Magazin

Itt vannak a Volánbusz leendő MAN csuklósainak technikai részletei

Két nappal a szállítási szerződés(ek) aláírása után nyilvánosságra hozták a Volánbusz Zrt. és flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. által frissen megrendelt MAN Lion’s City G csuklós autóbuszok fontosabb műszaki és felszereltségi paramétereit is. Az elérhető információk alapján összeszedtük, mit lehet tudni a Volánbusz jövőre érkező vadonatúj elővárosi buszairól.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Volánbusz és a Volán Buszpark által idén májusban – immár második alkalommal – kiírt tenderek eredményeként hamarosan összesen 204 darab elővárosi kialakítású (M3/II osztályú) MAN Lion’s City G csuklós autóbusz érkezik a hazai utakra. Bár a hivatalos sajtóközlemény a Lion’s City GL típust említette befutóként, ez a típusjelölés az MAN nevezéktanában a 18,75 méter hosszú nyújtott csuklós verziót jelöli. Ezzel szemben a most közzétett műszaki adatok szerint a buszok „csak” 17 980 mm hosszúak lesznek, tehát valójában a Lion’s City típuscsalád rövidebbik, G jelű csuklós változatáról van szó. Az A23 gyári kód alatt futó vadonatúj (bár még a típuscsalád korábbi, búcsúzó generációját képviselő) autóbuszokat a szállítási ütemterv szerint 11 hónapon belül adja át a nyertes ajánlattevő, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., az első példányokat várhatóan 2021 júliusában, az utolsókat pedig november folyamán. A két beszerzés összértéke nettó 20,8 milliárd forint, az autóbuszok darabonkénti nettó vételára kereken 102 millió forint.

A képeken látható buszok még 2017-ben készültek Katowice számára, de hasonló lesz a Volánbusz jövőre érkező új kocsijainak megjelenése is

A buszok külső megjelenése viszonylag kevés meglepetést tartogat. A Volánbusznak szánt kocsikat – amelyek egyes hírek szerint a kifutó Lion’s City nemzedék utolsó példányai közé tartoznak – LED-es nappali menetfénnyel és három külső viszonylatjelzővel szállítja az MAN. A homlokfalra és a buszok jobb oldalára teljes értékű, a járatszám mellett az útirányt is mutató relációtábla kerül, míg a hátfalon csak a járatszám megjelenítésére képes, kisméretű kijelző kap helyet.

A háromajtós, 2-2-2-0 ajtóképletű, teljes hosszban alacsonypadlós csuklós autóbuszok az elővárosi felhasználásnak megfelelően 50 ülőhellyel érkeznek majd – a sok utasüléssel magyarázható a viszonylag kevés állóhely és ebből adódóan a jármű méreteihez képest alacsonynak mondható, 105 fős maximális befogadóképesség. A második ajtónál a megszokott kézi működtetésű, 300 kg teherbírású rámpát találjuk majd, a vele szemben kialakított peronrészen két lehajtható ülést is elhelyeznek. Az utastéri korlátok és kapaszkodók RAL 1028 kódjelű dinnyesárga színt kapnak, az utazási információk kocsirészenként egy-egy beltéri TFT monitoron lesznek megjeleníthetők. A belső tér minden évszakban kellemes hőmérsékletét 47 kW hűtő- és 40 kW fűtőteljesítményű klímaberendezés biztosítja. A tavaszi és őszi átmeneti időszakokban a friss levegő négy darab távvezérelt tetőszellőzőn, valamint baloldalt négy, jobboldalt pedig hat, a felső rész egyharmadában nyitható oldalablakon át juthat az utastérbe.

A magyar rendeltetésű Lion’s City G-k a képen láthatónál valamivel élénkebb színárnyalatban jönnek majd

A vandálok féken tartására az utastérben biztonsági kamerarendszer is helyet kap. Bár a kamerák pontos száma egyelőre nem ismert, az utasteret szemmel tartó egységek mellett biztosan lesz a fedélzeten a járművezető közvetlen környezetére (a pénztárgépre és az első ajtóra) rálátást biztosító kamera is. Szintén beépítésre kerül egy forgalomfigyelő kamera az első szélvédő mögé a mennyezetre, de nem hiányzik majd a listából a tolatókamera sem – utóbbi a hátrameneti fokozat kapcsolásakor automatikusan működésbe lép. Szintén a felszereltség része lesz a sztereó kamerás utasszámláló berendezés.

A buszvezető munkáját légrugós, kiforgatható, fűthető deréktámasszal, hárompontos biztonsági övvel és felhajtható kartámasszal ellátott vezetőülés, elektronikusan állítható és fűthető visszapillantó tükrök, valamint automata megállófék (elindulás-zárral) segíti. Utóbbi akkor kapcsol be, ha a busz megáll és az ajtók nyitva vannak, de a rendszer gombnyomással is aktiválható. A megállófék gázadásra old, így a vezetőnek nem kell megálláskor a kéziféket behúznia, majd kiengednie.

A buszok hátuljába MAN D2066 LUH típusú, hathengeres, 10 518 cm3 lökettérfogatú, 360 lóerős (265 kW), fekvő elrendezésű dízelmotor kerül. Az SCR (nitrogén-oxid katalizátor) és AGR (kipufogógáz-visszavezetés) rendszerrel, valamint részecskeszűrővel rendelkező erőforrás megfelel az Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek. A motor 1800 Nm-es legnagyobb nyomatékát 6+1 sebességes, pedálról és kézi kapcsolóval is vezérelhető intarderrel egybeépített ZF EcoLife 6AP 2000 automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A buszokat automatikus fedélzeti tűzoltórendszerrel is felszerelik (érzékelőkkel a motortérben és a kiegészítő fűtőkészüléknél). A 350 literes össztérfogatú üzemanyagtartály-rendszer kb. 750 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, a buszok UITP SORT 3 mérési eljárás szerinti átlagfogyasztását a gyártó 44 liter/100 kilométerben adta meg. Az elővárosi felhasználáshoz igazodva a sebességkorlátozó elektronika a városi buszokénál magasabb, 90 km/h végsebességre lesz beállítva.

A képek illusztrációk, forrás: Konrad Bek/Phototrans.eu

Címkék