Magazin

Közel félezer autóbusz beszerzését indította meg a Volán Buszpark

A Volánbusz flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. a mai napon ajánlati felhívást tett közzé 412 darab (+ opcióban további 41 darab) főként ülő utasok szállítására kialakított, M3/II osztályú, alacsony belépésű, szóló elővárosi autóbusz beszerzésére.

A pénteken megjelent, három részből álló ajánlati felhívás összesen 453 darab elővárosi, kéttengelyes autóbusz vásárlását irányozza elő. A tender első és második része 40-40 darab (+ opcióban 4-4), a harmadik pedig további 332 darab (+ opcióban 33)  új, M3/II osztályú, alacsony belépésű, szóló, kéttengelyes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású erőforrással szerelt elővárosi autóbusz beszerzésére vonatkozik. A műszaki követelmények alapján a megajánlott autóbuszoknak csak az egyes szakaszokban kell azonos gyártmányúaknak és kivitelűeknek lenniük, így a tendert akár több gyártó is elnyerheti. Ez fontos kitétel lehet a magyar járműipar szempontjából, hiszen három buszgyártónk, név szerint a győri Credobus, a debreceni ITE és a székesfehérvári Ikarus is kínál ilyen típusokat, bár amint azt látni fogjuk, az utóbbi esetében az előírt referencia megakadályozhatja a tenderen való részvételt.

A kiírás első és második részében való induláshoz ugyanis a Volán Buszpark feltételül szabta, hogy az ajánlattevők rendelkezzenek minimum 20 darab alacsony belépésű, M3/I (városi), vagy M3/II osztályú (elővárosi), szóló, Euro 6-os motorral szerelt autóbusz szállítására vonatkozó referenciával. A harmadik részben kicsit komolyabb az elvárás, ott már legalább 249 darab alacsony belépésű, M3/II osztályú, szóló, Euro 6-os motorral rendelkező autóbusz szállítására vonatkozó referencia az elvárás az ajánlatkérő részéről, ez utóbbi esetében az előírt referenciakövetelmény legfeljebb 5 szerződésből teljesíthető.

A Volán Buszpark most meghirdetett pályázatának ajánlattételi határideje viszonylag rövid; a pályázatokat 2021. február 8-ig lehet benyújtani, az autóbuszok szállításának végső határideje (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést), a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap. Az ajánlatkérő a szerződések megkötésekor nyilatkozik arról, hogy az opciós mennyiségeket igénybe kívánja-e venni.

2021 első felében a Volán Buszpark összesen 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbusz beszerzését tervezi. Az erre vonatkozó tervek (alapmennyiségként) 412 darab kéttengelyes alacsony belépésű szóló autóbusz, valamint 79 darab normál padlómagasságú szóló, 50 darab háromtengelyes helyközi és 33 darab turistabusz beszerzését irányozzák elő – várhatóan ez utóbbi tenderek is belátható időn belül kiírásra kerülnek.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék