Magazin

Felpörgetné a járműbeszerzéseket a Volán Buszpark

A Volánbusz Zrt. flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. a hivatalos célkitűzés szerint idén több száz új autóbusz beszerzését indítaná meg, legalábbis ez derül ki a társaság frissen közzétett 2021. évi közbeszerzési tervezetéből. A két vállalat még 2018-ban indított progresszív járműpark-fiatalítási programot, melynek keretében 2023-ig 45%-kal csökkentenék a tíz évesnél idősebb autóbuszok arányát a Volánbusz hozzávetőlegesen 6500 járművet számláló flottájában. Az állami társaság idén összesen 827 új autóbusz érkezésével kalkulál alacsony belépésű elővárosi szóló, alacsony belépésű háromtengelyes, valamint alacsonypadlós csuklós és háromtengelyes turista kategóriákban.

Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a két cég 2018 óta országszerte összesen 755 darab vadonatúj és 111 darab újszerű, Euro 6-os emissziós besorolású erőforrással szerelt környezetbarát autóbuszt vásárolt. Ezzel az elmúlt bő két évben a vállalat járműállományának 11,6%-a cserélődött le, a flotta átlagéletkora pedig 12 év alá csökkent. Ezen kívül további 204 darab MAN Lion’s City G (A23) elővárosi csuklós autóbusz leszállítása jelenleg is folyamatban van – a járművek folyamatosan érkeznek hazánkba az MAN ankarai gyárából, az első példányokat pedig belátható időn belül az utazóközönség is birtokba veheti.

2021 elején a Volán Buszpark Kft. elkezdte a már tavaly előkészített, ám végül az idei évre áttolódott, összesen 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű helyközi autóbuszra vonatkozó tenderek kiírását. Ebből január elején az opciókat is beleszámítva 503 új jármű, ezen belül 412 (+ opcióban 41) darab alacsony belépésű, normál szóló elővárosi, valamint 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes elővárosi autóbusz beszerzése indult el. Ezek a pályázatok jelenleg bírálati szakaszban tartanak, de a közeljövőben 79 (+ opcióban 8) darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, valamint 25 darab vadonatúj háromtengelyes és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turistabusz beszerzése is napirenden van. Mindezeken túl az év folyamán további tenderek meghirdetése várható a bevezetőben említett kategóriákban, így jön ki az idei esztendőre tervezett 827-es darabszám.

A Volán Buszpark most közzétett tervezete szerint a jelenleg futó közbeszerzési eljárásokkal párhuzamosan megkezdődött egy újabb, közel 1000 darabos pályázatsorozat előkészítése is a flottakezelőnél. Ezek a tenderek 2021 végén kerülhetnek kiírásra, maguk a buszok pedig nagy valószínűséggel 2022-ben jelenhetnek meg hazánk útjain. Az elképzelésekben többek között az alábbi járművek beszerzése szerepel:

  • 164 (50+57+57) darab alacsonypadlós CNG-hajtású szóló autóbusz
  • 360 darab alacsony belépésű (low entry) szóló autóbusz
  • 199 darab normálpadlós szóló autóbusz
  • 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes szóló autóbusz
  • 20 darab emelt padlószintű (turista) háromtengelyes szóló autóbusz
  • 25 darab emelt padlószintű (turista) szóló autóbusz
  • 57 darab alacsonypadlós csuklós autóbusz
  • 67 darab alacsonypadlós csuklós autóbusz

Az állami busztársaságnál 2023-ig nyugdíjaznák a vállalat összes Euro 3-as, vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású motorral szerelt autóbuszát. A fentebb felsoroltakon – azaz a korszerű dízelmotoros és CNG-üzemű típusokon – kívül a Volánbusz járműparkjának további fiatalítása és zöldítése dízel-elektromos hibrid, illetve tisztán elektromos hajtású autóbuszok forgalomba állításával valósulna meg, utóbbiakból a társaság idén 100 darab beszerzését tervezi. A már futó és teljesítés alatt álló, valamint a 2021-re előirányzott közbeszerzésekkel a jövő év végéig akár közel 1500-1600 új autóbusszal is frissülhet az állami buszpark, feltéve, ha valóban kiírásra kerülnek a most megjelent közbeszerzési tervezetben szereplő tételek.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék