Magazin

Átadták a Volánbusz vadonatúj BYD-flottájának első szériáját Zalaegerszegen

Hosszas várakozás előzte meg ugyan, de végre útra kész a Volánbusz még tavaly megrendelt 48 darab BYD eBus-flottája, amelyen öt vidéki település, nevezetesen Eger, Győr, Szeged, Szolnok és Zalaegerszeg osztozik; a zalai megyeszékhelyen pedig június 1-je üzemkezdettől már utasforgalomban is lehet találkozni a kínai gyártó komáromi üzemegységében összeszerelt járművekkel. A Zöld Busz Program támogatásával végrehajtott, több mint nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztéssel – ami az 1,565 milliárd forint értékű, 11 kocsiból álló zalaegerszegi flotta beszerzése mellett magában foglalja a töltő infrastruktúra kiépítését is – a település helyi buszparkjának több mint 40%-át villamosítja a Volánbusz a Zalaegerszegi Önkormányzattal szorosan együttmüködve.

A projektnek köszönhetően a 26 darabos helyi járműállományból 11 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 13 évről 5,7 évre csökken. A beszerzés a Zöld Busz Program több mint 75%-os mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A flotta töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén.

A Tüke Busz részére korábban szállított K9UB típus továbbfejlesztett változatából, a K9UD jelű modellből kikerülő autóbuszok több mint 142 millió forintos darabonkénti vételáron érkeztek a társaság kötelékébe, és egytől egyig hazánkban, a BYD komáromi gyáregységében készültek. A Volánbusz-kivitelű BYD villanybuszok a tavaly átadott miskolci, ugyancsak K9UD típusú társaikhoz képest nem tartogatnak túl sok újdonságot, ugyanúgy háromajtós kialakításúak, és a hajtáslánc is megegyezik. A kocsikba a BYD saját fejlesztésű, fejlett akkumenedzsment rendszerrel ellátott, nagy energiasűrűségű, lítium-vasfoszfát (LFP) kémián alapuló akkumulátorai kerültek; a tetőn és a buszok farában elhelyezett akkupakk összkapacitása 343 kWh, amelynek 275 kWh hasznosítható energiatartalmát kihasználva a gyártó vállalása szerint ideális körülmények között, 0,81 kWh/km energiafogyasztással akár 300 kilométeres hatótáv is elérhető. Az akkumulátorok feltöltése normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe.

A Volánbusz részére készült BYD-k is már számos újítást tartalmaznak a korábbi szériákhoz képest, az egyik legszembetűnőbb a módosított tetőparaván és a korszerűsített belső elrendezés mellett, hogy az utastérből már elhagyták a motortornyot, amelynek köszönhetően a harmadik ajtó vonala mögött a korábbi holttér helyét egy teljes értékű, ötfős sorülés vehette át. A 12,2 méter hosszú buszok természetesen teljes hosszban alacsonypadlósak, fedélzetükön egyidejűleg hivatalosan 76 személy, ezen belül 33+2 ülő és 41 álló utas szállítható. A kocsikat energiahatékony, 19 kW-os hőszivattyúval párosított, 30 kW hűtőteljesítményű, CO2 hűtőközeges légkondicionálóval, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltőpontokkal is felszerelték, a padlóburkolatot pedig tűz- és vízálló, csúszásmentes bevonattal látták el. A járművek minden világító berendezése energiatakarékos LED-fényforrásokat alkalmaz.

Az autóbuszok ünnepélyes átadójám Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója elmondta:

A fejlesztés magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, mintegy 652 tonnával, több mint 360 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente. A MÁV–Volán-csoportnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy – a buszos és a vasúti szolgáltatási rendszerek, valamint a kapcsolódó menetrendek összehangolását követően – lépésről lépésre valósítsuk meg a tarifaközösséget. Elsőként ez itt, Zalaegerszegen valósul meg teljes egészében: július 1-től az utazók nem csak a helyközi Volánbusz járatokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik az újfajta ország- és vármegyebérleteket, melyekből már 400 ezer darabot értékesítettünk.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte:

Fontos esemény ez nem csak Zalaegerszeg, a HUMDA és a Volánbusz, hanem a BYD számára is, hiszen a város a mai nappal felkerül azon települések térképére, amelyek mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják az elektromobilitást és társaságunk piacvezető villanybuszát. A BYD az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, az e-buszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  Világszerte mintegy 100 ezer, Európában 4 ezer elektromos autóbuszt szállítottunk vagy szállítunk hamarosan megrendelőink részére. A járművek együttesen 130 millió kilométert tettek meg zéró károsanyag-kibocsátással, mintegy 140 ezer tonna szén-dioxidtól mentesítve a környezetet. Bízom benne, hogy buszaink a továbbiakban is sikeresen vizsgáznak a mindennapos üzemeltetés során, a zalaegerszegiek megelégedésére.

Az eseményen Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte:

Célunk, hogy a város és így a régió lakosai testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Az elektromos meghajtású buszok hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A most Zalaegerszegre érkező 11 BYD márkájú busszal már 98 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma. A közeljövőben összesen további 41 új elektromos meghajtású autóbusz áll majd forgalomba.

A Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden, Győrben és Egerben forgalomba álló BYD autóbuszok annak az összesen 100 darabot számláló elektromos flottának a részét képezik, melynek beszerzéséhez az állami cég még 2021-ben mintegy 14,6 milliárd forintos támogatást kapott a Zöld Busz Programban. Az első negyven, a Mercedes-Benztől érkezett villanybusz 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e követett Székesfehérváron. Idén tavasszal további öt megyeszékhelyen összesen 48 darab BYD K9UD zöldíti majd a helyi flottát, amihez kiépült a kapcsolódó töltőinfrastruktúra is.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék