasznosító villanybusz hajtásrendszerének névleges feszültsége 750 V. Mivel elektromos buszról van szó, a sűrített levegő-rendszer kompresszorát is egy külön villanymotor hajtja meg, a 24 V-ról üzemelő segédberendezések működtetése viszont megegyezik egy normál autóbuszéval, de ezek akkumulátorai is a vontatási akkuktól kapják az energiát. Az energiamegtakarítás érdekében az eCitaro gyorsításszabályozással rendelkezik, azaz a teljes gázadásra mindig azonos dinamikával gyorsít ki a megállóból vagy a lámpától. Ennek során nincs jelentősége, hogy a busz üres, vagy tele van utasokkal. A buszban hagyományos légfékrendszer található, azonban a fékpedál lenyomásakor nem feltétlenül csak ezt a rendszert használja a gépkocsivezető, hanem a regeneratív fékezést is – ez utóbbival sokkal finomabban lassítható a jármű, másrészt a mozgási energia egy részét áram, illetve villamos energia formájában visszanyerhető.

Ami a jármű tömegét illeti, a tesztbusz üresen 13 940 kg-ot nyom, megengedett legnagyobb gördülő össztömege pedig a jelenlegi európai előírásokat maximálisan kihasználva 19 500 kg, ami 5,5 tonnányi hasznos terhelhetőséget jelent.

A demóbuszt Sideguard Assist kanyarodási asszisztens segédrendszerrel is felszerelték. A 36 km/óra sebesség alatt aktív, radartechnológián alapuló oldalirányú monitorozó rendszer a jármű jobb oldalán, a mellső tengely mögött elhelyezett, két rövid hatótávolságú 150 fokos látószögű szenzornak köszönhetően a jármű teljes hosszúságában, 3,75 méter széles tartományban kíséri figyelemmel a jobb oldali sávban zajló eseményeket. Ezen kívül a zalaegerszegi gépkocsivezetők munkáját a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti majd. A PBA segédrendszer szintén radar segítségével figyelmeztet a gyalogossal, valamint álló vagy mozgó tárgyakkal való esetleges ütközésére, és automatikusan elindítja a részleges fékezést, ha a baleset veszélye fennáll. Ennek beavatkozási mechanizmusát kifejezetten városi forgalomhoz hangolták, ugyanis az álló utasok testi épségének védelmében a PBA nem hajt végre automatikus vészfékezést.

Az eCitaro zalaegerszegi vendégszereplése várhatóan már a jövő héten elkezdődik. A zalaegerszegi állomást követően pedig májusban Kecskeméten is kipróbálhatja majd a helyi utazóközönség a járművet. Információink szerint emellett egy másik háromajtós kivitelű eCitaro is érkezik hazánkba további tesztfutásokra, de ennek pontos részleteiről még keveset tudni.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Truck AG

Címkék