Magazin

Ötven darab elővárosi, háromtengelyes autóbuszt vásárolna a Volánbusz flottakezelője

Újabb közbeszerzési felhívást tett közzé a Volán Buszpark Kft. hétfőn: a flottakezelő ezúttal 50 darab új, alacsony belépésű, háromtengelyes, M3/II osztályú elővárosi autóbusz beszerzésére írt ki pályázatot. 

Mint azt korábban megírtuk, 2021 első felében a Volán Buszpark összesen 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbusz beszerzését tervezi. A társaság múlt pénteken 412 darab (+ opcióban 41 darab) alacsony belépésű, szóló elővárosi autóbusz beszerzésére hirdetett pályázatot, amelyet ma egy újabb követett, ezúttal az alacsony belépésű, háromtengelyes szegmensben.

A Volán Buszpark hétfőn megjelent ajánlati felhívása 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes, szóló, főként ülő utasok szállítására kialakított, M3/II osztályú autóbusz beszerzésére vonatkozik. Az ajánlattételi határidő a pénteken megjelent, közel félezer autóbusz beszerzését előirányzó tenderhez hasonlóan ebben az esetben is 2021. február 8-a. Az autóbuszok szállításának végső határideje (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést), a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap, így forgalomba állásuk 2022 első felétől várható.

Tavaly egy év elején megindított közbeszerzés eredményeként 15 darab Volvo 8900-as érkezett ebben a kategóriában a Volánbuszhoz (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A műszaki elvárások között szerepel a 2-2-0 ajtóképlet, az Euro 6d környezetvédelmi besorolású erőforrás és az automatizált, vagy automata nyomatékváltó is. A legalább 50 ülőhellyel szerelt, minimum 95 fő befogadására alkalmas alacsony belépésű járműveknek a második ajtó vonaláig akadálymentes kialakításúnak kell lenniük. A második ajtóval szemben peronrész is helyet kap, így a buszok kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők lesznek. A megajánlott busztípusnak rendelkeznie kell az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő kamerarendszerrel, tolatókamerával, forgalomfigyelő kamerával, továbbá olyan kényelmi megoldásokkal, mint például az USB csatlakozási lehetőség vagy a GPS-vezérelt utasinformációs rendszer. A járműveket sztereó kamerás utasszámláló rendszerrel is szerelnie kell a majdani tendergyőztesnek.

A flottakezelő várhatóan hamarosan az emelt komfortfokozatú, kéttengelyes, valamint normál padlómagasságú szóló kategóriákban is közzé teszi hirdetményeit, előreláthatólag további 112 darab jármű beszerzésére.

A Volánbusz járműfiatalítási programjának részeként 2018 ősze és 2020 decembere között érkezett 866 új és/vagy újszerű autóbusz forgalomba állításával tehát nem áll meg a modernizáció: a társaság – immár a MÁV-csoport tagjaként – folytatja a flotta dinamikus megújítását, 2021-re összesen 827 darab helyközi autóbusz, továbbá egy tisztán elektromos hajtású városi autóbusz beszerzését tervezi.

A címlapkép illusztráció, fotó: Garamvölgyi Gergő

Címkék