Magazin

132 darab elővárosi csuklós autóbuszt szerezne be a Volán Buszpark

A Volánbusz flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. a mai napon ajánlati felhívást tett közzé 120 darab (+ opcióban további 12 darab), főként ülő utasok szállítására kialakított, M3/II. osztályú, „Volánsárga” fényezésű elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére. Ezzel lényegében azonos darabszámmal ismételten kiírásra kerül a cég legutóbbi csuklósbusz-tenderének januárban dugába dőlt, elővárosi járművekre vonatkozó része. 

A flottakezelő ezzel az év elején eredménytelenül zárult, elővárosi, háromajtós csuklós autóbuszokra kiírt közbeszerzési eljárását folytatja le ismételten. A tavaly nyáron közzé tett pályázati felhívás akkor két részből állt, közülük az első 60 darab (+ 6 darab opcióban), részben álló utasok számára kialakított, az utasok gyakori mozgását lehetővé tevő területtel rendelkező, M3/I osztályú, városi kivitelű csuklós autóbusz, a második pedig 120 darab (+ 12 darab opcióként), főként ülő utasok szállítására alkalmas, M3/II osztályú, “Volánsárga” színben szállítandó elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozott.

A Volán Buszparknál már tavaly, az akkor futó közbeszerzési eljárásokkal párhuzamosan megkezdődött egy újabb, közel 1000 darabos beszerzés előkészítése a 2020-as évre (Fotó: Volánbusz)

A két részre osztott tender nem hozott teljes sikert, ugyanis az ajánlatok értékelése során a bíráló bizottság csak az M3/I, azaz városi kategóriában tudott nyertes ajánlattevőt kiválasztani, a tender másik, 120+12 darab elővárosi (M3/II osztályú) háromajtós csuklós autóbusz beszerzésére irányuló része eredménytelenül zárult. Az eljárásban az EvoBus GmbH magyarországi vezérképviselete, az EvoBus Hungária Kft. szerepelt ajánlattevőként – mint később kiderült, ez volt az egyetlen érvényes a benyújtott ajánlatok közül. Mivel az alacsonyabb árfekvésű Conecto G kizárólag négyajtós, városi kivitelben létezik, a csillagos márka hazai importőre a magasabb presztízsű, és a Conectóval ellentétben háromajtós változatban is létező Mercedes-Benz Citaro G típussal indult. Az EvoBus ajánlata akkor, amely nem tartalmazta az opciós mennyiséget, 1,75 milliárd forinttal haladta meg az opció nélkül számított anyagi fedezet összegét, ezért a pályázat elővárosi buszokra kiírt szakaszát eredménytelennek nyilvánították. Hasonlóképpen járt a Volánbusz csuklós tendere is, az állami közlekedési vállalatnál 65 darab (+7 darab opcióként) elővárosi csuklós autóbusz beszerzése hiúsult meg – ok ugyanaz volt, mint a Volán Buszpark pályázatánál. A Volánbusz éves közbeszerzési tervezete alapján várhatóan ez a tender is újfent meghirdetésre kerül majd, ezúttal közel 7,3 milliárd forintot szánna rá az országos lefedettségű busztársaság.

A Volán Buszpark most meghirdetett pályázatának ajánlattételi határideje 2020. június 15-e, az autóbuszok szállításának végső határideje (azon autóbuszok esetében, amelyekre az ajánlattevő nem vállalt korábbi teljesítést), a szerződéskötéstől számított maximum 365 naptári nap. Az ajánlatkérő a szerződés megkötésekor nyilatkozik arról, hogy az opciós mennyiséget igénybe kívánja-e venni.

A Volánbusz és a Volán Buszpark tavaly indított éves járműcsere programot, melynek keretében a tervek szerint 2022-ig összesen 3930 darab autóbuszt vásárolnának, ezzel az állami busztársaság teljes járműparkjának 60%-a újulna meg. Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a két cég együttesen 2018 óta országszerte 705 új autóbuszt állított forgalomba, további 134 megrendelt jármű leszállítása pedig jelenleg is folyamatban van. A flottakezelő az előzetes tervek szerint 2022 végéig összesen 3200 darab – dízel, dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos, illetve CNG-üzemű – regionális és városi kivitelű autóbuszt szerezne be, megközelítőleg 257,5 milliárd forint értékben.

A címlapkép illusztráció, forrás: https://bit.ly/2yNhprk

Címkék