Magazin

Újabb 218 darab autóbusz beszerzését indította el a Volánbusz

A Volánbusz, amint azt már korábban előre jeleztük, újabb, összesen 218 autóbusz beszerzésére vonatkozó pályázati felhívásokat tett közzé. A négy közbeszerzési eljárás keretében a társaság  50 darab alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 20 darab háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista autóbuszt vásárolna.

Az 50 darab új, alacsony belépésű, háromtengelyes, M3/II osztályú új elővárosi autóbusz beszerzésére kiírt pályázatban 2-2-0 ajtóképletű, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású erőforrással és automatizált, vagy automata nyomatékváltóval szerelt típusok megajánlását várja a Volánbusz. A legalább 50 ülőhellyel szerelt, minimum 95 fő befogadására alkalmas alacsony belépésű járműveknek a második ajtó vonaláig akadálymentes kialakításúnak kell lenniük. A második ajtóval szemben peronrész is helyet kap, így a buszok kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők lesznek. A megajánlott busztípusnak rendelkeznie kell az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő kamerarendszerrel, tolatókamerával, forgalomfigyelő kamerával, továbbá olyan kényelmi megoldásokkal, mint például az USB csatlakozási lehetőség vagy a GPS-vezérelt utasinformációs rendszer. A járműveket sztereó kamerás utasszámláló rendszerrel is szerelnie kell a majdani tendergyőztesnek.

A normálpadlós elővárosi és helyközi buszokra hirdetett, két részből álló pályázat 140 darab M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított), kéttengelyes  jármű megvásárlására vonatkozik. Az első részben 100, a második részben pedig további 40 kocsi leszállítására nyújthatnak be ajánlatokat az indulók. A megajánlott autóbuszoknak csak az egyes szakaszokban kell azonos gyártmányúaknak és kivitelűeknek lenniük, vagyis a járművek szállításának jogát akár két különböző gyártó is elnyerheti. A kiírás szerint az első részben csak olyan cégek nyújthatnak be ajánlatot, amelyek a hirdetmény feladásától visszafelé számított 72 hónap során rendelkeznek szerződésszerűen teljesített, összesen legalább 75 darab M3/II osztályú, normálpadlós, kéttengelyes, Euro 6-os motorral szerelt autóbusz szállítására vonatkozó referenciával. A második részében való induláshoz pedig minimum 30 darab M3/II osztályú, normálpadlós, kéttengelyes, Euro 6-os motorral rendelkező autóbusz szállítására vonatkozó referencia az elvárás az ajánlatkérő részéről. Mindkét szakasz esetében az előírt referenciakövetelmény már három szerződésből teljesíthető. A legalább 75 férőhelyes és minimum 55 ülőhellyel szerelt járműveket az utastéri légkondicionáló mellett biztonsági kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint USB-töltőpontokkal is el kell látni.

A Volánbusz a napokban 25 darab emelt padlómagasságú háromtengelyes távolsági autóbuszra kiírt közbeszerzése mellett most további 20 darab új, M3/III osztályú, emelt padlómagasságú, minimum 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal felszerelt távolsági autóbusz, valamint 8 darab újszerű, szintén M3/III osztályú távolsági, hasonló felszereltségű, emelt padlómagasságú jármű beszerzését is elindította.  Mind a 20 darab új háromtengelyes és mind pedig 8 újszerű kocsi esetében az ajánlatkérő elvárja, hogy a megajánlott típus minimum 2 000 mm-es járópadlószintje alatt legalább 7,5 m³ térfogatú csomagtér legyen, a belépő padlómagasság az első lépcsőnél pedig nem haladhatja meg a 380 mm-t. Emellett a felhívás szerint a járműveknek  100 km/h utazósebességet lehetővé tevő Tempo 100-as minősítéssel is rendelkezniük kell. Az autóbuszok automatizált, vagy automata sebességváltóval, az autóbuszvezetők munkáját támogató aktív vezetéstechnikai rendszerekkel és  1-1-0 ajtóelrendezéssel érkeznének. A használtan beszerzett autóbuszok forgalomba helyezésének ideje nem lehet korábbi, mint 2018. január, vagy az ajánlattétel pillanatában a futásteljesítmény (km telítettség) nem lehet több, mint 150000 km egyik autóbusz esetében sem.

Az ajánlatokat október végéig nyújthatják be az ajánlattevők. Az új járművek jövő év második-harmadik negyedévében, a 8 újszerű kocsi pedig már ez év végén megérkezhet.

A Volánbusz közlése szerint 2021-ben már 610 új autóbusz állt forgalomba, az év végéig további 123 jármű érkezhet a társasághoz, ennek eredményeként egyetlen év alatt a járműállomány 11,5%-a újul meg. A Volánbusz tervei szerint a jövő évben további 800 új jármű fiatalítja majd a flottát. A most induló eljárások mellett 60 darab elektromos meghajtású és 164 darab gázüzemű jármű vásárlására irányuló beszerzés van folyamatban, ezek esetében két hónapon belül várható eredményhirdetés.

A címlapkép illusztráció, forrás: Credobus.

Címkék