Magazin

A Kravtex, az ITE és a Volvo Hungária összesen félezer autóbuszt szállíthat a Volánbusznak

Amint azt korábban megírtuk, a Volánbusz flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. összesen 503 darab két- illetve háromtengelyes elővárosi autóbuszra írt ki közbeszerzést január első napjaiban. A mai napon megszületett a hivatalos eredmény is, ami nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Az 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes, elővárosi kialakítású (M3/II osztályú) szóló autóbusz vásárlására meghirdetett tendert a Volvo Buses hazai képviselete, a Volvo Hungária Kft. nyerte, míg az összesen 453 darab (alapmennyiségként 412, opcióban pedig további 41 kocsi) kéttengelyes, szintén M3/II osztályú, alacsony belépésű elővárosi szóló autóbusz beszerzésére vonatkozó háromrészes eljárásban a Kravtex Kereskedelmi Kft. és az ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft. lett a befutó.

A vártnál nagyobb versenyt hozott az 50 darab háromtengelyes elővárosi autóbuszra kiírt pályázat, amelyen öt vezető európai buszgyártó, név szerint az Iveco, a Scania, az MAN, a Volvo és az EvoBus (Mercedes-Benz, Setra) helyi képviselete is nyújtott be ajánlatot. Az eljárás véghajrájában aztán már csak a Volvo Hungária Kft. és az EvoBus GmbH magyarországi leányvállalata, az Omnibus Hungária Kft. csapott össze, és végül utóbbi maradt alul. A Volvo magyarországi importőre nettó 9 636 028 501 forintos ajánlattal győzött a flottakezelő pályázatán – annak ellenére, hogy az Omnibus Hungária valamivel kedvezőbb, nettó 9 525 898 398 forint értékű ajánlatot tett -, miután az értékelés során a vetélytársnál hajszálnyival magasabb összpontszámot ért el.  Jogorvoslattal az eljárásokban részt vevő cégek július 1-ig élhetnek, szerződéskötésre ezután kerülhet sor. A nyertes ajánlattevő a szállítási szerződés megkötése után 50 darab Volvo 8900 LE típusú háromtengelyes autóbuszt szállíthat majd a Volán Buszparkon keresztül a Volánbusznak.

Mivel a magyar buszgyártók kínálatában továbbra sincs háromtengelyes típus, ezen a tenderen eleve nem jöhetett szóba magyar termék befutóként, igaz, legalább ennyire lehetett bízni a hazai sikerben a kéttengelyes alacsony belépésű elővárosi buszokra vonatkozó pályázaton, amit három részre osztva írt ki a Volán Buszpark. A 453 darabos szóló elővárosi tender első és második része 40-40 darab (+ opcióban 4-4), a harmadik pedig további 332 darab (+ opcióban 33)  új, M3/II osztályú, alacsony belépésű, szóló, kéttengelyes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású erőforrással szerelt elővárosi autóbusz beszerzésére vonatkozott.

A kiírás első és második részében a Volvo Hungária, a Scania Hungária és az ITK Holding leányvállalata, az ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft. mérkőzött meg, érvényes ajánlat viszont csak az utóbbitól érkezett. Az ITE mindkét szakaszban nettó 6 952 148 634 forint értékű ajánlatot adott. A cég valószínűleg az Inter Traction Electrics Kft. saját karosszálású elővárosi modelljével, a Reform 501 LE típussal indult a tenderen, melyből 80 (+ opcióban 8) darabot szállíthat majd a Volán Buszpark részére. Ezzel a típus első alkalommal jelenhet meg az állami busztársaság kötelékében.

A kiírás harmadik, legnagyobb darabszámú részét hazánk legnagyobb buszgyártója, a győri székhelyű Kravtex-Kühne Csoport nyerte a már országszerte jól ismert Credobus Econell típussal, maga mögé utasítva egyetlen kihívóját, az Omnibus Hungária Kft.-t. A Kravtex nettó 48 112 793 386 forintos ajánlattal kaparintotta meg a pályázat ezen részét, azaz 332 darab (+ opcióban további 33) elővárosi szóló autóbusz szállítási jogát. Az EvoBus hazai képviselete több, mint 6 milliárd forinttal drágább, nettó 54 237 785 344 forint értékű ajánlatot tett. Amellett, hogy az Kravtex ajánlata a tízéves szűkített élettartamköltség tekintetében is jóval kedvezőbb volt, a bíráló bizottság az értékelési szempontok alapján is azt találta a jobb ár-érték arányú ajánlatnak. A nyertes ajánlattevőkkel a Volán Buszpark a szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb július 2-án kötheti meg a szállítási szerződéseket. Fontos megjegyezni, hogy mindkét, azaz az 50 és a 453 darabos tender esetében is a pályázók által megajánlott összeg magában foglalja a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is.

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergő

Címkék