Magazin

A kormány megemelte a Zöld Busz Program támogatási intenzitását

A korábbi 50%-ról 80%-ra emelte a Zöld Busz Program keretében nulla helyi károsanyag-kibocsátású – akkumulátoros elektromos vagy hidrogénhajtású – autóbuszok, illetve önjáró trolibuszok beszerzéséhez maximálisan igényelhető pénzügyi támogatás mértékét a kormány. A lépés több egy egyszerű pénztárca-nyitogatásnál, az állami hozzájárulás növelésével ugyanis immár reális esély kínálkozik arra, hogy a program az eredeti céloknak megfelelően valóban a magyar városok autóbuszparkjának környezetbarát alapokra helyezését szolgálja majd.

Mivel egy akkumulátoros villanybusz (üzemanyagcellás és trolibusz társairól nem is beszélve) manapság nagyságrendileg legalább a duplájába kerül egy normál dízelmotoros autóbusznak, az eddigi, legfeljebb 50%-os állami finanszírozás (és ezzel párhuzamosan a dízelek vásárlására adható támogatások megszűnése) választás elé állította a hazai városok buszos közszolgáltatóit: vagy maradnak a dízelek beszerzésénél, immár kizárólag saját forrásokra támaszkodva, vagy közel ugyanannyi önerőt befektetve a további infrastrukturális fejlesztéseket igénylő villanybuszokat választják, de az üzemeltetők tőkeerősségét ismerve leginkább egyiket sem. Nem véletlen, hogy például Lengyelországban jóval bőkezűbben támogatják a zéró emissziós típusok beszerzését (ezzel jelentősen pörgetve a belföldi ipart is), ám a jelek szerint a magyar honatyák is észrevették a helyzet lehetséges buktatóit. Erre reagálva a kormány nemrég a járműbeszerzések felső támogatási szintjét a korábbi 50%-ról 80%-ra emelte, az infrastrukturális beruházások esetében pedig 60%-ra növekedett a maximálisan igényelhető támogatás mértéke.

A nemzeti buszstratégia részét képező Zöld Busz Program villanybuszok beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére vonatkozó pályázatára az önkormányzatok és a személyszállítási közszolgáltatók támogatási kérelmeiket legkésőbb 2021. március 19. éjfélig nyújthatják be, a 2020-2021-re előirányzott 4,2 milliárd forintos támogatási keretösszeg kimerüléséig. A járművek vásárlásához nyújtott hozzájárulás mértéke függ a kiváltani tervezett autóbuszok károsanyag-kibocsátásától – a program értelemszerűen a leginkább környezetszennyező típusok kivonását szeretné ösztönözni, vagyis minél öregebb a cserélni kívánt autóbusz, annál nagyobb arányú támogatás kérhető. A kormány így az Euro 0-ás vagy Euro 1-es emissziós besorolású autóbuszok tisztán elektromos hajtású járművekre történő cseréjét 85%-ban, az Euro 2-esekét 80%-ban, az Euro 3-asokét 75%-ban, az Euro 4-esekét 65%-ban, az EEV minősítésű típusokét pedig 60%-ban támogatja. A pályázat lehetőséget nyújt CNG-üzemű járművek kiváltására is, ebben az esetben a támogatási arány legfeljebb 70% lehet.

A járműcserékhez nyújtott állami támogatás megemelése tehát a kitűzött célok elérése szempontjából mindenképpen fontos és üdvözlendő fejlemény, ám az elektromobilizáció érdemi elterjedéséhez szükség lenne a keretösszeg növelésére is. Ez ugyanis egyelőre változatlan, tíz év alatt továbbra is 36 milliárd forintot szán erre a célra kormány, ami a lokálisan emissziómentes típusok vételárának ismeretében meglehetősen kevés, pedig hazánkban is van erősítésre érdemes villanybusz-gyártás – külföldi és magyar tulajdonú egyaránt.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék