Magazin

Háromtengelyes távolsági autóbuszokat szerezne be a Volánbusz

A Volánbusz a héten meghirdette a korábban már beharangozott, 25 darab háromtengelyes távolsági autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárását. A pályázati felhívást még a Volánbusz flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. tette közzé, de mint azt korábban már megírtuk, a társaság szeptember 30-i hatálybalépési dátummal beolvadással megszűnt, tevékenységét a Volánbusz vette át október 1-től.

A pénteken megjelent ajánlati felhívás 25 darab, kizárólag ülő utasok szállítására alkalmas, M3/III osztályú, emelt padlómagasságú, háromtengelyes távolsági autóbusz beszerzésére vonatkozik. Az ajánlatkérés új autóbuszokra szól, első forgalomba helyezéssel. A felhívás szerint a járműveknek  100 km/h utazósebességet lehetővé tevő Tempo 100-as minősítéssel is rendelkezniük kell. Az ajánlatkérő emellett elvárja, hogy a megajánlott típus minimum 2 000 mm-es járópadlószintje alatt legalább 7,5 m³ térfogatú csomagtér legyen, a belépő padlómagasság az első lépcsőnél pedig nem haladhatja meg a 380 mm-t. Követelmény továbbá a nagy hűtőteljesítményű klímaberendezés, a teljes audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető USB-csatlakozó és 230 V-os aljzat, valamint kézmosóval ellátott toalett is. A járművek felszereltségének ezen kívül tolató-, és forgalomfigyelő kamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszert is tartalmaznia kell. A Volánbusz leendő háromtengelyes távolsági buszai természetesen Euro 6-os környezetvédelmi besorolású erőforrással érkeznének, automatizált sebességváltóval, az autóbuszvezetők munkáját támogató aktív vezetéstechnikai rendszerekkel,  1-1-0 ajtóelrendezéssel és kényelmes utazást biztosító utasülés elrendezéssel.

Az ajánlatok benyújtására viszonylag rövid határidőt szabott meg a Volánbusz, a pályázatokat október 28-ig lehet beadni az eljárásban. Az autóbuszok szállításának véghatárideje (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést), a szerződés hatályba lépésétől számított maximum 365 naptári nap. Az eljárásban van lehetőség előteljesítésre is. Információink szerint a Volánbusz ezen kívül  20 darab új háromtengelyes és 8 darab újszerű kéttengelyes távolsági autóbuszt is vásárolna országos autóbusz-járataira a közeljövőben, az ezekre vonatkozó közbeszerzések jelenleg előkészítés alatt állnak.

Címlapkép: MBI/Garamvölgyi Gergő

Címkék