Magazin

Normálpadlós elővárosi és helyközi buszokra írt ki tendert a Volánbusz

Újabb két közbeszerzést hirdetett meg – ezúttal összesen 79+8 darab M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) új autóbusz beszerzésére – a Volánbusz járműflottájának egy részét biztosító Volán Buszpark Kft., folytatva ezzel az állami busztársaság jármű-fiatalítási programját. Az eljárások eredményessége esetén várhatóan az év végétől normálpadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű, környezetbarát Euro 6-os dízelmotorral szerelt járművekkel bővül a Volánbusz állománya.

A flottakezelő társaság az eljárás első részében 50 darab (+5 darab opció) elővárosi jellegű, legalább 286 lóerős (210 kW) teljesítményű motorral szerelt járműre, míg a második részben 29 (opcióként további 3) darab klasszikus, távolsági helyközi forgalmat kiszolgáló, minimum 268 lóerős (200 kW) erőforrással rendelkező autóbuszra várja a pályázatokat.

A járműveknek az első rész esetében minimum 80, a másodikban pedig legalább 75 férőhellyel kell rendelkezniük, az elővárosi autóbuszoknál legalább 51, míg a hosszabb útvonalakon közlekedőknél minimum 55 ülőhely az elvárás. A légkondicionáló, valamint az elektronikus utastájékoztatási- és a kamerarendszer szintén alapkövetelmény, biztosítva a kényelmes és biztonságos helyközi utazást. A poggyásztér mérete a távolsági jellegű járművekben legalább 6, a rövidebb távon közlekedőkben 4,5 m3 kell, hogy legyen. A még komfortosabb utazás érdekében az autóbuszok mindegyikén dönthető kivitelű, szivacsozással ellátott, szövetborítású, magas támlájú, karfás üléseket kell kialakítani. A minél kevesebb károsanyag-kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében a járműveket (a jelenleg érvényes európai előírásokkal összhangban) legalább az Euro 6-os előírásoknak megfelelő dízelmotorral kell felszerelni – közölte a Volánbusz. Az új buszok legkorábban 2021 végén állhatnak forgalomba a társaságnál.

A közzétett műszaki követelmények alapján a megajánlott autóbuszoknak csak az egyes szakaszokban kell azonos gyártmányúaknak és kivitelűeknek lenniük, vagyis a járművek szállításának jogát akár két különböző gyártó is elnyerheti. A kiírás szerint az első részben csak olyan cégek nyújthatnak be ajánlatot, amelyek a hirdetmény feladásától visszafelé számított 72 hónap során rendelkeznek szerződésszerűen teljesített, összesen legalább 25 darab M3/II osztályú, kéttengelyes, szóló, Euro 6-os motorral szerelt autóbusz szállítására vonatkozó referenciával. A második részében való induláshoz pedig minimum 15 darab M3/II osztályú, kéttengelyes, szóló, Euro 6-os motorral rendelkező autóbusz szállítására vonatkozó referencia az elvárás az ajánlatkérő részéről. Mindkét szakasz esetében az előírt referenciakövetelmény legfeljebb három szerződésből teljesíthető.

A Volán Buszpark most meghirdetett közbeszerzésének ajánlattételi határideje viszonylag rövid. A pályázatokat 2021. május 25-ig lehet benyújtani, az autóbuszok szállításának végső határideje pedig (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést) a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap. Az ajánlatkérő a szerződések megkötésekor nyilatkozik arról, hogy az opciós mennyiségeket igénybe kívánja-e venni.

A mostani beszerzés eredetileg a 2020-as évre volt beütemezve, ám több más hasonló pályázattal, köztük az alacsony belépésű két- és háromtengelyes elővárosi buszokra kiírt tenderekkel együtt végül átcsúszott az idei esztendőre. A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében 2018 ősze és 2020 decembere között 866 új és/vagy újszerű autóbusz állt forgalomba a közlekedési vállalatnál és jogelőd társaságainál. A MÁV-Volán-csoport idén tovább folytatja a flotta dinamikus megújítását: 2021-re összesen 827 helyközi autóbusz beszerzését tervezi.

A vasúti és az autóbuszos közszolgáltatás integrációja lehetőséget teremt arra, hogy az egyesített erőforrásokkal, a jövőben egységessé váló menetrend és jegyrendszer révén a közösségi közlekedés kiszámítható, biztonságos és környezetkímélő alternatívát nyújtson az egyéni közlekedéssel szemben.

A címlapkép illusztráció, forrás: Garamvölgyi Gergő

Címkék