Magazin

Tizenhárom BYD villanybusz áll forgalomba Győrben

További 13 példány áll forgalomba abból az összesen 48 darab, a Zöld Busz Program keretében beszerzett BYD elektromos autóbuszból, amelyeket öt vidéki településen állít forgalomba a Volánbusz a helyi önkormányzatokkal együttműködve az elkövetkezendő hetekben. A közel félszáz darabos flotta első 11 tagja május végén érkezett meg Zalaegerszegre, kedden pedig újabb város, nevezetesen Győr kapta meg hivatalosan is az oda szánt kocsikat. A flotta fennmaradó részének, azaz a szegedi, szolnoki és az egri rendeltetésű BYD-k átadására is hamarosan sor kerül, a hevesi megyeszékhely villanybuszait szerdán veheti át a város. A több mint nettó 2,1 milliárd forint értékű győri fejlesztéssel – ami az 1,85 milliárd forintból beszerzett 13 darab BYD eBus (K9UD) mellett magában foglalja a töltő infrastruktúra kiépítését is – a település helyi buszparkjának több, mint 14,3%-a válik lokálisan emissziómentessé. A mai napon átvett e-buszok június második felében állnak a győri utazók rendelkezésére. 

A projektnek köszönhetően a 91 darabos helyi járműállományból 13 kocsit cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora így 12,9 évről 9,8 évre csökken. A beszerzés a kormányzati Zöld Busz Program csaknem 75%-os mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz győri telephelyén.

A BYD komáromi gyáregységében összeszerelt autóbuszok nettó 142,5 millió forintos darabonkénti vételáron érkeztek az állami közlekedési társasághoz. A felszereltség tekintetében városonként nincs eltérés, mindenhová ugyanolyan specifikációval érkeznek szerint az új járművek. A 12,2 méter hosszú buszok teljes hosszban alacsonypadlósak,  fedélzetükön egyidejűleg hivatalosan 80 fő, ezen belül 33+2 ülő és 45 álló utas szállítható. Ellátták őket energiahatékony, 19 kW-os hőszivattyúval párosított, 30 kW hűtőteljesítményű, CO2 hűtőközeges légkondicionálóval, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, kerekesszék illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával,  fedélzeti és vezetéssegítő – forgalom- és tolatózóna-figyelő – kamerarendszerrel, valamint kapaszkodókra és az oldalfalba szerelt USB-töltőpontokkal is. A járművek minden világító berendezése energiatakarékos LED-fényforrásokat alkalmaz. Érdekesség, hogy az autóbuszokat Alcoa gyártmányú alumínium keréktárcsákkal szállította a gyártó, ami bár a BYD buszainál már az alapfelszereltség részét képezi, a Volánbusznál a könnyűfém felni még nem számít mindennapos látványnak egy autóbuszon.

Amint azt a zalaegerszegi átadás kapcsán már megírtuk, a buszokba a BYD saját fejlesztésű, fejlett akkumenedzsment rendszerrel ellátott, nagy energiasűrűségű, lítium-vasfoszfát (LFP) kémián alapuló vontatási akkumulátorai kerültek. A tetőn és a buszok farában elhelyezett akkupakk összkapacitása 343 kWh, amelynek 275 kWh hasznosítható energiatartalmának felhasználásával a gyártó vállalása szerint, ideális körülmények között, 0,81 kWh/km energiafogyasztással akár 300 kilométeres hatótáv is elérhető. Az akkumulátorok feltöltése normál körülmények között 2-2,5 órát vesz igénybe. A környezetbarát járművek mozgatásáról két darab BYD gyártmányú, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű elektromos kerékagymotor gondoskodik.

Krenner László, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője a buszok ünnepélyes átadóján elmondta:

Fontos esemény ez társaságunk számára is, hiszen ezúttal Győrrel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD piacvezető villanybuszát. A világ vezető e-busz gyártójaként a BYD az első és egyetlen elektromos járműgyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, motorokat és motorvezérlő rendszert gyárt, és az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, mivel az elektromos autóbuszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója hangsúlyozta:

A 13 darab, új fejlesztésű BYD K9UD típusú jármű forgalomba állításával régi ígéretünknek teszünk eleget. Ezekkel az autóbuszokkal tovább csökkentjük a belvárosban, a lakóházak közvetlen közelében található, nagy forgalmú autóbusz-állomás környezet- és zajszennyező hatását. A külső városrészek kiszolgálását a városközpont közlekedésének lehető legnagyobb mértékű, környezettudatos és zajmentes kiszolgálása mellett szeretnénk megvalósítani. A fejlesztésnek köszönhetően évente 688 tonnával, több mint 380 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkenhet a szén-dioxid-terhelés Győrben.

A társaság közleménye szerint Győr mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 25 millió utazásról gondoskodott 58 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 91 autóbusszal és 201 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten mintegy 400 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást. 2020 elején 17 darab, Kecskemétről átcsoportosított szóló kivitelű Mercedes-Benz Conecto, majd ugyanezen év szeptemberében további 22 darab immár újonnan beszerzett, Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz fiatalította Győr helyi állományát. Ezt az irányvonalat erősíti tovább a 13 vadonatúj BYD villanybusz mostani forgalomba állítása.

Mint írják, az utolsó, 2022. április 9-i menetrendváltozás kiemelten foglalkozott a városközpont autóbuszvonalainak racionalizálásával és lehetőség szerinti fejlesztésével. Az elmúlt egy évben már megszokott és összességében jól bevált módosítások az új elektromos autóbuszok elhelyezésének figyelembe vételével készültek.

Fotók: Volánbusz, Energiaügyi Minisztérium, MTI/Bodnár Boglárka

Címkék