Magazin

Szeptember 30-án megszűnik a Volán Buszpark Kft., a Volánbusz Zrt. flottakezelő társasága

Néhány hete számoltunk be weboldalunkon arról, hogy szeptember végén megszűnik a Volán Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az állami busztársaság flottakezelő for-profit gazdasági társasága. A 98,97 %-ban a Magyar Államvasutak Zrt., a fennmaradó 1,03%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képező, a Volánbusz számára végzett autóbusz-beszerzéssel és in-house autóbusz-bérbeadással foglalkozó cég szeptember 30-i hatálybalépési dátummal olvad be a Volánbusz Közlekedési Zrt.-be. Az egyesüléssel kapcsolatban megkerestük a Volánbusz Zrt. -t, s arról érdeklődtünk, hogy mi indokolja az eddig önálló cégként működő flottakezelő társaság Volánbusz Zrt.-be történő beolvasztását.

A közlekedési társaság megkeresésünkre közölte, hogy Volán Buszpark Kft. a Volánbusz Zrt. és a jogelőd közlekedés központok flottakezelőjeként végzi tevékenységét azzal a céllal, hogy biztosítsa egyrészt az autóbusz beszerzések egységes, a nemzeti autóbuszgyártási stratégiának megfelelő összehangolását, és a beszerzett járművek rugalmas elosztását biztosító szerződéses háttér kialakítását. A Volán társaságok sikeres integrációja következtében ezeket a célokat a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság jogszabályban biztosított kontrollja mellett – immár az országos működéssel bíró Volánbusz is képes megvalósítani. Erre való  tekintettel egy gazdaságilag optimális, új és integrált működési modellt alakít ki a társaság a járműállomány beszerzésére és finanszírozására. A beolvadást követően a Volán Buszpark Kft. tulajdonába lévő autóbuszok a Volánbusz Zrt. tulajdonába kerülnek.

A Volán Buszpark jelenleg 346 darab saját tulajdonú autóbusszal rendelkezik és további 1719 darab buszt lízingel (ebbe már beleértendő a legutóbbi tenderhullám keretében beszerzett, összesen 503 darab vadonatúj két-, illetve háromtengelyes alacsony belépésű elővárosi, valamint 87 darab normálpadlós autóbusz is), teljes járműparkja így összesen 2060 autóbuszból áll, amely teljes egészében a Volánbusz Zrt. flottájának korszerűsítését és az állomány átlagéletkorának fiatalítását szolgálja.

Mint azt már korábban részleteztük, a fúzió után a Volánbusz jegyzett tőkéje mintegy 8,5 milliárd forinttal 91,2 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig 164,7 milliárdról 230,9 milliárd forintra fog növekedni. Az egyesüléssel a Volánbusz forrásokon belüli kötelezettségei (hitelek, kölcsönök, egyéb kötelezettségek) közel 47,78 milliárd forinttal, 80,5 milliárd forintra ugranak meg, ebből 39 milliárd forintnyi kötelezettség lesz hosszú-, 41,5 milliárd forintnyi pedig rövid lejáratú.

Címlapkép: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék