Magazin

Pályázati támogatással szerezne be 20 darab új elektromos autóbuszt a Volánbusz

A Volánbusz ismételten meghirdette a korábban visszavont, 15 darab, opcióban pedig további 5 darab, M3/I osztályú (városi), teljes hosszban alacsonypadlós, szóló elektromos autóbusz beszerzésére kiírt pályázatát. Az új járművek a folytatódó Zöld Busz Program keretében érkeznének, a beszerzés finanszírozása tervezetten 100%-os intenzitású támogatásból valósulna meg.

A járművek beszerzésére a Zöld Busz Program keretében 4,5 milliárd forintos keretöszeget ítéltek meg; a támogatás intenzitása a tisztán elektromos autóbusz beszerzése esetén az elszámolható költségek 100%-a, míg azok működtetéséhez szükséges töltőinfrastruktúra kiépítéséhez az elszámolható költségek 80%-a. Amennyiben a Volánbusz támogatási kérelme pozitív elbírálásban részesül, Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5, Várpalotán pedig 3 darab városi elektromos busz állhat forgalomba. Az autóbuszok energiaellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített nagy teljesítményű töltőberendezések biztosítanák a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó, a benyújtandó támogatási kérelem pozitív elbírálásától függő feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása 2024. április 11-én jelent meg. A szerződéskötést – a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állása esetén – a közlekedési vállalat 2024 nyarára tervezi.

A pályázati felhívás szerint a megajánlott, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú, kéttengelyes busztípus alacsonypadlós konstrukciójú karosszériájának hossza legalább 11 500 és legfeljebb 12 700 mm lehet, a járművek megengedett legnagyobb össztömege pedig nem haladhatja meg a kéttengelyes autóbuszokra Európában egyébként is érvényes maximumot, a 19,5 tonnát. Az elektromos vontatómotor tekintetében követelmény, hogy a legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítmény legalább 10 kW/tonna legyen. További elvárás a legalább 300 kilométeres hatótávolság, a kerekesszékes utas szállítására alkalmas utastér, és az alapvető hűtő-fűtő klímaberendezésen túl a buszokat fel kell szerelni kamera- és utasszámláló rendszerrel is. Az ajánlatkérés kizárólag vadonatúj autóbuszok megajánlását engedi meg, amelyeknek azonos gyártótól származónak és ugyanolyan típusúnak kell lenniük.

A leendő nyertes ajánlattevőnek legalább 36 hónap kilométerkorlátozás nélküli, teljes körű garanciát kell biztosítania a megajánlott autóbuszokra és a jótállási időszak alatt vállalnia kell a kötelező javítások, karbantartások elvégzését is. Az akkuállomány vonatkozásában legalább 72 hónapos garanciaidő a követelmény. A pályázatok értékelése során a nyertes ajánlatot 80-as súlyszámmal az ár, 20-as súlyszámmal pedig az autóbuszok szállításának ütemezése határozza meg.

A Volánbusz jelenleg összesen 102 darab tisztán elektromos hajtású autóbusszal rendelkezik, ebből 100 kocsit a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében szerzett be a társaság. Ezek a járművek részben a budapesti agglomerációban, részben pedig SzékesfehérvárZalaegerszegGyőrEger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében álltak forgalomba. A korábbi dízelmotoros autóbuszok kiváltásával a társaság számításai szerint évente mintegy 5500 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül az érintett települések levegőjébe, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. A Volánbusz az újabb 20 darab villanybusz beszerzésétől és üzembe helyezésétől éves szinten további több, mint 1000 tonna csökkenést vár a szén-dioxid kibocsátás terén.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék